- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Działa mi tylko Google, Youtube i inne usługi Google. Poza tym strony nie działają.
@j131 napisał(-a)
No i fajnie. Wszystko jest dobrze, poza ustawieniami APN.
Zmień tak jak zasugerowano powyżej, pokaż zrzut ekranu z właczonym APNem który wspiera oba protokoły. Aktywnego APNa może się nie dać edytować, więc trzeba zrobić nowy, przepisać to co się nie zmienia i tylko protokół ustawić inaczej. Zapisać, wybrać jako domyślny, zresetować (wyłącz-włącz) telefon.
Co to za dziwny model telefonu? To istotne, bo wygląda na to że domyślne ustawienia nie wczytały się poprawnie. Nigdy nie słyszałem o tej firmie... może warto zapamiętać.
Być może warto, natomiast telefon do pory tej "awarii" nie sprawiał problemów i poza kłopotami z Internetem nic mu specjalnie nie dolega.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange popsuł mój telefon, nie poczuwa się do odpowiedzialności i nadal bierze moje pieniądze
@CorvusCoraxnapisał(-a)Mimo iż testowałem to wcześniej wielokrotnie i znam rezultat, na wszelki wypadek zrobiłem tak jak sugerujecie, zmieniłem IPv6 na IPv4 i zrestartowałem telefon. Efekt był taki, że nie było internetu w ogóle (brak tych strzałek przy kreskach symbolizujących jakość sygnału). Dopiero ustawienie z powrotem na IPv6 (IPv6/IPv4) pomogło. Natomiast nadal nie da się korzystać z Internetu bez używania WARP-a.
A gdzie dowody na to co piszesz? Pokaż:
1). Zrzut ekranu z prawidłowym i aktywnym APN
2). Wyniki testu ping o którym kolega napisał wcześniej (albo napisz że nie ma takiego menu).
3). Masz na myśli że nie da się korzystać z przeglądarki Chrome i hotspota, nie internetu, tak?
4). O jakich strzałkach piszesz? Przecież to Chrome (podobno) ci nie działa, a teraz wyskakujesz z jakimiś strzałkami... Jak ty w ogóle to testujesz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange popsuł mój telefon, nie poczuwa się do odpowiedzialności i nadal bierze moje pieniądze
Nie znalazłem tej opcji z testem pingu nawet po włączeniu trybu dewelopera.
Ale jakie dowody? Czy my jesteśmy za przeproszeniem w sądzie? Dlaczego miałbym sabotować próbę pomocy mnie samemu?
Kolejny raz zarzuca mi się kłamstwo, niby po co miałbym to robić? Czemu miałoby to jakoby służyć? Jestem tu nowy, więc nie wiem - być może to taki lokalny folklor - ale z boku naprawdę wygląda to kuriozalnie.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie denerwuj się, ale ludzie nie zawsze opisują to co widzą wiarygodnie.
No dobrze, i przy tym APN nie działa ci Chrome i nie działa ci hotspot, tak? A inne przeglądarki działają normalnie? Sklep Googla też?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pisząc o strzałkach miałem na myśli strzałki (jedna skierowana w górę, druga w dół) symbolizujące połączenie z Internetem, wyświetlane po lewej stronie "kresek" zasięgu. Po przełączeniu na IPv4 i restarcie nie było ani strzałek, ani kresek zasięgu, tylko pusty trójkąt.
Sklep Googla też, YouTube, generalnie wszystkie usługi Googlowe. Jak pisałem wcześniej, testowałem jedynie Firefoxa, co prawda działał, ale nie idealnie. Z tego co sobie przypominam, trzeba było wielokrotnie odświeżyć stronę, by w końcu zaczęła się ładować. Poza tym nie ma chyba możliwości (w każdym razie ja nie znam takiego sposobu) na przeniesienie pierdyliarda zakładek, historii, kart z obecnie otwartej sesji itd. z Chrome na Firefoxa, dlatego po twardym resecie telefonu nawet go nie instalowałem. Aha, w tamtym wątku na forum pomocy Google sugerowano, że może chodzić o kłopoty z ustawieniami DNS. Gdzieś w innym miejscu (już nie pamiętam gdzie) ktoś polecił wypróbowanie tej apki od Cloudflare - WARP 1.1.1.1 - ona chyba właśnie modyfikuje DNS-y. Problem w tym, że w Androidzie nie ma możliwości ręcznego ustawienia DNS, więc nawet gdybym wiedział jakie cyferki wklepać by problem zniknął, na nic by się to nie przydało.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Według ChatGPT na 100% winien jest protokół. Te telefony słabo sobie radzą z domyślnym DSLite Orange, i właśnie takie objawy są: niby niektóre aplikacje działają, ale nie do końca, hotspot i Chrome, nie. Radą ma być - zgadnij - rezygnacja z IPv6, utworzenie APN z samym tylko IPv4.
Dodatkowo, w ustawieniach sieci warto sprawdzić jak jest ustawiony "Prywatny DNS", powinno być na automat.
ChatGPT sugeruje też aby upewnić się że żadne VPNy nie są aktywne.
W ostateczności pozostaje backup danych i reset telefonu do fabryki.
PS. "Prywatnego DNS" szukaj w ustawieniach Chrome, i generalnie przeglądarek, nie tylko w ogólnych ustawieniach sieciowych (u mnie tam on też jest, ale nie wiem jak jest u ciebie).
PS2. Warp to VPN, nie DNS.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@CorvusCorax1. Aby zdobyć test ping musisz wpisać kod, który podałem wcześniej.
2. Ustaw APN prawidłowo. Czyli:
Nazwa APN: internet
APN: internet
Użytkownik: internet
Hasło: internet
Uwierzytelnianie: PAP lub CHAP / sprawdź na obu
Protokół: IPv4 ( tylko).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@CorvusCorax Sprawdź czy otrzymujesz publiczny adres IPv4 za pomocą https://test-ipv6.com.
PS Cloudflare używasz w trybie WARP czy tylko DNS?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1) IPv4: tak jak pisałem, próbowałem już z IPv4 oraz IPv4/IPv6 - bez rezultatu.
2) DNS - zarówno w ustawieniach Androida jak i Chrome mam Prywatny DNS ustawiony jako Automatyczny.
3) 1.1.1.1 / WARP - nie upieram się, chociaż Google twierdzi że to "resolver DNS". Pisałem z pamięci. Grunt, że działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Działa mi tylko Google, Youtube i inne usługi Google. Poza tym strony nie działają.
A przy DNS na 8.8.8.8 jest to samo? DNS nie mozesz ustawić automatycznego?