podwyżka inflacyjna

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 663
  • 2585
  • 8

podwyżka inflacyjna

Czy są jakieś informacje o planach podwyżki "inflacyjnej" we Fleksie?

Orange właśnie zapowiedział wzrost cen o 3,6% od kwietnia we wszystkich usługach w nju.

11 ODPOW. 11

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 567
  • 2760
  • 25

podwyżka inflacyjna

Nie ma. Zmiany zostaną zakomunikowane bez uprzedzenia

• 784
  • 2803
  • 6

podwyżka inflacyjna

@Ianus72napisał(-a)

Czy są jakieś informacje o planach podwyżki "inflacyjnej" we Fleksie?

Orange właśnie zapowiedział wzrost cen o 3,6% od kwietnia we wszystkich usługach w nju.

A to nie dotyczy wybranych klientów Orange, którzy mają umowy na czas nieokreślony.

U mnie jedna osoba, która ma umowę na czas nieokreślony nie dostała jeszcze maila z Orange.

• 663
  • 2585
  • 8

podwyżka inflacyjna

@Windowv2napisał(-a)

A to nie dotyczy wybranych klientów Orange, którzy mają umowy na czas nieokreślony.

U mnie jedna osoba, która ma umowę na czas nieokreślony nie dostała jeszcze maila z Orange.

W nju dźwigąją wszystko. Abo, subskrypcję, na kartę a nawet światłowód bo tam wszystko jest na czas nieokreślony.

No a flex to też jakby formuła na czas nieokreślony czy bardziej subskrypcja.

• 784
  • 2803
  • 6

podwyżka inflacyjna

@Ianus72napisał(-a)

@Windowv2napisał(-a)

W nju dźwigąją wszystko. Abo, subskrypcję, na kartę a nawet światłowód bo tam wszystko jest na czas nieokreślony.

No a flex to też jakby formuła na czas nieokreślony czy bardziej subskrypcja.

Flex to jest systemowo oferta prepaid, z tą różnicą że w zwykłym prepaidzie masz okres ważności na przychodzące i możesz odbierać smsy i połączeń, a w Flexie masz zawieszenie planu na pół roku w którym nie możesz odbierać połączeń i smsów. Jakby była Flexowa podwyżka to byś miał powtórkę z tym co się działo w 2024 roku, kiedy usuwano plan 30, proszono wręcz w mailach czy przed połączeniami o akceptację nowych warunków.

• 663
  • 2585
  • 8

podwyżka inflacyjna

Rzuciłem okiem na regulamin... w sekcji XII jest mnóstwo przypadków, w których Orange może podnieść cenę usług we Fleksie, w tym również "klauzula inflacyjna". Dokładnie taka sama, na jaką teraz powołują się przy podnoszeniu cen w nju.

flex4.png

• 784
  • 2803
  • 6

podwyżka inflacyjna

@Ianus72napisał(-a)

Rzuciłem okiem na regulamin... w sekcji XII jest mnóstwo przypadków, w których Orange może podnieść cenę usług we Fleksie, w tym również "klauzula inflacyjna". Dokładnie taka sama, na jaką teraz powołują się przy podnoszeniu cen w nju.

flex4.png

Tyle że taką samą klauzulę masz w RŚUT Orange na KartęFragment Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych w ofercie na kartę OrangeFragment Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych w ofercie na kartę Orange  

https://dokumenty.orange.pl/bw/dokumenty/20155/0/12474/f2b1c826-75ec-482e-a5a4-1cf1b9293c73

• 900
  • 3934
  • 6

podwyżka inflacyjna

https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/Podwy%C5%BCka-abonamentu-o-wska%C5%BAnik-inflacyjny-mimo-%C5%BCe...

Tu jest mój temat o podwyżce inflacyjnej, tyle że na podstawie usługi Orange Światłowód, mechanizm i podstawa prawna za pewne są identyczne.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 29
  • 0

podwyżka inflacyjna

Ja też dostałem to pismo wczoraj, dotyczy czterech numerów które mam od bardzo dawna i są już na umowie bezterminowej. W piśmie powołują się na to, że na umowie bezterminowej mogą jednostronnie zmieniać abonament w oparciu o publikowane wskaźniki GUS. Jednak tylko w jednym z czterech aneksów mam tzw. klauzulę inflacyjną. Konsultant zaczął dyskutować, że w każdej umowie mogą zmienić abonament powołując się na siły wyższe, zmiany przepisów prawa. W końcu jednak przyjął reklamację, zobaczymy co odpowiedzą.

• 784
  • 2803
  • 6

podwyżka inflacyjna

@Zbyniu_1 A od kiedy masz umowę na czas nieokreślony?

Przecież przy fakturze w 10.2024 r., powinieneś był dostać informacje o zmianach w związku z wprowadzeniem PKE, a w nim.

- średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem, ogłaszany każdego roku przez Główny Urząd
Statystyczny (komunikat Prezesa GUS dostępny na stronie internetowej GUS – na moment zawarcia Umowy to: www.stat.gov.pl)
(dalej jako wskaźnik) , wykaże zmianę cen o co najmniej 3,5% w stosunku do poprzedniego roku. Wzrost cen o 3,5% lub więcej
(wartość wskaźnika co najmniej 103,5) może spowodować wzrost opłat, a spadek cen o 3,5% lub więcej (wartość wskaźnika nie
więcej niż 96,5) może spowodować ich obniżenie. Wzrost lub obniżka opłat nie będzie wyższa niż ogłoszony przez GUS
procentowy wzrost lub obniżka cen.
Opłaty możemy zmienić do 6 miesięcy od dnia ogłoszenia wskaźnika na stronie internetowej GUS. Jeżeli wskaźnik będzie
uzasadniał podwyższenie opłat możemy zdecydować o ich pozostawieniu bez zmian. Jeżeli wskaźnik będzie uzasadniał obniżenie

3 z 4
opłat możemy je pozostawić bez zmian tylko w przypadku, gdy w roku kalendarzowym poprzedzającym ogłoszenie wskaźnika nie
skorzystaliśmy z uprawnienia do podwyższenia opłat w danej ofercie na podstawie wskaźnika. Jeśli z takiego uprawnienia
skorzystaliśmy musimy zdecydować o obniżeniu opłat, jeżeli będzie to wynikało z ww. wskaźnika. Procentowa wysokość obniżki
będzie tożsama z wysokością procentową wcześniejszej podwyżki. Zmiana opłat dotyczyć będzie cen dla umów obowiązujących w
roku kalendarzowym, którego dotyczy wskaźnik, jak i dla umów obowiązujących w roku kalendarzowym, w którym ogłoszono
wskaźnik GUS, o ile zostały one zawarte przed ogłoszeniem przez nas zmiany opłat.