Nie można wyświetlić tego widżeta.

RCS w iOS 18 Public Beta

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 82
  • 267
  • 2

RCS w iOS 18 Public Beta

Jak w temacie - w innych sieciach osoby testujące iOS 18 mogą już używać RCS. 

Czy jest jakiś myk na uruchomienie RCS dla iOS we Flex? Opcja, która użwając innego operatora, pojawia się w ustawieniach telefonu, po wybraniu Flex, znika.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1673
  • 7279
  • 57

RCS w iOS 18 Public Beta

Na jakich urządzeniach dostępny jest RCS?
RCS dostępny jest obecnie na urządzenia z systemem Android, a wkrótce również z systemem iOS.

RCS w Orange | Orange Polska

@xethnapisał(-a)

We francuskim Orange działa już od lipca tak samo jak w większości europejskich i amerykańskich sieci. Jak zwykle tylko u nas trzeba czekać . 

Gdzieś czytałem, że iOS udostępnia RCSa ale nie bezpośrednio przez serwery Google ale przez maszyny uruchomione w sieci operatorów. I tak na przykład francuski Orange ma coś takiego u siebie Success Story - Orange (google.com)

Polski Orange nie wiem czy ma podobne rozwiązanie, ale współpracują z innymi firmami w tym zakresie Usługi RCS – Orange dla operatorów (hurt-orange.pl)

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

• 1673
  • 7279
  • 57

RCS w iOS 18 Public Beta

Nie ma obejścia, operator musi udostępnić RCS w iOS. 

• 260
  • 604
  • 2

RCS w iOS 18 Public Beta

We francuskim Orange działa już od lipca tak samo jak w większości europejskich i amerykańskich sieci. Jak zwykle tylko u nas trzeba czekać . 

• 1673
  • 7279
  • 57

RCS w iOS 18 Public Beta

Na jakich urządzeniach dostępny jest RCS?
RCS dostępny jest obecnie na urządzenia z systemem Android, a wkrótce również z systemem iOS.

RCS w Orange | Orange Polska

@xethnapisał(-a)

Gdzieś czytałem, że iOS udostępnia RCSa ale nie bezpośrednio przez serwery Google ale przez maszyny uruchomione w sieci operatorów. I tak na przykład francuski Orange ma coś takiego u siebie Success Story - Orange (google.com)

Polski Orange nie wiem czy ma podobne rozwiązanie, ale współpracują z innymi firmami w tym zakresie Usługi RCS – Orange dla operatorów (hurt-orange.pl)

• 260
  • 604
  • 2

RCS w iOS 18 Public Beta

Jako że głównym promotorem tego pseudo standardu jest Google to mamy syf, poszukałem w necie i dostępnych jest kilka rozwiązań RCS.

Najpopularniejszy jest komunikator Google RCS wbudowany w aplikację wiadomości na androidzie.,

jest to całkowicie niezależne od operatora i w Polsce z tego właśnie korzystamy.

Kolejne rozwiązanie to profil uniwersalny GSMA działający na infrastrukturze operatora w iOS prawdopodobnie będzie zaimplementowana wersja 2.4 tego „standardu”.

Dla operatora to dodatkowe koszta i raczej nie będą spieszyć się z wdrożeniem skoro jest już coś co działa.

Oczywiście wersja od Google nie jest w pełni kompatybilna z wersją GSMA . Tak ze to coś od samego początku powinno być traktowane jak zwykły komunikator internetowy a nie jak SMS nowej generacji bo nim nie jest.

*Edytowałem, treść - moderator Wojciech.