VoLTE w Oneplus 12

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 18
  • 0

VoLTE w Oneplus 12

Czołem,
#orange FLEX
Kończą mi się pomysły, wiec może ktoś z was mi tutaj coś pomoże.

W zasadzie od początku 2025r mam problem z połączeniami głosowymi na moim Oneplus 12. Po odebraniu połączenia po 2-3-4 sekundach rozmówca nie jest mnie w stanie zrozumieć. Ja go słyszę perfekcyjnie.
Jest to powiązane ściśle z VoLTE - wydaje mi się, że od kiedy zniknęło ono z menu telefonu mam te problemy.
Po stronie Orange Flex usługa jest włączona, ale twierdzą że nie jest w użyciu.

OBSERWACJA1: Problem objawia się tym, że jak dzwonie z włączonym Internetem to nie da się porozumieć z rozmówcą. Jak zadzwonie bez neta to 50/50
OBSERWACJA2: Problem nigdy nie występuje przy użyciu WiFiCalling - ale nie zawsze mam dostęp do WiFi, a problem potrafi się pojawić nawet na zewnątrz budynku w stolicy naszego kraju...

OBSERWACJA3:Rozwiązaniem jest zablokowanie VoLTE po stronie OrangeFlex - jednak wtedy nie działa mi Internet podczas rozmów (to jest oczekiwane zachowanie)

OBSERWACJA4: mam problemy nawet z wykonaniem połączenia alarmowego 112 - ostatnio dwie próby zakończyły się niepowoidzeniem

OBSERWACJA5: podczas rozmowy nadal mam pełny zasięg 5G - wydaje mi się, że kiedyś przełączało na LTE

Tak, wiem że Oneplus 12 nie jest na liście wspieranych urządzeń dla tej usługi ale wcześniej wszystko działało.

Dziś wymieniłem kartę SIM jednak nic to nie zmieniło...

Czy macie jakieś pomysły? Bede chyba zmuszony do wylaczenia VoLTE na stale (pozbawie się Internetu podczas rozmowy) lub zmiany operatora... 😞

19 ODPOW. 19

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

VoLTE w Oneplus 12

Weź pod uwagę taką opcję, że może być po prostu uszkodzony telefon, nawet jeżeli problem występuje tylko w 1 sieci.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3026
  • 15987
  • 80

VoLTE w Oneplus 12

4G LTE+ ci nie wystarczy 🤔

Mam IP16 i nie korzystam z 5G, volte mi działa, sensu w ciągłym przełączaniu 5G na 4G nie widzę, akumulator na tym cierpi i czasem rozmowę przerwie 😎

• 7
  • 18
  • 0

VoLTE w Oneplus 12

Zmiana ustawienia: typ sieci (Auto) LTE/3G/2G - czyli bez 5G rozwiązała problem, jednak to troche słabe...

Wychodzi na to że VoLTE nie działa dobrze na 5G

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

VoLTE w Oneplus 12

Zapłaciłeś za telefon z 5G, więc taki powinieneś używać. Telefon sam powinien zrzucić na odpowiednią modulację pasma LTE,  żeby nie rwało transmisji. Nie pamiętam dokładnie, czy One plusy się stroii ale jest nawet szansa, że padło coś na torze radiowym płyty. Różnie bywa... 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

VoLTE w Oneplus 12

@tomasz4688 5G nie ma połączeń głosowych, tylko zrzuca do LTE, gdzie jest usługa VoLTE. Widocznie Twój telefon nie radzi sobie z przełączaniem między 5G a LTE podczas rozmów. Proponuję ustawić LTE, gdzie rozmowy działają dobrze, natomiast internet po LTE też nieźle śmiga. 5G zostawić na ewentualne użycie telefonu wspieranego przez Orange.

• 7
  • 18
  • 0

VoLTE w Oneplus 12

No właśnie u mnie się tak nie dzieje, tylko pcha rozmowy na 5G - ale jak pisałem kiedyś było inaczej

Na razie zostaje z tym workarroundem, moze najbliższa aktualizacja do Android 16 coś poprawi w tym zakresie, bo nie ma co liczyć na Oneplusa że wyda tutaj poprawkę. Prędzej to przypadkiem naprawią w ramach dużego update.

Dziękuję wszystkim za pomoc, nie sądziłem że tutaj tacy spece siedzą 🙂

P.S. Support Flexa to porażka, zgłaszają problem i zostaje po 2 dniach rozwiązany z adnotacją że problemu nie stwierdzono. Nie słuchają się co się do nich pisze...

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

VoLTE w Oneplus 12

@tomasz4688 tu na forum jest kilku zapaleńców, którzy mają wiedzę jak i doświadczenie sprawdzone na sobie i się dzielą. Trudno czasami pomóc, jeśli wymagany jest wgląd w konto klienta, bo takich uprawnieni nikt z nas tu nie ma, ale zawsze dal się coś niecoś podpowiedzieć. Tak więc zapraszam do korzystania z zasobów wiedzy na NO oraz zadawania pytań. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64176
  • 825

VoLTE w Oneplus 12

@tomasz4688  pytanie z jakim 5G był połączony smartfon. Jeśli z protezą na 2100, to może zasięg był za słaby? Z kolei jeśli to było 3600, to na VoLTE nie pogadasz 

Warto sprawdzić na pace pomocniczej NetMonster i na mapie zasięgu, czy też na stronie z nadajnikami operatorów 

• 7
  • 18
  • 0

VoLTE w Oneplus 12

na 5G głównie z B20 800mhz gdzie (RSPP) waha się pomiędzy -108 do -117dBm
na 4G/LTE tutaj czasami B20 czasami B3 gdzie (RSPP) wynosi od -105 do  -117dBm

Nie chce tu wrzucać screenów, wiec wyślę Wam na priv bo nie wiem jak to poprawnie interpretować

Wychodzi na to że mam po prostu słaby zasięg i stąd te problemy na 5G?
czy to pasmo 5G:n78 to nie jest właśnie ta proteza na 2100Mhz?