Nie można wyświetlić tego widżeta.

Telefon gubi zasięg kilka razy dziennie

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 6
  • 0

Witam korzystam z usług na kartę orange dobre 4-5 lat na różnych numerach, nigdy nie miałem problemów do pewnego czasu. Od dobrych 4 miesięcy telefon mój, jak i rodziny i znajomych którzy korzystają z orange gubi zasięg kilka razy dziennie, po przywróceniu zasięgu ping jest niestabilny i nie da się żadnej strony załadować. Pisałem kilka razy do supportu online w mój orange, jedyne co dostałem to informację, że po ich stronie wszystko ok i są e-lekcje więc linie są przeciążone. Jakbym sam uczęszczał na e-lekcje z takim internetem to bym nie zdał do następnej klasy. O co chodzi czy ktoś ma podobne problemy odkąd weszło zdalne nauczanie? Praktycznie nie da się korzystać z internetu nie mówiąc już o zagraniu w jakąś grę online. Żeby obejrzeć film muszę go przez całą noc pobierać, bo w ciągu dwóch godzin conajmniej 3 razy internet zgubi zasięg i film się zacina.
Swoją drogą problem występuje w godzinach nocnych (24:00-10:00) a o tej porze raczej wszyscy śpią, a nie mają lekcje. 
Łódź, Tramwajowa

12 ODPOW. 12

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19950
  • 57668
  • 784

@wolleYx taka przyczyna gubienia zasięgu może występować, jeżeli jesteś na granicy zasięgu dwóch lub więcej nadajników. Telefon przełącza się pomiędzy nadajnikami, w efekcie masz wrażenie gubienia zasięgu.

W Twojej lokalizacji tak to wygląda: http://beta.btsearch.pl/

• 6
  • 6
  • 0

Gdyby się przełączał między nadajnikami to nie trwało by to kilka minut prawda? Jak telefon już zgubi zasięg, to potrafi go nie być raz pół minuty a raz 5 minut. Gdy internet przerywa przy ikonce zasięgu w telefonie zamiast "lte" pisze "h+" czy coś w tym stylu, internetu nie ma i trzeba czekać aż wróci lte. 
I jak wytłumaczysz to, że przed kolejne 20 minut od przywrócenia internetu ping przekracza kilka tysięcy i nic się nie da robić?
Czy da się ustawić w telefonie żeby zostawał przy jednym nadajniku i ich nie zmieniał? 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32805
  • 39010
  • 1390

Telefon ma problem z handoverem. Test krzyżowy na telefonie z wyższą kategorią LTE.

• 6
  • 6
  • 0

Napisałem przecież, że nie jestem jedyną osobą która ma z tym problem. W domu działają 2 telefony z kartami orange w ogóle nie połączone ze sobą i gdy ja gubię zasięg to drugi zupełnie inny telefon z zupełnie inną kartą również nie ma internetu... 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19950
  • 57668
  • 784

@wolleYx może występować zakłócenie nadajnika. Takie efekty mogą występować, jeżeli ktoś korzysta z nielegalnego wzmacnia sygnału komórkowego.

• 6
  • 6
  • 0

Pisałem kilka razy i zawsze dostawałem odpowiedź, "że po ich stronie jest wszystko ok" jest noc, ludzie śpią, prawie nikt w tym czasie nie korzysta z internetu a ja gubię zasięg. Czy konsultanci kłamią mi prosto w oczy czy ja coś źle rozumiem?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32805
  • 39010
  • 1390

Jeśli dostajesz odpowiedź, że wszystko jest e porządku to właśnie oznacza dużą odległość od nadajnika lub to że jesteś na ich styku. Błędem sieci nie jest brak zasięgu z uwagi na odległość czy inne mechanizmy fizyczne.

• 6
  • 6
  • 0

Ale 4 lata wszystko było okej nigdy nie działy się takie rzeczy, ping nie skakał i pobieranie było wysokie. Dlaczego nagle zaczęły się dziać takie rzeczy? 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32805
  • 39010
  • 1390

Być może dokonano zmian na nadajniku. Albo pasmo poszło na inne zasoby np na 5G. Albo ktoś prywatnie kupił sobie nielegalny wzmacniacz.