- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziwne zachowania Nasz Orange w trakcie wylogowań
Jasne. Rozumiem intencje. Tylko jest szansa, że tego typu błąd wynika z konfiguracji Twojej sieci a nie serwisu. Sam obserwuje tego typu wybryki, ale tyłko dlatego, że mam multi WAN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow , co sugerujesz? Sieć Orange z ich DNS-em i wszystkie ustawienia sieci zgodne z tym, co Microsoft zaleca i jednostkowy wybryk to moja zasługa? Gdybyś widział paletę partnerów Orange w ustawieniach jakie były w Windows 10, a tam dopiero miałem wybryki, których sobie sam nie przysporzyłem i to tylko z logowaniem do konta MO i forum NO z przejściem przez konto w MO i bezpośrednio do forum, to ten wybryk jest chyba jedynie odpryskiem. A testy niczego nie zmieniły. Na tym etapie to moje wypociny nie mają sensu i wątek pozostanie nie rozwiązany. Gdybym miał wiedzę tajemną, jak ktoś, kto zmieniał Pogaduchy, to zamknąłbym ten wątek, bo do niczego nie doprowadził. Jedyny plus, to z naszym udziałem jako Herosi testowanie Nowego Mój Orange i transformacja do MO doprowadziła do uporządkowania wielu rzeczy. Ogromny przeskok cywilizacyjny konta MO i testowania aplikacji MO może napawać dumą ich twórców, bo myśmy tylko wytykali błędy i szukali dziur do załatania 😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Prawdę mówiąc nie za bardzo rozumiem co piszesz. SSL nie działa na poziomie DNS. Możesz sobie wejść na stronę (w niektórych przypadkach) przez IP, np HTTPS://11.22.33.44. w takim przykładzie nie rozwiązujesz adresu bo adres juz jest rozwiązany a szyfrowanie działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jan1napisał(-a)
@j131napisał(-a)
@jan1napisał(-a)...
Po co jest opcja "wyloguj " która nie działa na smartfonie ?
To jest w sumie dobre pytanie. Forum i tak przeważnie ignoruje to czy użytkownik się wylogował czy nie, nowa sesja jest zestawiana w nieco tajemniczy i w dużej mierze niezależny od użytkownika sposób. Może faktycznie najprościej byłoby pozbyć się tej anachronicznej opcji (eliminując tytułowy błąd - przy okazji)?
@j131 możesz doprecyzować jeżeli wiesz , kiedy będzie to
" przy okazji " bo tu się nic nie zmieniło ...
Nic nie wiem o takich planach, mój post ma charakter postulatu.
Nie rozumiem co według Ciebie miało się zmienić, kiedy i dlaczego. Tu dyskutujemy bardzo specyficzny domniemany "bład" serwisu autoryzacyjnego(?) po stronie Orange, który objawia się przy wylogowywaniu z NO na niektórych przeglądarkach w trybie incognito. Czyli rzecz zupełnie nieistotną i bez praktycznego znaczenia dla klientów Orange; może wpłynąć jedynie na samopoczucie tych nielicznych użytkowników którzy z sobie tylko znanych powodów wylogowują się z NO i to w trybie incognito. Obstawiam, że rzecz ma niziutki priorytet, ale mogłaby zostać trywialnie ("przy okazji") naprawiona, gdyby z forum po prostu nie dało się wylogować samodzielnie. To "przy okazji" nie ma nic wspólnego z innymi niż forum NO sprawami, które tak bardzo leżą Ci na sercu, i o których się w tym wątku nie wypowiadałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)Prawdę mówiąc nie za bardzo rozumiem co piszesz. SSL nie działa na poziomie DNS. Możesz sobie wejść na stronę (w niektórych przypadkach) przez IP, np HTTPS://11.22.33.44. w takim przykładzie nie rozwiązujesz adresu bo adres juz jest rozwiązany a szyfrowanie działa.
@atlas_cudow , tytułem wstępu, nie przypisałem żadnej roli, a tylko bez technicznego wtajemniczania wspomniałem o DNS, bo to są dwa zupełnie różne etapy w komunikacji. Najpierw (zwykle) klient pyta DNS o IP domeny. Następnie łączy się z tym IP i negocjuje szyfrowanie TLS. Wejście po IP-jeśli wpiszesz https://11.22.33.44, DNS nie bierze udziału, bo adres IP już jest znany. Połączenie TLS nadal działa, bo szyfrowanie nie zależy od DNS, tylko od certyfikatu serwera i kluczy kryptograficznych. Ale jest haczyk. Certyfikaty SSL/TLS są zwykle wystawiane dla nazw domenowych, np. example.com. Jeśli wejdziesz po IP (np. 192.168.1.1), przeglądarka sprawdzi certyfikat i zobaczy, że nie pasuje (bo certyfikat jest dla domeny, a Ty podałeś IP). Wtedy pojawi się ostrzeżenie o „niezaufanym certyfikacie”. Wyjątek: serwer może mieć certyfikat wystawiony bezpośrednio dla adresu IP, ale to rzadkość. SSL/TLS działa niezależnie od DNS. DNS to tylko mechanizm znajdowania IP. Możesz wejść po IP i szyfrowanie będzie działać, ale certyfikat prawdopodobnie nie będzie pasował, więc pojawi się ostrzeżenie. DNS to tylko tłumacz nazw na IP, a SSL/TLS to szyfrowanie i uwierzytelnianie.
Dzięki temu łatwo pokazać, że ktoś „wymądrza się”, albo nie ma racji. Padłem więc ofiarą niekomunikatywnego technicznie porozumiewania się z Tobą, bo ja nie mówię, tylko gadam.
@j131 też ujął w swoim poście opisywany błąd za rzecz zupełnie nieistotną i bez praktycznego znaczenia dla klientów Orange. Miał prawo tak powiedzieć, ale niekoniecznie (bez wiarygodnych danych) poddał pod osąd i napisał wprost, że "może to wpłynąć jedynie na samopoczucie tych nielicznych użytkowników którzy z sobie tylko znanych powodów wylogowują się z NO i to w trybie incognito". Ja tego nie powiedziałem, że zawsze loguję się w trybie incognito, tylko testowałem tak i siak na dwóch przeglądarkach. Błędy nie były przypisane jedynie do incognito, co sugerował @j131 .
- « Poprzedni
- Następny »