- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem ze spadkiem prędkości internetu
Witajcie,
mam problem z internetem we flexie (nie sprawdzałem orange na kartę itp.)
Karta sim (unlimited) w routerze internet jak na moje warunki śmiga 550-650mbps, ale po kilku godzinach zalicza spadek i średnio wychodzi ok 300mbps, w żadnym przyoadku nawet nie zbliża się do 500mbps.
Sprawa zgłaszana odpowiedź technika sieć przeciążona. Natomiast wystarczy że zresetuję połączenie i znowu mam 600mbps na kilka godzin. Po restarcie połączenie z tymi samymi nadajnikami (nawet sektory się zgadzają).
Testowałem na innym routerze (huawei 5g cpe pro2) i prędkości spadają z 500mbps do 90-115...
Sprawdziłem na karcie tmobile (połączenie z tymi samymi nadajnikami i sektorami co w orange) i problem nie występuje, praktycznie cały czas 600mbps
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Da się to jakoś rozwiązać bo nie bardzo chce mi się chce wierzyć że tak działa "przeciążenie sieci" które magicznie znika gdy zresetuję połączenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W zasadzie tak właśnie jest, że w reset działa "magicznie" . Chodzi o to że po resecie router dobiera odpowiednie parametry dla danej chwili, które za kilka godzin już mogą być nieoptymalne. Najlepiej ustaw sobie auto roboot co 24H i powinno być ok.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@dukeut niestety tak to wygląda, że nowa sesja potrafi zdziałać cuda. Przeciążenia to jedno, ale mogą też występować inne czynniki jak np. jakieś prace konserwacyjne itd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tylko ustawienie restartu powoduje poprawe na 2 maks 5h, a router jak zaliczy spadek to juz nie wróci do pełni prędkości...
Co ciekawe n tmobile na tyxh samych sektorach problem nie występje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@dukeutnapisał(-a)Tylko ustawienie restartu powoduje poprawe na 2 maks 5h, a router jak zaliczy spadek to juz nie wróci do pełni prędkości...
Co ciekawe n tmobile na tyxh samych sektorach problem nie występje
Czy w Twojej okolicy wyłączyli już 3g?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A co to za router? Możesz spróbować wymusić agregację pasm na takie jakie są najlepsze. Ale nie każdy router na to pozwala.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glut napisał(-a)
Czy w Twojej okolicy wyłączyli już 3g?
Nie, dalej mogę się połączyć, ale nie wiem czy dokładnie na tych nadajnikach z którymi się łącze jest 3g
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow napisał(-a)
A co to za router? Możesz spróbować wymusić agregację pasm na takie jakie są najlepsze. Ale nie każdy router na to pozwala.
Mc 889 , przed restartem i po restarcie bywają identyczne pasma - nawet sektory się zgadzają
natomiast u mnie praktycznie nie istnieje lte maks 40mbps (lte p+ 5g na 2100mhz)
Wiec sprawa prędkości dotyczy tylko n78
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@dukeut T-Mobile już wyłączyło 3g. Orange nad tym pracuje co się wiąże nie tyle z samym wygaszaniem co z uruchomieniem LTE 900 i 5g. Tak naprawdę to się muszą modernizować bardzo dużo, a to wszystko może powodować oby przejściowe problemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jakie prędkości uzyskujesz jak na 5G wymusisz tylko N78? Czyli wszystkie inne na 5G - Off.
- « Poprzedni
- Następny »