Czy e-sim we Flex ma jakieś specjalne przewagi nad fizyczną kartą?

ROZWIĄZANE

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

Podsumowując 6 lat Flex, Orange podaje, że aż 44 procent użytkowników korzysta z eSim. Zgaduję, że ta oferta e-sim przyciąga przede wszystkim posiadaczy e-zegarków, a dodatkowym plusem jest też, że we Flex za e-sim nie trzeba ekstra płacić. 

Pytanie do praktyków: czy e-sim we Flex (jako karta główna) ma jakieś specjalne przewagi nad fizyczną sim uzasadniające zamianę na taką wirtualną kartę? A może są jakieś specjalne niedogodności z tego wynikające poza niemożnością przełożenia karty do innego telefonu?

Ja do tej pory na e-sim w smartfonie się nie zdecydowałem. Zaletę widzę natomiast jedną: e-sim to jedyny sposób, aby w ułomnym iphonie korzystać z dual sim

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Akurat Flex ma fajnie zrobioną metodę pobierania esim poprzez aplikację.  Wydaje mi się to dużo wygodniejsze niż, przekładnie karty.  W innym ofertach trzeba skanować QR, podawač pin itp. Flex wg mnie jest pod tym względem bardzo wygodny.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

Nie ma, po prostu nie musisz iść po kartę albo czekać na kuriera, a w iPhone możesz mieć zarówno sim+esim jako dualsim  jak i dwie karty eSIM więc żadnej ułomności tu nie widzę. 

Jedyny minus e-sim to więcej zabawy przy ewentualnej zmianie telefonu. 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

@_Artek_  co do ułomności mam na myśli, że iPhone nie ma podwójnej szufladki na simy, a "wszyscy" inni to mają 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

Wszyscy inni to miel, bo już nie mająi 😄 a iPhone zapewne już niedługo będzie eSim only..... w stanach już jest. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21560
  • 62781
  • 860

@arthur zaletą eSIM, to że w razie potrzeby można szybko uruchomić ofertę, wymienić na nową eSIM, W przypadku tradycyjnych kart SIM, w telefonie trzeba wysuwać szufladkę, co jest utrudnione, jeśli smartfon jest w etui. Na smartfonie z obsługą eSIM można ich zainstalować kilka, a fizycznych kart SIM tylko dwie. Dla przykładu, na Samsunga Galaxy A55 zainstalowałem maksymalnie 9, na Xiaomi 13T zainstalowałem maksymalnie 6, więc mogę mieć kilku operatorów z różnymi numerami i ofertami.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Akurat Flex ma fajnie zrobioną metodę pobierania esim poprzez aplikację.  Wydaje mi się to dużo wygodniejsze niż, przekładnie karty.  W innym ofertach trzeba skanować QR, podawač pin itp. Flex wg mnie jest pod tym względem bardzo wygodny.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

Esim we flex jest dobry bo przy zablokowaniu esima - można przenieść na nowe urządzenie zdalnie bez salonu.

W głównej marce Orange najczęściej kończy się wycieczką do salonu.

Warto też pamiętać, żeby nie blokować PESELu w trakcie wymiany esim