Zmiany w oprogramowaniu Funbox 10.7

Zespół Nasz Orange
  • 104
  • 1245
  • 17

Zmiany w oprogramowaniu Funbox 10.7

Użytkowniku Funboxa 10 z Wi-Fi 7 🫵 Aktualizacja oprogramowania już w drodze🚑

Funbox+10_skos_przod.jpg

Upgrade Funboxów 10.7 wystartował 🏎️ i potrwa zapewne kilka tygodni 📅

Co się zmieni?

➡️ brak wydzielonej sieci Wi-Fi 7 

Nie znajdziesz już na liście sieci z końcówką _WiFi7.  Urządzenia, które obsługują ten standard podłączysz po prostu do Wi-Fi, którą udostępnia Twój Funbox.

funbox_10_7_2_sieci_wifi_nok.jpgfunbox_10_7_2_sieci_wifi_ok.jpg

➡️ dedykowany port Ethernet dla urządzeń IoT 🤖

Dla fanów inteligentnego domu pojawi się przydatna opcja - dedykowany port do przewodowego podłączenia urządzeń IoT/SmartHome.

➡️ tryb Eko 🌲
będzie można ustawić w tym trybie planowane 
wyłączanie lub włączanie diod.

⚠️ Pamiętajcie, że do sieci IoT oraz sieci dla gościa nie należy podłączać dekoderów IPTV, ponieważ nie jest dla nich dostępny strumień multicast - objawem będzie błąd L11 na dekoderze.

Dajcie nam znać co myślicie o tych zmianach w oprogramowaniu 😉

36 ODPOW. 36

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Zmiany w oprogramowaniu FunBox 10.7

Osobny VLAN dla IoT to bardzo dobry pomysł. 👌

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 542
  • 2290
  • 5

Czekam w następnej aktualizacji na tryb bridge włączony z interfejsu jak u fioletowych 😉

• 3782
  • 17343
  • 95

Tylko u fioletowych jest CG NAT to ten tryb bridge można sobie w buty wsadzić 😉

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 38
  • 0

Witam. Dostałem dzisiaj aktualizację swojego Funboxa 10.7.

Cieszę się, że w końcu została wprowadzona funkcja wyłączania LED i Wi-Fi dla IoT.

1. W sieciach Wi-Fi pojawiła się nowa opcja:

• "Funkcjonalność Beacon Protection" - domyślnie wyłączona
  • "Oszczędzanie energii 6GHz" - domyślnie włączona

2. Nowe rodzaje zabezpieczeń:

• "WPA3 Personal Transition"
  • "WPA3 Personal Compatibility"

3. Funkcjonalność MLO została wyszarzona - przestała działać?

4. Pomimo zaznaczenia "Wi-Fi 6" i "Wi-Fi 7" urządzenia zaczęły łączyć się tylko z Wi-Fi 6.

5. Sieć 6 GHz pomimo, że jest włączona nie wyświetla się na liście dostępnych sieci WiFi urządzenia.

Czemu opis aktualizacji jest tak skromny i nie zawiera wszystkiego włącznie z tym jak z tego korzystać? Czy mogę prosić o pełną szczegółowość?

Czemu nie działa połowa funkcji?

Jakie jest możliwe rozwiązanie moich problemów z wyszarzoną opcją MLO i niedziałającą siecią 6 GHz oraz Wi-Fi 7?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 16
  • 0

Witam @Marek i resztę Społeczności!

Chciałbym podzielić się uwagami dotyczącymi zmian w firmware.
Jestem klientem usługi biznesowej, dziś rano zauważyłem, że nie mam WiFi,  internet po kablu jest.
Loguje się do interfejsu funbox, zauważyłem brak osobnej konfiguracji sieci WiFi 7, a to była głowna moja siec w biurze (z konfiguracja  na 5 i 6GHz).

Dzwonie na infolinie, pytam czy była jakaś aktualizacja bo zauważyłem zmiany w panelu konfiguracji WiFi i nie mam już sam możliwości zmian dla oddzielnej WiFi 7. 
Dowiaduje sie od Pani konsultant, ze nie było żadnych aktualizacji - 45min polaczenia, prosiłem o wysłane ponowne firmware (lub przywrócenie porzedniej jego wersji) ponieważ z tego co pamietam to numerki wersji firmware byly jeszcze ostatnio inne... 
Niestety sprawa konsultowana, przekierowana, słyszę że to dziwny problem wymaga dodatkowej konsultacji technicznej, mam oczekiwać na kontakt zwrotny.

Wpisuje w google 'Funbox 10 aktualizacja'  - trafiam na ten wątek, który wszystko wyjaśnia.
Szybka rekonfiguracja sieci - wszystko działa.

Zwracam się z sugestia do Orange:
1. Informujcie swoich pracowników, aktualizujcie ich bazę wiedzy o informacje o zmianach oprogramowania Waszych urządzeń i ich skutkach ( brak wydzielonej sieci Wi-Fi 7)

2. Jako klient oczekiwałbym, że "takie" zmiany będą przekazywane nam chociaż w formie maila lub powiadomienia w aplikacji orange z wyprzedzeniem - nagła zmiana konfiguracji nie zawsze jest możliwa do szybkiej realizacji i może wymagać przygotowań
Nie sądzę aby wszyscy klienci śledzili to forum cyklicznie aby dowiadywać się o nadchodzących zmianach

3.* Można też nie robić problemów z udostępnianiem ONT dla klientów i zostawić kwestie konfiguracyjne w ich odpowiedzialności;) 

• 3782
  • 17343
  • 95

Odnośnie punktu 3 to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w obecnej konfiguracji zrobić własną sieć lokalną a router od operatora traktować jak bramę.  

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 16
  • 0

@atlas_cudow  zgdzam się - ale idealne rozwiazanie w takiej konfiguracji to funbox w trybie bridge, który wymaga dodatkowego pakietu L i $$$ + za dzierżawę funbox tez pobierana jest opłata.
Pamietajmy jednak, że każde urządzenie to dodatkowy możliwy punkt problemów. 

• 3782
  • 17343
  • 95

Ja bym jednak nie polegał na Funboksie jako punkt dostępu wi-fi w sieci firmowej.  Ale no... Twój wybór...

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

Konieczność naprawy sieci po przyjściu do biura stawia na nogi lepiej niż mocna kawa, O!