- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak w temacie - w innych sieciach osoby testujące iOS 18 mogą już używać RCS.
Czy jest jakiś myk na uruchomienie RCS dla iOS we Flex? Opcja, która użwając innego operatora, pojawia się w ustawieniach telefonu, po wybraniu Flex, znika.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na jakich urządzeniach dostępny jest RCS?
RCS dostępny jest obecnie na urządzenia z systemem Android, a wkrótce również z systemem iOS.
@xethnapisał(-a)We francuskim Orange działa już od lipca tak samo jak w większości europejskich i amerykańskich sieci. Jak zwykle tylko u nas trzeba czekać .
Gdzieś czytałem, że iOS udostępnia RCSa ale nie bezpośrednio przez serwery Google ale przez maszyny uruchomione w sieci operatorów. I tak na przykład francuski Orange ma coś takiego u siebie Success Story - Orange (google.com)
Polski Orange nie wiem czy ma podobne rozwiązanie, ale współpracują z innymi firmami w tym zakresie Usługi RCS – Orange dla operatorów (hurt-orange.pl)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RCS w iOS 18 Public Beta
Nie ma obejścia, operator musi udostępnić RCS w iOS.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RCS w iOS 18 Public Beta
We francuskim Orange działa już od lipca tak samo jak w większości europejskich i amerykańskich sieci. Jak zwykle tylko u nas trzeba czekać .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na jakich urządzeniach dostępny jest RCS?
RCS dostępny jest obecnie na urządzenia z systemem Android, a wkrótce również z systemem iOS.
@xethnapisał(-a)We francuskim Orange działa już od lipca tak samo jak w większości europejskich i amerykańskich sieci. Jak zwykle tylko u nas trzeba czekać .
Gdzieś czytałem, że iOS udostępnia RCSa ale nie bezpośrednio przez serwery Google ale przez maszyny uruchomione w sieci operatorów. I tak na przykład francuski Orange ma coś takiego u siebie Success Story - Orange (google.com)
Polski Orange nie wiem czy ma podobne rozwiązanie, ale współpracują z innymi firmami w tym zakresie Usługi RCS – Orange dla operatorów (hurt-orange.pl)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RCS w iOS 18 Public Beta
Jako że głównym promotorem tego pseudo standardu jest Google to mamy syf, poszukałem w necie i dostępnych jest kilka rozwiązań RCS.
Najpopularniejszy jest komunikator Google RCS wbudowany w aplikację wiadomości na androidzie.,
jest to całkowicie niezależne od operatora i w Polsce z tego właśnie korzystamy.
Kolejne rozwiązanie to profil uniwersalny GSMA działający na infrastrukturze operatora w iOS prawdopodobnie będzie zaimplementowana wersja 2.4 tego „standardu”.
Dla operatora to dodatkowe koszta i raczej nie będą spieszyć się z wdrożeniem skoro jest już coś co działa.
Oczywiście wersja od Google nie jest w pełni kompatybilna z wersją GSMA . Tak ze to coś od samego początku powinno być traktowane jak zwykły komunikator internetowy a nie jak SMS nowej generacji bo nim nie jest.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RCS w iOS 18 Public Beta
RzecznikOrange napisał(-a)Wczoraj pytaliście i temat wygląda tak, że po udostępnieniu #iOS18 na polskim rynku będziemy analizować możliwości wprowadzenia #RCS w @Orange_Polska. Nic konkretniejszego na dziś nie mogę dodać.
W jednym komentarzu pod wpisem można przeczytałem, że Orange Spain i Orange UK już od trzeciej Dev bety iOS obsługują RCS, więc raczej jest wszystko na dobrej drodze i u nas. Niemniej idealny to był moment aby dać pstryczka pozostałym operatorom w Polsce (i mieć argument dlaczego kupić iPhone w Orange) u których (chyba) też RCS jeszcze nie działa w iOS, w każdym razie na pewno u fioletowych nie działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RCS w iOS 18 Public Beta
Eh, polscy operatorzy jak zwykle wszystko na końcu...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RCS w iOS 18 Public Beta
No jestem zawiedziony brakiem RCS w iOS 18 w Orange. Jak zwykle Polscy operatorzy są w lesie. Mieli trzy miesiące na "analizę" wprowadzenia RCS. W niektórych krajach na sieci Orange RCS działało już w becie.... Ogólnie to największe nowości zawsze nas omijają, czy to Apple Inteligence, czy to pasmo 700MHz dla 5G, VoNR i 5G SA. W większości krajów UE już to jest, a my zacofani niestety jesteśmy 😕
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RCS w iOS 18 Public Beta
@Liked2021Kiedyś gadałem z pewnym Tajwanczykiem, inżynierem z pewnej ( wtedy) znanej marki telefonów. Zapytałem, dlaczego zwykle softy dla Orange PL są wydawane na końcu. On mówi: są kraje i operatorzy dla których wydajemy wcześniej bo o u nich możemy pozwolić sobie na błędy. Na polski rynek trafiają rozwiązania przetasowane... Szczególnie Orange PL jest bardzo restrykcyjne wobec producentów. Tak naprawdę to dla dobra nas, Klientów Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RCS w iOS 18 Public Beta
@atlas_cudownapisał(-a)@Liked2021Kiedyś gadałem z pewnym Tajwanczykiem, inżynierem z pewnej ( wtedy) znanej marki telefonów. Zapytałem, dlaczego zwykle softy dla Orange PL są wydawane na końcu. On mówi: są kraje i operatorzy dla których wydajemy wcześniej bo o u nich możemy pozwolić sobie na błędy. Na polski rynek trafiają rozwiązania przetasowane... Szczególnie Orange PL jest bardzo restrykcyjne wobec producentów. Tak naprawdę to dla dobra nas, Klientów Orange.
Ale w zasadzie po to jest beta softu aby sieci mogły mieć czas na wdrożenie. Dwa że iOS jest aktualizowany z tego co wiem bez decyzyjności operatorów (nie ma brandu) a przecież to duże ryzyko że coś się "nie zepnie". W każdym razie nie wiemy czy to jest powodem braku RCS u nas, nie wiemy też czy prace były już prowadzone czy będą dopiero zaczynane, to wydłuża wdrożenie rozwiązania, szczególnie sądze że testy. Jeszcze z innej strony iOS to jednolity system więc to ułatwia prace.
- « Poprzedni
- Następny »