- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Flex a roaming - telefon i router
Cześć,
Byłem w salonie i dostałem "pakunek" z kartą dla orange FLEX.
Pomysł mam taki, żeby e-sim był na moim telefonie a karta fizyczna w routerze. Router ten czasami będzie przebywał za granicą (ale raczej nie dłużej niz 2 miesiące). Najczęściej będę wraz z nim ale..... czasami może się zdarzyć że na 1 tydzień zostanie sam router za granica a karta e-sim będzie w kraju.
Czy w takim wypadku router będzie działać prawidłowo w roamingu?
W salonie zapewniali mnie, że tak ale teraz przeglądając forum i internet widzę że chyba niekończenie.
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Asalut z tego co piszesz nie można wyczytać czy mają to być karty z jednym numerem czy dwa różne. Zakładając jednak, że ma to być rozwiązanie "jeden numer, kilka kart" to musisz określić która karta będzie główną a która dodatkową. Wtedy będzie wiadomo, która z nich będzie działać za granicą - tj. w roamingu, a która nie. Bowiem we Flex tylko karta główna działa za granicą. Natomiast w kraju będą działały obie karty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Asalut zasada jest taka: główna karta SIM działa i w kraju i w roamingu. Dodatkowa karta SIM działa tylko w kraju. Teraz musisz sam zdecydować, jak ustawić karty SIM. Jeśli chcesz, aby router działał za granicą, to w routerze musi być karta SIM główna. Jeśli chcesz, aby za granicą numer FLEX był aktywny, to karta główna musi być w telefonie.
Podobno czasami zdarza się, że dodatkowa karta SIM zadziała w roamingu, ale to nie jest reguła.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poza granicami tylko główna SIM karta działa i trzeba ją zabrać za granicę 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej, dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Chodzi oto żeby to był 1 numer.
Pytanie - co jest główną kartą? Karta sim czy karta e-sim?
Mój plan jest taki - posiadanie głównej karty w routerze (fizyczna karta sim) i karta e-sim w telefonie + zarządzanie tym z aplikacji. W telefonie ta karta nie będzie dla mnie jakąś istotną więc jak nie będzie działać jak główna będzie za granicą to nie będzie problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pierwsza chronologicznie karta jest główna. Możesz ją wymienić na eSIM i pozostanie główną kartą. Wtedy możesz dodawać karty dodatkowe, i przy ich aktywacji określać czy mają być do rozmów czy tylko do internetu. Można próbować dodać dezaktywowany przy wymianie na eSIM egzemplarz jako kartę dodatkową, ale nie wiem czy to zadziała.
Pamiętaj że przy kilku kartach do rozmów mogą pojawić się różnego rodzaju problemy. I że przy jakichkolwiek kartach dodatkowych w usludze nie będą działały SMSy po WiFi.
Typowa konfiguracja to jednak główna karta w telefonie, a dodatkowe w trybie tylko do internetu w modemach.