Wireguard VPN - nie działa na Orange Flex

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 39
  • 43
  • 2

Mam identyczny problem VPN w urządzeniu Unifi łączy się bezproblemowo, ale internetu nie ma po 5G w Orange Flex. Przełączenie na innego operatora np. T-mobile i wszystko działa bez problemu. Dlaczego Orange blokuje VPN. Zmiana lub usunięcie z profilu telefonu APN dopisku ipv6 nic nie pomaga. 

* Wpis wydzielony jako nowy temat - Bartłomiej

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 39
  • 43
  • 2

Ahaaaa. tu już wolę przejść do PLAY. Szybciej i taniej. Bez problemów. Ale mimo to dziękuję za pomoc.

Wszystko już wiem, to nie wina iPhone tylko chytrego Orange, chce sobie płacić 20zł miesięcznie za usługę OrangeVPN. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

12 ODPOW. 12

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21837
  • 64155
  • 867

@Giver123 niestety we FLEX nie da się korzystać z VPN. Widocznie mają takie ustawienia.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3311
  • 14507
  • 81

@Giver123 Orange nie blokuje VPN. Działa normalnie. Mam kilka, czyli Check point, open VPN  i WG. Każdy we Flex działa bardzo dobrze. To tylko kwestia ustawień klienta a przypadku WG końcówek. Pokaż logi to zobaczmy dlaczego nie łączy.

• 39
  • 43
  • 2

Źle się wyraziłem Orange nie blokuje VPN bo on łączy się z routerem idealnie. Problem w tym że jak jesteśmy połączeni przez VPN to Orange blokuje dostęp do internetu. Wszystko mam poustawiane jęk trzeba bo w T-mobile i Play jakoś wszystko działa.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9020
  • 36686
  • 302

O kakim vpn ty piszesz? Jak już jesteś połączony to o dostępności zasobów decyduje serwer, a nie isp. Pisz jaśniej, może uda się pozyskać jakąś wiedzę...

• 3311
  • 14507
  • 81

Jeżeli po podłączeniu do VPN nie masz internetu to znaczy, że cały ruchu puszczasz przez VPN i twoją bramą jest ten tunel VPN. A że dostswca VPN nie udzielil ci uprawnień do internetu to inna sprawa. Aby to obejść musisz zmienić ustawienia bramy domyślnej na kompie. Orange nie ma nic wspólnego z tym

• 39
  • 43
  • 2

Mówię o usłudze Teleport od Unifi. Tunel między telefonem a routerem Express 7. Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to że Orange w swoim APN ma ipv6 a reszta tego nie ma. Może dlatego się to gryzie i nie ma internetu w telefonie wtedy. 

• 3311
  • 14507
  • 81

To przejdź na IPv4.

• 39
  • 43
  • 2

Chętnie się dowiem jak, bo w iphonie nie ma takiej opcji, a usunięcie końcówki ipv6 powoduje całkowity brak internetu z tunelem jak i bez.

• 3311
  • 14507
  • 81