- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiany w oprogramowaniu Funbox 10.7
Użytkowniku Funboxa 10 z Wi-Fi 7 🫵 Aktualizacja oprogramowania już w drodze🚑
Upgrade Funboxów 10.7 wystartował 🏎️ i potrwa zapewne kilka tygodni 📅
Co się zmieni?
➡️ brak wydzielonej sieci Wi-Fi 7
Nie znajdziesz już na liście sieci z końcówką _WiFi7. Urządzenia, które obsługują ten standard podłączysz po prostu do Wi-Fi, którą udostępnia Twój Funbox.
➡️ dedykowany port Ethernet dla urządzeń IoT 🤖
Dla fanów inteligentnego domu pojawi się przydatna opcja - dedykowany port do przewodowego podłączenia urządzeń IoT/SmartHome.
➡️ tryb Eko 🌲
będzie można ustawić w tym trybie planowane wyłączanie lub włączanie diod.
⚠️ Pamiętajcie, że do sieci IoT oraz sieci dla gościa nie należy podłączać dekoderów IPTV, ponieważ nie jest dla nich dostępny strumień multicast - objawem będzie błąd L11 na dekoderze.
Dajcie nam znać co myślicie o tych zmianach w oprogramowaniu 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiany w oprogramowaniu FunBox 10.7
Osobny VLAN dla IoT to bardzo dobry pomysł. 👌
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czekam w następnej aktualizacji na tryb bridge włączony z interfejsu jak u fioletowych 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tylko u fioletowych jest CG NAT to ten tryb bridge można sobie w buty wsadzić 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam. Dostałem dzisiaj aktualizację swojego Funboxa 10.7.
Cieszę się, że w końcu została wprowadzona funkcja wyłączania LED i Wi-Fi dla IoT.
1. W sieciach Wi-Fi pojawiła się nowa opcja:
- "Funkcjonalność Beacon Protection" - domyślnie wyłączona
- "Oszczędzanie energii 6GHz" - domyślnie włączona
2. Nowe rodzaje zabezpieczeń:
- "WPA3 Personal Transition"
- "WPA3 Personal Compatibility"
3. Funkcjonalność MLO została wyszarzona - przestała działać?
- "Wskazówki dotyczące korzystania z funkcjonalności MLO" prowadzą do strony https://www.orange.pl/funbox-7-mlo, która nie istnieje.
4. Pomimo zaznaczenia "Wi-Fi 6" i "Wi-Fi 7" urządzenia zaczęły łączyć się tylko z Wi-Fi 6.
5. Sieć 6 GHz pomimo, że jest włączona nie wyświetla się na liście dostępnych sieci WiFi urządzenia.
Czemu opis aktualizacji jest tak skromny i nie zawiera wszystkiego włącznie z tym jak z tego korzystać? Czy mogę prosić o pełną szczegółowość?
Czemu nie działa połowa funkcji?
Jakie jest możliwe rozwiązanie moich problemów z wyszarzoną opcją MLO i niedziałającą siecią 6 GHz oraz Wi-Fi 7?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam @Marek i resztę Społeczności!
Chciałbym podzielić się uwagami dotyczącymi zmian w firmware.
Jestem klientem usługi biznesowej, dziś rano zauważyłem, że nie mam WiFi, internet po kablu jest.
Loguje się do interfejsu funbox, zauważyłem brak osobnej konfiguracji sieci WiFi 7, a to była głowna moja siec w biurze (z konfiguracja na 5 i 6GHz).
Dzwonie na infolinie, pytam czy była jakaś aktualizacja bo zauważyłem zmiany w panelu konfiguracji WiFi i nie mam już sam możliwości zmian dla oddzielnej WiFi 7.
Dowiaduje sie od Pani konsultant, ze nie było żadnych aktualizacji - 45min polaczenia, prosiłem o wysłane ponowne firmware (lub przywrócenie porzedniej jego wersji) ponieważ z tego co pamietam to numerki wersji firmware byly jeszcze ostatnio inne...
Niestety sprawa konsultowana, przekierowana, słyszę że to dziwny problem wymaga dodatkowej konsultacji technicznej, mam oczekiwać na kontakt zwrotny.
Wpisuje w google 'Funbox 10 aktualizacja' - trafiam na ten wątek, który wszystko wyjaśnia.
Szybka rekonfiguracja sieci - wszystko działa.
Zwracam się z sugestia do Orange:
1. Informujcie swoich pracowników, aktualizujcie ich bazę wiedzy o informacje o zmianach oprogramowania Waszych urządzeń i ich skutkach ( brak wydzielonej sieci Wi-Fi 7)
2. Jako klient oczekiwałbym, że "takie" zmiany będą przekazywane nam chociaż w formie maila lub powiadomienia w aplikacji orange z wyprzedzeniem - nagła zmiana konfiguracji nie zawsze jest możliwa do szybkiej realizacji i może wymagać przygotowań
Nie sądzę aby wszyscy klienci śledzili to forum cyklicznie aby dowiadywać się o nadchodzących zmianach
3.* Można też nie robić problemów z udostępnianiem ONT dla klientów i zostawić kwestie konfiguracyjne w ich odpowiedzialności;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odnośnie punktu 3 to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w obecnej konfiguracji zrobić własną sieć lokalną a router od operatora traktować jak bramę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow zgdzam się - ale idealne rozwiazanie w takiej konfiguracji to funbox w trybie bridge, który wymaga dodatkowego pakietu L i $$$ + za dzierżawę funbox tez pobierana jest opłata.
Pamietajmy jednak, że każde urządzenie to dodatkowy możliwy punkt problemów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja bym jednak nie polegał na Funboksie jako punkt dostępu wi-fi w sieci firmowej. Ale no... Twój wybór...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konieczność naprawy sieci po przyjściu do biura stawia na nogi lepiej niż mocna kawa, O!
- « Poprzedni
- Następny »