Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem ze spadkiem prędkości internetu

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 32
  • 0

Witajcie,

mam problem z internetem we flexie (nie sprawdzałem orange na kartę itp.)

Karta sim (unlimited) w routerze internet jak na moje warunki śmiga 550-650mbps, ale po kilku godzinach zalicza spadek i średnio wychodzi ok 300mbps, w żadnym przyoadku nawet nie zbliża się do 500mbps.

Sprawa zgłaszana odpowiedź technika sieć przeciążona. Natomiast wystarczy że zresetuję połączenie i znowu mam 600mbps na kilka godzin. Po restarcie połączenie z tymi samymi nadajnikami (nawet sektory się zgadzają).

Testowałem na innym routerze (huawei 5g cpe pro2) i prędkości spadają z 500mbps do 90-115...

Sprawdziłem na karcie tmobile (połączenie z tymi samymi nadajnikami i sektorami co w orange) i problem nie występuje, praktycznie cały czas 600mbps

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Da się to jakoś rozwiązać bo nie bardzo chce mi się chce wierzyć że tak działa "przeciążenie sieci" które magicznie znika gdy zresetuję połączenie.

22 ODPOW. 22

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1251
  • 5092
  • 26

W zasadzie tak właśnie jest, że w reset działa "magicznie" . Chodzi o to że po resecie router dobiera odpowiednie parametry dla danej chwili, które za kilka godzin już mogą być nieoptymalne. Najlepiej ustaw sobie auto roboot co 24H i powinno być ok.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 480
  • 1840
  • 7

@dukeut  niestety tak to wygląda, że nowa sesja potrafi zdziałać cuda. Przeciążenia to jedno, ale mogą też występować inne czynniki jak np. jakieś prace konserwacyjne itd.

• 13
  • 32
  • 0

Tylko ustawienie restartu powoduje poprawe na 2 maks 5h, a router jak zaliczy spadek to juz nie wróci do pełni prędkości...

Co ciekawe n tmobile na tyxh samych sektorach problem nie występje

• 480
  • 1840
  • 7

@dukeutnapisał(-a)

Tylko ustawienie restartu powoduje poprawe na 2 maks 5h, a router jak zaliczy spadek to juz nie wróci do pełni prędkości...

Co ciekawe n tmobile na tyxh samych sektorach problem nie występje

Czy w Twojej okolicy wyłączyli już 3g?

• 1251
  • 5092
  • 26

A co to za router? Możesz spróbować wymusić agregację pasm na takie jakie są najlepsze. Ale nie każdy router na to pozwala. 

• 13
  • 32
  • 0

@Glut napisał(-a)

Czy w Twojej okolicy wyłączyli już 3g?

Nie, dalej mogę się połączyć, ale nie wiem czy dokładnie na tych nadajnikach z którymi się łącze jest 3g

• 13
  • 32
  • 0

@atlas_cudow napisał(-a)

A co to za router? Możesz spróbować wymusić agregację pasm na takie jakie są najlepsze. Ale nie każdy router na to pozwala. 

Mc 889 , przed restartem i po restarcie bywają identyczne pasma - nawet sektory się zgadzają

natomiast u mnie praktycznie nie istnieje lte maks 40mbps (lte p+ 5g na 2100mhz)

Wiec sprawa prędkości dotyczy tylko n78

• 480
  • 1840
  • 7

@dukeut  T-Mobile już wyłączyło 3g. Orange nad tym pracuje co się wiąże nie tyle z samym wygaszaniem co z uruchomieniem LTE 900 i 5g. Tak naprawdę to się muszą modernizować bardzo dużo, a to wszystko może powodować oby przejściowe problemy.

• 1251
  • 5092
  • 26

A jakie prędkości uzyskujesz jak na 5G wymusisz tylko N78? Czyli wszystkie inne na 5G - Off.