Nie można wyświetlić tego widżeta.

Flex Unlimited + TIDAL = ciągłe zacinanie się, przerywanie dźwięku w max jakości

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 37
  • 137
  • 2

Flex Unlimited + TIDAL = ciągłe zacinanie się, przerywanie dźwięku w max jakości

U mnie dusiło się na Plusie i UPC 🙂

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 60
  • 0

przełożyłem kartę play do modemu i problem ustąpił, także do chyba problem routingu orange ...

to tylko test kilkugodzinny

• 14
  • 60
  • 0

przełożyłem z powrotem kartę orange - zacina się, przerywa .... dramat

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7288
  • 29813
  • 235

Próbowałeś zmienić APN na obsługujący IPv4? Domyślny jest zdaje się wyłącznie na IPv6, to generuje problemy w niektórych serwisach. Inni dostawcy dają bardziej liberalne APN, z IPv4.

• 14
  • 60
  • 0

tak, zmieniłem od razu na IPv4 kiedy pojawiły się problemy

• 7288
  • 29813
  • 235

Czyli nie to... Może operator nie lubi tego serwisu.

• 14
  • 60
  • 0

czyli orange nie lubi tidala 😉

ok, ale jak to zmienić ? czy ktoś z orange tu zagląda ? 😉

• 7288
  • 29813
  • 235

Nie, na to bym nie liczył. Jeśli byłaby to faktycznie kwestia tras (w co osobiście bardzo wątpię), to pomogłoby zastosowanie jakiegoś VPNa. Cloudflare daje interesujące możliwości w tym zakresie.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 53
  • 200
  • 2

Witam, prawdopodobnie znalazłem przyczynę ścinek na Tidalu. Problem dotyczy wolnego działania stron, i pobierania plików, gdy korzysta ona z CDN firmy Fastly w sieci Orange. Fastly obsługuje wiele stron w tym i Tidala. Wykryłem problem jakiś czas temu - pobieranie oprogramowania z GitHuba było wolne, a filmiki i zdjęcia na Reddicie ładowały się bardzo długo. Obie te strony korzystają z Fastly. Głównie problem występuje wieczorem (po 18/19). U mnie problem występuje na światłowodzie, a inni doświadczają go na Internetu mobilnym, więc może dotyczyć różnych typów połączeń. Problem da się rozwiązać używając Cloudflare Warp.

Do testów znalazłem obraz ISO OpenBSD, który jest hostowany przez Fastly. Tak naprawdę do testowania można użyć dowolnego pliku, ale wybrałem ten link, ponieważ jest publicznie dostępny, nie znajduje się za paywallem i nie jest zabezpieczony agresywnymi mechanizmami ochrony praw autorskich, takimi jak DRM.

Link: https://cdn.openbsd.org/pub/OpenBSD/7.5/amd64/install75.iso

Dodatkowo korzystam z narzędzia do pobierania - aria2

Teraz pisząc ten post, mam prawie tyle co mogę wycisnąć z mojego Internetu:

02/26 11:05:40 [NOTICE] Downloading 1 item(s)
[#e23c49 0B/0B CN:1 DL:0B]
02/26 11:05:47 [NOTICE] Allocating disk space. Use --file-allocation=none to disable it. See --file-allocation option in man page for more details.
[#e23c49 633MiB/653MiB(96%) CN:8 DL:73MiB]
02/26 11:05:57 [NOTICE] Download complete: E:/Foldery z Windowsa/Pulpit/install75.iso

Download Results:
gid   |stat|avg speed  |path/URI
======+====+===========+=======================================================
e23c49|OK  |    70MiB/s|E:/Foldery z Windowsa/Pulpit/install75.iso

Status Legend:
(OK):download completed.

Ale wczoraj o godzinie 21:46 miałem taki wynik:

02/25 21:46:05 [NOTICE] Downloading 1 item(s)
       [#a8846b 0B/0B CN:1 DL:0B]
       02/25 21:46:06 [NOTICE] Allocating disk space. Use       --file-allocation=none to disable it. See --file-allocation option       in man page for more details.
        *** Download Progress Summary as of Tue Feb 25 21:47:05 2025 ***
 ======================================================================================================================
       [#a8846b 92MiB/653MiB(14%) CN:8 DL:1.1MiB ETA:8m12s]
       FILE: E:/Foldery z Windowsa/Pulpit/install75.iso
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[...]

*** Download Progress Summary as of Tue Feb 25 21:52:08 2025 ***
 ======================================================================================================================
       [#a8846b 606MiB/653MiB(92%) CN:8 DL:1.7MiB ETA:26s]
       FILE: E:/Foldery z Windowsa/Pulpit/install75.iso
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[#a8846b 652MiB/653MiB(99%) CN:2 DL:1.7MiB]
       02/25 21:52:36 [NOTICE] Download complete: E:/Foldery z       Windowsa/Pulpit/install75.iso

Download Results:
       gid   |stat|avg speed  |path/URI
 ======+====+===========+=======================================================
       a8846b|OK  |   1.6MiB/s|E:/Foldery z Windowsa/Pulpit/install75.iso

Status Legend:
       (OK):download completed.

Pełny wycinek: https://pastebin.com/FUaBPVk9

Z 600 Mb/s mam już tylko ok. 13.42 Mb/s.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 422
  • 2528
  • 0

Czy to oznacza, że Orange w jakiś sposób szykanuje Fastly?