Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wymiana karty sim - upoważnienie i ewentualne opłaty

ROZWIĄZANE

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32748
  • 38607
  • 1385

W playu kosztuje 12zl. Też zależy od pracownika. I są ciut gorsze karty sim.
Anonim

Nie dotyczy

Piotrze schodzimy z tematu 🙂 Zapraszam na priv 🙂 

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 5
  • 0

Cos w tym jest. Mnie stara 10-letnia karte sim wymieniono mikro-sim bez zadntch oplat. Teraz zmieniam telefon i bede musial zmienic micro-sim na nano-sim. Wiem, ze tym razem bez uiszczenia oplaty sie nie obejdzie....

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 29
  • 22
  • 0

Chciałbym się dowiedzieć na jakiej podstawie Orange wymaga upoważnienia notarialnego do wymiany karty sim innego własciciela.Dlaczego nie może być zwykłe upoważnienie?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2107
  • 5923
  • 197

Dlatego, że nikt nie wie czy np. nie jesteś na ścieżce wojennej z żoną (rozwód itp.), ponadto czytałem, że jest dużo prób wymiany sim innego właściciela w celu przejęcia np. token sms bankowych potwierdzjaących wykonanie przelewu. Ciekawe gdyby np. to Tobie się zdarzyło, że Orange czy tam inny op wymiwenił karte bez twojej wiedzy i odkryłbyś, że z konta kasa ci zniknęła to do kogo byś miał pretensje ? Na jakiej podstawie Op wymienił kartę sim ? Dlaczego ? Jak tak można było? do sądu z nimi.

Więc odpowiedź na twoje pytanie jest taka. Dla bezpieczeństwa klientów operatora. i Koniec.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32748
  • 38607
  • 1385

Jeśli chodzisz o przepis prawny, to nie ma takiego. Więc mają zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego dotyczące pełnomocnictw. Ale tu też kwestia tego czy wymiana karty sim jest "czynnością zwykłego zarządu" czy "wymagającą ochrony prawnej". Na poziom tego forum możemy się spierać długo.

I tak ostateczną decyzję podejmuje konkretny pracownik Salonu czy dokona wymiany czy nie. On ponowi wtedy konsekwencje wydania karty sim osobie nieupoważnionej. Poza tym pisałeś gdzieś że masz na numer powiadomienia sms. To może zwrócić się do banku (czy tej instytucji która wysyła sms) by zmienić numer kontaktowy.

• 29
  • 22
  • 0

Już w bankach zmieniłem nr telefonu. Ale właśnie chodzi mi o konkretny przepis,który potwierdza wymóg pełnomocnictwa notarialnego do wymiany uszkodzonej karty SIM. Wszędzie słyszę,że taki jest wymóg ale skąd on się wziął?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2107
  • 5923
  • 197

Procedur wewnętrznych operatora

• 29
  • 22
  • 0

Jakiś artykuł paragraf to nie jest wioska indiańska.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32748
  • 38607
  • 1385

A czym się różni pełnomocnictwo zwykłe od notarialnego? Te drugie daje pewność, że robi je właściwa osoba.