Jak przenieść numer z aplikacji Flexa do aplikacji Flexa.

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 239
  • 698
  • 6

Chciałbym przenieść numer z aplikacji Flex z Planu 35 zł. do kogoś do Grupy i zmniejszyć Plan, kto również ma aplikację Flex z Planem za 35 zł..

Po prostu chcę być u tego kogoś w Grupie z Planem za 15 zł.

Jak to zrobić najprościej..?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 705
  • 3622
  • 30

@jarmk We Flex można zrobić cesję (przekazanie numeru - 50 zł) sugeruję natomiast zrobić to inaczej. 

Złóż dyspozycję na czacie flex o przeniesienie numeru do orange na kartę - przeniesienia trwa chwilę. Jak już numer będzie w OFnK w salonie Orange zrób cesję na nowego właściciela - koszt 50 zł. Następnie przez aplikację flex nowego właściciela można przenieść numer do planu za 15 pln 

To uzupełniająco jeszcze - jeśli z pominięciem OFnK to:

Numer we flex można przekazać innej osobie tylko w planach prywatnych - nie uda się to w planie dla firm i numer przekazywany musi być aktywny

Zrobisz to w aplikacji flex - mój numer, ustawienia numeru. 50 złotych płaci przejmujący numer. Przy czym twoja sim przestaje działać, a nowy właściciel potrzebuje nowej karty sim dla tego numeru. 

Mnie wydaje się pierwsza opcja klarowniejsza, ale może dlatego, że nie przenosiłem numeru flex między kontami i planami i nie mam pewności czy wszystko pójdzie bez przeszkód 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21994
  • 65057
  • 873

@jarmk na pewno przed dołączeniem do grupy numer musi być zarejestrowany na tego samego właściciela, co numer główny. Trzeba będzie przepisać, jeśli nie jest.

Na czacie FLEX też pomogą w tej sprawie.

• 239
  • 698
  • 6

Tak, ta druga osoba ma być właścicielem obu numerów, natomiast ta, która chce przenieść numer usunie apkę Flexa z komórki i być tylko w Grupie za 15 zł.

Czyli jak to ogarnąć...?

• 705
  • 3622
  • 30

@jarmk We Flex można zrobić cesję (przekazanie numeru - 50 zł) sugeruję natomiast zrobić to inaczej. 

Złóż dyspozycję na czacie flex o przeniesienie numeru do orange na kartę - przeniesienia trwa chwilę. Jak już numer będzie w OFnK w salonie Orange zrób cesję na nowego właściciela - koszt 50 zł. Następnie przez aplikację flex nowego właściciela można przenieść numer do planu za 15 pln 

To uzupełniająco jeszcze - jeśli z pominięciem OFnK to:

Numer we flex można przekazać innej osobie tylko w planach prywatnych - nie uda się to w planie dla firm i numer przekazywany musi być aktywny

Zrobisz to w aplikacji flex - mój numer, ustawienia numeru. 50 złotych płaci przejmujący numer. Przy czym twoja sim przestaje działać, a nowy właściciel potrzebuje nowej karty sim dla tego numeru. 

Mnie wydaje się pierwsza opcja klarowniejsza, ale może dlatego, że nie przenosiłem numeru flex między kontami i planami i nie mam pewności czy wszystko pójdzie bez przeszkód 

• 239
  • 698
  • 6

Dziękuje za odpowiedź.

Czyli tak czy owak, bez 50 zł. się nie obędzie..

• 705
  • 3622
  • 30

Ewentualnie bezpłatna cesja jest w nju na kartę - cesję robi się w salonie orange 

• 239
  • 698
  • 6

Super, dzięki raz jeszcze za pomoc i oświecenie.. Pozdrawiam.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 26
  • 0

Czy któraś z tych opcji jest "natychmiastowa"? Tzn czy przy zmianie właściciela i przeniesieniu do grupy można nr używać natychmiast czy tez cały proces trwa kilka dni?

Dziekuje

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3805
  • 17518
  • 95

Wydaje mi się, że czytałem na naszym forum post,  w którym ktoś napisał, że wcale nie trzeba być właścicielem numeru aby dodać do grupy. Nie jestem pewny czy właśnie nie bredzę ale może warto sprawdzić?

• 705
  • 3622
  • 30

@smielek00 Nic nie wskazuje, żeby operacja miała trwać kilka dni. Tym bardziej, że przy złożeniu dyspozycji w aplikacji oddania numeru, który jest już we flex karta dawcy jest od razu dezaktywowana, w związku z tym  zapewne nowy właściciel od razu może też aktywować swoją kartę z przekazywanym numerem. Przeniesienie numeru z orange free do flex również powinno się odbyć od ręki 

@atlas_cudow Nie ma tak. Numery na koncie muszą mieć tego samego właściciela