Jak korzystać z roamingu w UE w Orange Flex

ROZWIĄZANE

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 475
  • 1738
  • 13

Hej,

czy w ofercie Orange Flex trzeba coś "doładować"/"aktywować" aby móc korzystać z roamingu w UE i dzwonić w danym PC UE na nr telefonów w tym kraju?

Czy zaoszczędzone GB z "sejfu" mają wpływ na liczbę GB w roamingu w UE?

----------------------------

Wpis przeniesiony do pasującej tablicy

Mikołaj

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21560
  • 62781
  • 860

@Morciak ważne, abyś miał ze sobą główną kartę SIM. Karty dodatkowe w roamingu nie działają. Więcej nic nie trzeba robić. Każdy plan we FLEX działa tak samo w kraju jak i w UE. Różnica jest w ilości GB, których jest mniej niż dostępne w kraju i nie są kumulowane.

W planie za 35 zł, masz do dyspozycji 10,18 GB (12,03 GB).

W planie za 50 zł, masz do dyspozycji 14,54 GB (17,18 GB).

W planie za 80 zł, masz do dyspozycji 23,26 GB (27,49 GB).

Od 17 grudnia będzie zmiana w ilości GB w UE. Będzie ich więcej, podane w nawiasie. Więcej informacji w temacie:

https://nasz.orange.pl/t5/Orange-Flex/Wi%C4%99cej-w-roamingu-Flex/m-p/448472#M12634

Jeżeli jesteś w UE, to połączenia na wszystkie numeru w UE są traktowane jako połączenia krajowe, więc bez problemu możesz dzwonić będąc np. w Hiszpani na numer hiszpański +34, niemiecki +49, czeski +420, litewski +380, słowacki +421, francuski +33 itd. bez dodatkowych opłat w ramach swojego obecnego planu. Jeśli jesteś w PL, to połączenia poza PL na numery w UE są traktowane jako połączenia międzynarodowe.

GB z sejfu nie mają wpływu na GB UE. To są tylko GB do wykorzystania w kraju.

W razie potrzeby polecam Orange FLEX Travel. Więcej informacji o Pakiecie Strefa UE na stronie:

https://flex.orange.pl/travel/pakiet-gb-strefa-ue

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

• 21560
  • 62781
  • 860

@Morciak ważne, abyś miał ze sobą główną kartę SIM. Karty dodatkowe w roamingu nie działają. Więcej nic nie trzeba robić. Każdy plan we FLEX działa tak samo w kraju jak i w UE. Różnica jest w ilości GB, których jest mniej niż dostępne w kraju i nie są kumulowane.

W planie za 35 zł, masz do dyspozycji 10,18 GB (12,03 GB).

W planie za 50 zł, masz do dyspozycji 14,54 GB (17,18 GB).

W planie za 80 zł, masz do dyspozycji 23,26 GB (27,49 GB).

Od 17 grudnia będzie zmiana w ilości GB w UE. Będzie ich więcej, podane w nawiasie. Więcej informacji w temacie:

https://nasz.orange.pl/t5/Orange-Flex/Wi%C4%99cej-w-roamingu-Flex/m-p/448472#M12634

Jeżeli jesteś w UE, to połączenia na wszystkie numeru w UE są traktowane jako połączenia krajowe, więc bez problemu możesz dzwonić będąc np. w Hiszpani na numer hiszpański +34, niemiecki +49, czeski +420, litewski +380, słowacki +421, francuski +33 itd. bez dodatkowych opłat w ramach swojego obecnego planu. Jeśli jesteś w PL, to połączenia poza PL na numery w UE są traktowane jako połączenia międzynarodowe.

GB z sejfu nie mają wpływu na GB UE. To są tylko GB do wykorzystania w kraju.

W razie potrzeby polecam Orange FLEX Travel. Więcej informacji o Pakiecie Strefa UE na stronie:

https://flex.orange.pl/travel/pakiet-gb-strefa-ue

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 475
  • 1738
  • 13

Dziękuję @ketrasaArtur za wyczerpującą odpowiedź, która uzupełnia lukę informacyjną (przynajmniej moją 😉 )

Niepotrzebnie kupiłem pakiet 100 minut na połączenia międzynarodowe w takim razie (cały ja - "na wszelki wypadek" 😉 )

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

@Morciaknapisał(-a)

Niepotrzebnie kupiłem pakiet 100 minut na połączenia międzynarodowe w takim razie (cały ja - "na wszelki wypadek" 😉 )

Tak dla porządku jeszcze, bo na pierwszy rzut oka może to się nie wydawać intuicyjne - "rozmowy międzynarodowe" to są te rozmowy, które wykonujemy będąc w Polsce i dzwoniąc na numery z prefiksem innego kraju. Jeśli wyjeżdżamy z polskim numerem poza Polskę, to już jesteśmy w roamingu i korzystamy z "połączeń w roamingu" i potrzebujemy ewentualnie - jeśli nie jesteśmy na obszarze UE lub gdy chcemy zadzwonić poza UE- pakietu roamingowego (a nie pakietu na rozmowy międzynarodowe) obejmującego dany kraj 

• 21560
  • 62781
  • 860

@Morciak zawsze będzie można wykorzystać ten pakiet jak jesteś w PL. Niedawno byłem w Hiszpanii, to sprawdziłem jeszcze raz, czy działa tak jak opisałem. Dodatkowo dopiszę, ze nawet jak wyczerpiesz cały pakiet GB w UE, to internet nie będzie działa, ale aplikacja nadal będzie funkcjonować. Tak do końca nie uda się wyczerpać całego pakietu GB w UE. U mnie zostało 0,22 GB i numerem oraz usługami przez aplikację FLEX można było zarządzać bez żadnego problemu.

@arthur dzięki za uzupełnienie informacji poza UE 🤗 👍