Od kiedy jest podwyżka za SMS oraz kogo obowiązuje?

ROZWIĄZANE

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3163
  • 16753
  • 84

Jest usługa taniej do wszystkich i warto z niej korzystać 😎

Tak na marginesie cofamy się do czasów, gdzie stawka za minutę połączenia była koło 2 zł 🤔

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 203
  • 681
  • 4

Wsadzam zarejestrowaną kartę... dzwonię i wysyłam smsy.

To jest usługa.

Włączanie dupereli, pakietów, zniżek...

Tak narobili tego multum, wszystko z jakimiś haczykami, włącz, pilnuj, stracisz to..zyskasz tamto.

Dobrze, że są, ale to podstawowa usługa powinna być konkurencyjna, a nie, jak nie włączysz pakietu to bul kasę.

Ale to jest chyba skok na kasę raczej, niż podyktowane jakimiś faktycznymi kosztami ponoszonymi przez operatora.

Skoro może dać za 30 zł wszystko za darmo...to jaki sens dawać za 30 zł pół godziny tylko gadania?

Wiadomo, można nałapać leszczy, którzy nic nie włączą i jeszcze potem udowodnić, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.

A że jakaś babcia, czy też roztargniony młodzian załadowując za 100 zł nawet nie zauważy, że pogadał jedynie półtorej godzinki i kasę mu wssało... to czysty zarobek.

Zaczyna to powoli przypominać jak łapali (łapią) frajerów na przesył Mb za wysłanie zdjęcia z wakacji poza Unią. 

Nowi użytkownicy mają włączoną tę opcje ochronną automatycznie...starzy, muszą ja włączać sami o czym bardzo często nie wiedzą a potem płacz i płać ogromne kwoty jak nie wiedziałeś jeleniu, że musisz to włączyć ręcznie (przynajmniej tak było jeszcze w tamtym roku na wakacjach, kiedy musiałem włączać ręcznie tę opcję nieorientującym się członkom rodziny mającym abonament).

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 341
  • 1504
  • 34

Nadal funkcjonuje mało popularna usługa Taniej do wszystkich.

Za 9 zł miesięcznie obniżasz koszty połączeń/sms/mms do 9gr.

W przypadku nowych stawek już po 10 minutach/smsach jesteś na plusie.

Dla przykładu z doładowania 50 zł raz na 3 miesiące, po odjęciu 27 zł za aktywację usługi przez 3m, zostaje Ci 23 zł.

Czyli w zaokrągleniu 255 minut.

Usługa do włączenia w MO.

• 203
  • 681
  • 4

No właśnie o tym pisałem.

O tej potrzebie włączania jakichś usług, pakietów itp.

Wkładasz kartę i gadasz za 20 gr gr za minutę...operator miałby na pewno więcej zarobku, niż od tych którzy taką usługę włączają.

Ale tutaj jest haczyk, dajemy 9 gr jak włączysz.

Jak zapomnisz to nasza korzyść, zabulisz jak za połączenie na koniec świata.

To wszystko jest tak konstruowane, żeby było jak najbardziej skomplikowane, żeby łapać tych którzy nie kumają co włączać, kiedy i za ile.

Stąd wiele osób wybiera mniej korzystny abonament, bo nie mają czasu, bawić się w te włączania i kombinowania pakietami.

Żeby wszystko ogarnąć to trzeba naprawdę czasu, aby przestudiować te wszystkie pakiety i usługi.

Jeśli ktoś wybiera operatora to raczej patrzy na stawki podstawowe, ile za minutę, sms, mms.

To ta cena jest tą którą operatorzy najbardziej ukrywają podczas wszelkich reklam, a to przecież ona jest tą podstawową.

Cena podstawowa 90 gr nie jest w ogóle zachęcającą, aby przejść do tego operatora.

Sytuacja w punkcie...ma pan tutaj startery, tutaj 90 gr za połączenie, tutaj 20 gr, ale na Orange można włączać pakiety i mieć 9 gr za minutę za 9 zł. 

A to wezmę tę gdzie jest 20 gr bez włączania jakichś pakietów.

Nie chcę już wspominać o tym koszcie 78 gr za 1 MB jak nic nie włączysz.

Tutaj jest dopiero jazda.

Tak, wiem są te wszelkie pakiety, które każdy może włączyć "pod siebie" i wydaje się, że to fajnie iż takie są.

Fajnie, ale powinno to być wszystko bardziej przejrzyste a już stawka podstawowa nie aż tak wywindowana.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1598
  • 6585
  • 62

@klient5  tyle tylko, że wszelki handel tak wygląda, a slogan "reklama nie stanowi oferty w rozumieniu kodeksu cywilnego" pozwala na "wszystko".

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 341
  • 1504
  • 34

Chyba taka specyfika oferty prepaid. Od lat funkcjonowały różne pakiety do wszystkich, do 3 wybranych numerów za darmo, 600 sms za 6 zł. I to też różnie bywało w różnych planach taryfowych, bo w jednym wybrane numery były za darmo jako bonus do doładowania, a w innym płaciło się 3gr za minutę i to jeszcze 6 zł za to trzeba było zapłacić za aktywację na 30 dni.

Krótko mówiąc, oferta jest tańsza od postpaid, ale faktycznie trzeba trochę ogarniać.

+ jest taki, że można to zautomatyzować i nie tracić czasu. Zarówno usługi no limit, jak i pakiety 9gr czy 200 minut są w wersjach cyklicznych, doładowanie też można zrobić cykliczne. Jednorazowa konfiguracja i masz spokój. 

• 203
  • 681
  • 4

Oczywiście, jednak według mnie te gołe coraz wyższe stawki zaczynają być w sumie kosmiczne, zwłaszcza że trudne do usprawiedliwienia, kiedy zaraz obok daje się wszystko za 30 zł miesięcznie.

Trochę trudno znaleźć racjonalne wytłumaczenie podwyżki w takiej sytuacji.

Kumpel kupił starter, bo mu poleciłem i zaraz przybiegł ze skargą, że co?

Pogadał trochę i mu "wcięło" 25 zł...a ja mu, że mówiłem jak koniowi, że trzeba zaraz włączyć pakiet.

A on, no tak mówiłeś, ale w pracy nie miałem czasu i miałem go włączyć w domu, ale myślałem... że to jakieś 30 groszy za minutę jest...

Ręce opadają... Nie jest i już nie będzie(!).

• 3163
  • 16753
  • 84

Stawki rosną i wszystkich, wirtualni jedynie są tańszy, od zawsze z pakietem było taniej w prepaid, dziwne więc te drążenie podwyżki 🤔

Kto chce mieć komfort wybierze abonament, prepaid wymaga trochę wysilenia umysłu, choć znajoma daje radę, na 80 lat, więc kwestia w czytania się w ofertę, jak dla mnie nadal tanio jest, pamiętam czasy gdy za minutę płaciło się w prepaid 2 zł z groszami.

• 2194
  • 7892
  • 89

Teraz trudno coś przyoszczędzić jak potrzebuje się wszystkiego.

Jak tylko bez MMSów z kiszeniem GB w NL to proponuję pakiet na 200 rozmów i 200 SMS za 14 zł na 30 dni na przemian z dowolnym NL. Aktywacja w ostatnich dniach ważności pakietów pod koniec dnia, lub rozpoczęcie dnia od aktywacji pakietu po zawieszeniu pakietu poprzedniego dnia.

Doładowania tak, żeby GB z bonusu za doładowania wykorzystywać podczas aktywnego pakietu 200 minut, 200 SMSów (nieaktywnego NL).

Jak sporadycznie dzwoni się i kisi GB to aktywacja jednorazowego najtańszego NL za 10 zł co 37-38 dni. W trakcie, gdy nie działa NL a chcemy dzwonić, to włączamy np. NL za 1 zl tylko na komórkowe lub korzystamy z innych pakietów, promocji np. "Twoje numery".

Umiejętne korzystanie z darmowych promocji, szczególnie NL aby jeszcze bardziej zoptymalizować koszty.

Wszelkie niezbędne ważności zapewnią właściwości NL. Także darmowy lejek dla transmisji danych powinien być zapewniony nawet, gdy NL jest wyłączony

• 3163
  • 16753
  • 84

@andrzej1441 na start jest sporo pakietów za 15 zł 🙃😃 

Systematycznie je włączam i pewnie rok zaliczę po taniości 😄