📯⏹️ Wyłączenie Multiboxa 1 luty 2026 📨 🔃 Aktualizacja 🔃

ROZWIĄZANE

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 5
  • 0

📯⏹️ Wyłączenie Multiboxa 📨

Na wszelki wypadek oprócz e-maila w domenie Orange.pl który w końcu przeniosę do gmail, to przeniosę numer telefonu w Orange do innego operatora, albo założę inny numer telefonu, albo w Plusie, albo w Play, muszę tylko sprawdzić, jak mają zasięg przykładowo dla mnie wyznacznikiem będą zasięgi:

- powiat Ostrów Mazowiecka, gmina Wąsewo, droga między wsiami Ruda, Koziki, Nowa Osuchowa,

- albo powiat Bielsko-Biała, miasto Szczyrk, droga ze wsi Bystra na górę Szyndzielnia, 

- albo powiat Pułtusk, gmina Pokrzywnica, droga między wsiami Pobyłkowo Małe, Pobyłkowo Duże, 

bo jak już mam rezygnować z usług Orange to na rzecz operatora o większym pokryciu terenu kraju. 

• 2
  • 5
  • 0

Oficjalnie już nie ma możliwości wysyłania wiadomości z multiboxa.

Niestety złożyłem 5 reklamacji z multiboxa i 4 w ogóle nie zostały rozpatrzone. 5 natomiast została odrzucona a konsultant podał że numer został wyłączony po czym podał inny numer niż mój ze zgłoszenia widniejący w adresie email multiboxa. Tak że zamiast złożenia reklamacji z wykorzystaniem multiboxa na jedną niedziałającą usługę mam dwie nie działające usługi i masę straconych nerwów.

Obsługa w Orange jest obecnie nie do przyjęcia. Po 20 latach czas pożegnać się z tą siecią.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Wiadomość na skrzynce e-mail MultiBox:

28.07.2025 r. usługi MultiboxMultibox Platinum i Multibox Gold przeszły w tryb do odczytu i pobrania. Po tej dacie dostępne są jeszcze przez 6 miesięcy, dając odpowiedni czas na przygotowanie i zmianę loginów. Pobierz swoje dane, aby nie stracić do nich dostępu. Szczegółowe informacje znajdziesz w mailu, który wysłaliśmy, oraz pod linkiem:

https://www.orange.pl/omnibook/wylaczenie-skrzynki-multibox

W załączniku wypowiedzenie umowy MultiBox

• 5
  • 2
  • 0

szkoda że nie daliście możliwości migracji 

jak korzystałem i korzystam cały czas

• 21558
  • 62781
  • 860

@Athorgal od 2020 roku już Orange informował o wyłączeniu usługi MultiBox. Teraz masz jeszcze 6 miesięcy na odczyt danych i ewentualne zapisanie na swoim komputerze  

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 172
  • 423
  • 8

W jaki sposób mam ewentualnie zapisać ~1000 SMSów z Multiboksa na swoim komputerze? Nie ma takiej opcji. Trzeba klikać po jednym i kopiować sobie treść... 

• 21558
  • 62781
  • 860

@muddy tak też jest napisane w poradniku Orange. 

• 21558
  • 62781
  • 860

Jak został uruchomiony MultiBox, to miałem zamiar e-mail Orange ustawić jako główny. Obecnie cieszę się, że tego nie zrobiłem. Drugi powód, to wielkość skrzynki e-mail. 

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 6
  • 18
  • 1

📯⏹️ Wyłączenie Multiboxa 1 luty 2026 📨 🔃 Aktualizacja 🔃

Też tu pytałem o możliwość eksportu SMS, niestety nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Po wielu próbach i czytaniach na forach o sposobie pobierana rekursywnie stron www (aby wszystkie podstrony pobrać) sam przypadkiem znalazłem, może nie idealny ale lepszy niż kopiuj/wklej ręcznie.

• Pobieramy dodatek do (jedynej normalnej przeglądarki) Mozilla Firefox "DownThemAll!",
  • logujemy się na swoje konto MultiBox,
  • przechodzimy do skrzynki Wysłane i zaznaczamy tam aby pokazał wszystkie SMSy na jednej stronie,
  • odpalamy dodatek, który otworzy nowe okno.

Następnie możemy sobie posortować kolumnę wg linków i zjeżdżamy w dół szukając naszych linków z wysłanymi smsami. Z shiftem/ctrl zaznaczamy wybrane, które chcemy zachować i tyle. Zacznie ładnie pobierać wszystko na dysk.

Ja jeszcze zmieniłem w opcjach maskę, tak by zapisywał te pliki z zachowaniem nazwy linku (dzięki temu będą od razu posortowane wg daty wysłania). Jak widać na poniższym zrzucie ekranu u mnie to są 792 SMSy z folderu Wysłane (miałem jeszcze potworzone inne foldery, w których są kolejne 200 SMS, więc dla każdego z nich operację z pobieraniem i zaznaczaniem powtórzyłem).

Może komuś się ten sposób przyda, mnie się przydało, SMSy zapisane na lokalny dysk, skompresowane i leżą "w kolejnym archiwum" 🙂

sms_download_screenshot.jpg

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 9
  • 0

Gdzie o tym informował od 2020 roku? Korzystałem regularnie i pierwsze o tym słyszę, o wyłączeniu w tym momencie się dowiedziałem, gdy po zalogowaniu w celu wysłania SMS-a okazało się, że nie mogę.