Rezygnacja z Orange Flex i przejście na Orange na kartę z tym samym numerem

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 38
  • 0

Dzień dobry wszystkim

Od kilku miesięcy jestem użytkownikiem Orange Flex z planem 75GB za 35zł miesięcznie. Wszystko działa prawidłowo, jednak chcę wziąć ofertę Orange na kartę 9600GB, czyli od czwartego miesiąca po 35zł miesięcznie, oferta jest ważna chyba do końca września. Dzisiaj w salonie Orange kupiłem ten starter i moje dane zostały wprowadzone w system przez Panią z salonu. Jutro mam przyjechać i dopełnić reszty procedury. Za dwa dni mam mieć możliwość korzystania ze starego numeru który mam od wielu lat, gdyż tymczasowo jest przydzielany numer ze startera. Pytanie jest następujące: jaka jest kolejność kroków które mam wykonać. Czy potrzebna jest rezygnacja w aplikacji Orange Flex Zakończ plan czy wszystko działa automatycznie. Niestety na infolinii Orange nie dowiedziałem się tego, dzisiaj w salonie również Pani nie była pewna. Nie wkładałem jeszcze karty z nowym tymczasowym numerem, mój obecny stary numer ma go zastąpić czyli zostać przeniesiony. Co powinienem teraz zrobić?

Pozdrawiam

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

@KarolDe przeniesienie z Flex do oferty na kartę odbywa się poprzez Czat w aplilacji Flex. Wystarczy napisać do konsultanta prośbe o przeniesienie i w ciągu 15 minut jesteś w ofercie na kartę. 

Nic w salonie. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

23 ODPOW. 23

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 425
  • 1540
  • 4

Powinno zrobić się wszystko automatycznie. Jeżeli tak się nie stanie, a środki pobierze z konta to zgłoś reklamację. U mnie jak przenosiłem numer od T-Mobile to usunęło mi się wszystko.

• 12
  • 38
  • 0

Płatność u mnie odbywa się przez Google Pay, obecnie żadnych środków na koncie, to właśnie takie zabezpieczenie przed niechcianym pobieraniem pieniędzy.

Czyli zwyczajnie czekać do dwóch dni aż cała procedura będzie gotowa.

• 3498
  • 8722
  • 158

@KarolDe przeniesienie z Flex do oferty na kartę odbywa się poprzez Czat w aplilacji Flex. Wystarczy napisać do konsultanta prośbe o przeniesienie i w ciągu 15 minut jesteś w ofercie na kartę. 

Nic w salonie. 

• 12
  • 38
  • 0

Tylko że ja wybieram tę konkretną ofertę na kartę, czyli wraz muszę czekać aż cała procedura się zakończy.

• 3498
  • 8722
  • 158

@KarolDe jest jedna oferta na kartę. Pracownik w salonie nie przeniesie numeru, bo już widzę dziwne cyrki. Numer przenoszony wewnątrz sieci jest na tej samej karcie. Ale ok, pochwal się rezultatem.

W salonie nawet nie mają dostępu do systemów Flexa (to osobny system)😁 wiec.... 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@KarolDe numer wielokrotnie orzenosiłem z FLEX do oferty na kartę. Trwa to chwilkę i nie trzeba kupować żadnych starterów, a numer po przeniesieniu działa na obecnej karcie SIM. Wystarczy zgłosić na czacie FLEX-a i numer w kilka minut jest przeniesiony do oferty na kartę.

https://nasz.orange.pl/t5/Orange-Flex/Przeniesienie-numeru-FLEX-do-oferty-Orange-na-kart%C4%99/m-p/3...

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@KarolDe  ale w salonie Ci głupot na gadali. Piszesz na czacie flex, że chcesz przenieść numer do Orange free. Kilka minut i gotowe. Bez żadnej wymiany karty i td.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@KarolDe Czyli numer tel ze startera Orange na kartę 9600GB miałby zostać - za pośrednictwem salonu - podmieniony na numer, który jest jeszcze aktywny w ofercie Flex i otrzymać właściwości (promocje) wynikające z tego startera? Koniecznie daj znać jaki będzie dalszy bieg sprawy.

Jeśli to się uda byłoby to wydarzenie na miarę lądowania człowieka na Marsie!

BTW - jeśli nie chcesz się narażać na niedogodności związane z niedostępnością pod swoim numerem telefonu to nie wyłączaj planu we flex 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@KarolDe dobrze podpowiada @arthur, aby nie wyłączać planu. Co prawda numer zostanie zawieszony na pół roku, ale nieaktywnego numeru nie przeniesiesz.

Sprawa przeniesienia numeru przez salon z FLEX do oferty na kartę wygląda na dziwną. Daj znać, czy uda się zrealizować. Wietrze problemy, bo to nie jest oficjalna droga podawana przez Orange. Obym sięmylił.