Na nowym starterze nie mam 5G. Co mogę zrobić?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 36
  • 0

Nie mogę stworzyć nowego posta, bo ciągle wyskakuje błąd, aby napisać i poprosić o pomoc. 

Witam, mam taki oto problem, posiadam usługę Orange na kartę w taryfie darmową, starter promocyjny na który przez pierwszy miesiąc mam pakiet danych za darmo. Posiadam tel, który obsługuje 5G, mam wbudowaną usługę 5g Pass, jestem dodatkiem 5G i mimo to przez cały czas LTE+. Mało tego w tym samym tel mam kartę NJU, która 5G jest dostępna w pakiecie Orange nie. Zgłaszałem problem na infolinii, po rozszerzeniu serwisu odpisał, że jest wszystko ok - wiadomo. Może ktoś zna przyczynę, coś może podpowiecie?

*Post wydzieliłem z tematu "Zmiany w cenach dostawy do Paczkomat InPost, Punkty DPD Pickup przy zamówieniu starterów" - moderator Wojciech.

21 ODPOW. 21

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17360
  • 95

Co to za telefon? Masz dual SIM? Może tylko na 1 slocie możesz mieć 5G?

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@gross811  może nie jesteś w zasięgu 5G. Sprawdź na apce NetMonster 

• 10
  • 36
  • 0

Mam dual sim ale dla pewności wyjąłem teraz jedna kartę ta z NJU na której jest 5g i to samo, na Orange LTE+.

Jestem w zasięgu 5G, na infolinii też to sprawdzali i oczywiście jestem w zasięgu, przecież karta NJU w drugim zlocie chodzi na 5G w tym samym miejscu i na tym samym tel. 

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

• 3785
  • 17360
  • 95

@gross811napisał(-a)

Mam dual sim ale dla pewności wyjąłem teraz jedna kartę ta z NJU na której jest 5g i to samo, na Orange LTE+. 

Ale w niektórych telefonach jest tak że tylko na jednym, konkretnym slocie jest 5G. Czyli samo wyjęcie karty może nie dać rezultatu. Czasem trzeba po prostu przełożyć karte SIM do slotu z obsługą 5G.  Gdybyś napisał co to za telefon, to byłoby łatwiej...

Poza tym możesz też sprawdzić, czy masz włączone 5G dla danego slotu w ustawieniach telefonu. To się nazywa "Preferowany typ sieci".

• 10
  • 36
  • 0

Wpadłem i na to, próba na obu zlotach bez efektów 😐 Motorola G73

• 3785
  • 17360
  • 95

Dla każdej z kart SIM masz ustawienie typu sieci. Masz wybrane 5G dla karty Orange?

Screenshot_20260223-223020.png

• 10
  • 36
  • 0

1000011336.png

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@gross811  może jednak karta jest nieuprawnioną/uszkodzona?

Jak dziala na innym smartfonie?

• 10
  • 36
  • 0

Wszystkie ustawienia są ok, bo przecież na tych samych, na tym samym urządzeniu w tym samym miejscu NJU chodzi na 5G. Karta prawie nowa miesiąc ma więc uszkodzenie? wątpię. To tak wygląda jakby Orange blokował systemowo 🤷 Wymienię ta kartę ale wątpię by to pomogło niestety