Rezygnacja z Orange Flex i przejście na Orange na kartę z tym samym numerem

ROZWIĄZANE

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

Tak przenosisz przez czat do Orange na kartę i aktywujesz promocję. 

Z tym, że nie od razu aktywujesz Mój Orange, a gdzieś około 24h, system musi przetworzyć. Następnie aktywacja pakietów, oczywiście doładowanie wcześniej konta. 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

@KarolDe Jeśli masz zacięcie i determinację do załatwiania spraw na czacie, chodzenia do salonu etc., to rozważ stanie się "nowym" klientem Orange ze swoim starym numerem telefonu przenosząc numer flex do obcego prepaidu, a następnie powrót do Orange - do taryfy na kartę. Dzięki temu zgarniesz dobre promocje dla "nowych" przybywających do orange z obcych sieci.

1. Zgłaszasz u nowego operatora chęć przeniesienia numeru telefonu do oferty na kartę. Najlepiej z końcem okresu rozliczeniowego. Jeśli robisz to w salonie tego operatora, to od razu dostaniesz kartę sim, na którą - w określonej dacie - zostanie przeniesiony numer z flex 

2. Po 2-3 dniach od przeniesienia, gdy system wszystko przemieli i zaktualizuje zlecasz na stronie www Orange przeniesienie numeru do Orange free. Kurier przywozi kartę na którą zostanie przeniesiony numer telefonu w określonej przez operatora dacie.

3. Jako "nowy" klient Orange free, przenoszący numer z obcej sieci zgarniasz promocję 12x800 GB za 35 zł/mc przy czym pierwsze trzy miesiące są gratis

Ja podobną operację  opuszczania i powrotu do Orange przeprowadzałem, ale na innych taryfach.

Operacja ma też swój walor edukacyjny zwłaszcza dla osób, które nigdy numeru nie przenosiły. Można doświadczyć  jak to wszystko przebiega. Okaże się, że nie taki diabeł straszny, a wleci za to dobra promocja 

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 38
  • 0

Wszystko już działa prawidłowo na starym numerze telefonu. Oczywiście stary numer nie został przeniesiony na starter z innym numerem kupionym za 5zł w salonie Orange z ofertą 9600GB na rok, zostałem po prostu wprowadzony przez Panią z salonu w błąd. Sama rezygnacja z Orange Flex i przejście na kartę trwało może 2 minuty. Starter z innym numerem zakupiony w salonie jest nieużywany, ma zniknąć po miesiącu z aplikacji Mój Orange. Uprzejmy Pan na infolinii wszystko ładnie wytłumaczył, włączył usługę 9600GB na rok. Paczka 800GB + 25GB za doładowanie za 35 zł są, + dodatkowo 100GB na miesiąc. Już po raz trzeci przenoszę numer ale tym razem trwało to dłużej.

Dziękuję wszystkim za porady, sugestie i pomoc.

Karol.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

I tak się właśnie błyskawicznie odbywa przeniesienie z flex na orange free 👍

Szkoda, że pracownik salonu trochę namieszał.

Ale sam starter za 5 złotych to też dobra promocja - duży pakiet GB do routera przez miesiąc gratis (tzn. za te 5 złotych)