Karta SIM do lokalizatora

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 10
  • 0

Postanowiłem napisać post o swoich doświadczeniach jak tanio, choć nie jest to najtańsza opcja, mieć aktywny lokalizator np w aucie przez długi czas. Rozwiązanie sam sprawdziłem więc działa na 100%. Stan na 24.12.2025. 

Kupujemy kartę SIM online. Wiadomo karta ma RWK, dajemy zgody marketingowe+odpalamy apkę co daje nam ponad 500GB internetu na rok. Ilość nie do wykorzystania w zwykłym lokalizatorze do amatorskich zastosowań przez rok. Lokalizator który ja zakupiłem na pewnym znanym portalu za 50 zł potrzebuje około 1MB danych przy 200km i aktualizacji pozycji co 20 sekund (zakładam sprawdzanie pozycji pojazdu przez WWW a nie SMS więc pakiet SMS nie jest potrzebny). Lokalizator konfigurujesz przy pomocy SMS więc do tego wykorzystasz NL na 30 dni. 500GB z całą pewnością wystarczą na rok do końca ważności karty SIM. Więc za 5 zł mamy rok lokalizacji w PL. Co kiedy chcemy jechać do UE ? Włączamy pakiet: Internet 1 GB na 30 dni.

Jeździsz często do UE to cykliczny, jednorazowo jednorazowy. Koszt pakietu 5zł daje to 1GB internetu w PL ale i 1GB internetu w UE. Zakładając rok jazdy po UE koszt: starter 5zł+12x5zł pakiet internetu= 65zł na rok. 

65 zł to koszt abonamentu miesięcznie który mi zaproponowano za kartę SIM do lokalizatora wraz z serwerem. Kupując lokalizator masz często serwer w cenie, wprawdzie po angielsku i chińsku ale działa. Piszę o zastosowaniach amatorskich, nie piszę o całej flocie pojazdów z możliwością sprawdzenia np gdzie pojazd był 6 miesięcy temu i ile spalił paliwa na trasie Warszawa Berlin. 65 zł nie jest to najtańsza opcja (najtańsza: tylko PL 5zł na rok, UE 41 zł na rok) lecz nie będe reklamował innych firm, jak ktoś chce niech sam poszuka. 

Tematem zainteresowałem się przy kupnie lokalizatora i poszukiwaniu do niego karty SIM oraz przeglądając aukcje cwaniaków sprzedających po kilkadziesiąt złotych zwykły starter i instrukcją jak mieć np. 500GB internetu na rok za doładowanie 29 zł + koszt z aukcji  😉 

Do idealnej oferty Orange na karte brakuje mi: pakiet internetu ważny najkrócej "schodzi" pierwszy. Zresztą i tak nie ma się co czepiać. Obecnie oferta Orange jest najlepsza na rynku (pre paid). 

Taka ciekawostka: Karty mam zarejestrowane na spółkę z o.o. (2 szt. w salonie), z tego co wyczytałem wyklucza to zarejestrowanie kolejnej karty SIM przy pomocy SMS. Wczoraj udało mi się zarejestrować 3 karte SIM właśnie przy pomocy SMS.  

2 ODPOW. 2

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21782
  • 63731
  • 862

@4corners lokalizator wysyła często małe ilości danych, więc przy standardowej ofercie nie było problemów z blokowaniem karty SIM? Teoretycznie powinna to być oferta IoT na kartę, ale jest droższa niż FREE, natomiast zaleta, że IoT jest typowym rozwiązaniem do takiej transmisji danych. Koszt miesięczny 7 zł i w cenie są 2 GB i pakiet 100 SMS-ów. Działą również w UE i nie trzeba wykupywać dodatkowego pakietu na UE. 

Więcej informacji o ofercie IoT na kartę:

https://www.orange.pl/view/iot-na-karte

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 10
  • 0

Moja karta SIM działa już 3 miesiac. Teoretycznie nie można jej używać w lokalizatorze. Rozwiązań jest wiele, podałem jak rozwiązałem to ja. Przestanie działać, będę szukał innego rozwiązania.