Jaki jest SMSC Numer w Orange?

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 65
  • 95
  • 1

Witam. Czy ktoś może powiedzieć jaki ma być poprawny numer SMSC.? Mnie się wyświetla  "+48501200777",145 . Na stronie Orange podany jest tylko+48501200777 , bez żadnych znaków.

Pytam bo od jakiegoś czasu gdy włączam telefon pojawia mi się info " Lokalizacja SMS weryfikacja".  Próbowałam uzyskać od Orange wyjaśnienie co to za info ale nic się nie dowiedziałam.

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 191
  • 646
  • 4

"Aktywuj usługę. Aby aktywować Lokalizacja SMS Twoje urządzenie potrzebuje uprawnień do wysyłania aktywacyjnego SMS. Twój operator obciąży Cię opłatą za tę wiadomość."

pojawia się zwykle wtedy, gdy jakaś aplikacja w telefonie próbuje włączyć usługę opartą na lokalizacji przez SMS — i za każdym razem, gdy próbuje to zrobić, prosi o potwierdzenie.

Najczęstsze powody:

1. Aplikacja systemowa lub zainstalowana (np. Google Find My Device, Samsung Find My Mobile, aplikacje typu „antykradzież”, „gdzie jest telefon”, albo rodzinne lokalizatory) próbuje zarejestrować numer w usłudze lokalizacji, która wymaga wysłania SMS aktywacyjnego.

2. Pozostałości po niedokończonej konfiguracji — np. uruchomiono usługę lokalizacji przez SMS w ustawieniach telefonu lub w aplikacji operatora, ale nie dokończono aktywacji.

3. Błąd oprogramowania lub złośliwa aplikacja, która w kółko wywołuje ten proces.

Ważne:

• Ten komunikat nie oznacza, że ktoś już śledzi Twoją lokalizację — oznacza tylko, że telefon lub aplikacja próbuje aktywować usługę, ale bez Twojej zgody i wysłania SMS-a nie uda się tego zrobić.

• Jeśli widzisz to „co chwilę”, to znaczy, że ta aplikacja ponawia próbę.

Można to sprawdzić i wyłączyć, patrząc w:

• Ustawienia → Aplikacje → Uprawnienia → SMS (zobacz, która aplikacja prosi o dostęp).

• Ustawienia → Usługi lokalizacji / Lokalizacja telefonu.

• Jeśli masz telefon operatora (np. Orange), w ustawieniach konta operatora lub w ich aplikacji też może być aktywator takiej funkcji.

Czy może to być związane z tym, że ktoś chce Cię śledzić?

• Tak, ale pośrednio.
    Jeżeli ktoś próbuje dodać Twój numer do usługi lokalizacji która wymaga wysłania SMS-a aktywacyjnego z Twojego telefonu, to wtedy na Twoim telefonie pojawi się właśnie taki komunikat.
    To jest moment „prośby o zgodę”, a nie cichego śledzenia.

• Bez Twojego potwierdzenia i wysłania tego SMS-a taka usługa nie uruchomi się i śledzenie nie będzie działać.

Może to być też coś zupełnie lokalnego:

• Telefon lub aplikacja (np. „Znajdź moje urządzenie”, „Family Link”, lokalizator od producenta) próbuje się aktywować, a operator nalicza opłatę za SMS aktywacyjny.

• Może się tak dziać nawet bez czyjejkolwiek ingerencji z zewnątrz, jeśli aplikacja została zainstalowana wcześniej albo jest częścią systemu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

42 ODPOW. 42

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

+48501200777

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@roxiu Centrum SMS to oczywiście +48501200777. Komunikat "Lokalizacja SMS weryfikacja" wskazuje, że telefon usiłuje przeprowadzić proces weryfikacji lokalizacji. To może być  związane z usługami lokalizacyjnymi operatora -  np. gdzie jest dziecko, lokalizator orange 

Albo może mieć związek z lokalizacją dla konta google

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 65
  • 95
  • 1

Nie mam żadnych usług włączonych z lokalizacją , SMS premium poblokowane. Widzę tylko że numer SMSC jest taki jak napisałam w poście i nie wiem jak go zmienić . Kiedy go kasuje i wpisuje prawidłowy on znów się pojawia.

• 478
  • 2203
  • 21

@roxiu Wymień kartę sim na nową 

• 2842
  • 12101
  • 74

@roxiuJaki masz telefon ? I możesz załączyć zrzut ekranu z tym powiadomieniem? Pewnie jakaś usługa się wykrzacza na telefonie.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@roxiu  to wina karty, zrób duplikatu, pomoże.

• 2842
  • 12101
  • 74

Ale o co chodzi? O ten symbol 145? To symbol kodowania i jest prawidłowy. Teraz to rzadkość, ale kiedyś praktycznie każdy telefon pokazywał 145, jeżeli numer zaczynał się od kierunkowego danego kraju...

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

@roxiunapisał(-a)

Mnie się wyświetla  "+48501200777",145 .

Dokładnie tak samo mam wpisane w moim telefonie (cudzysłów, kierunkowy, przecinek, brak spacji pomiędzy). Nic dziwnego mi się nie wyświetla.

• 478
  • 2203
  • 21

Tak jak napisałem wcześniej, wymiana SIM powinna sprawę załatwić.

@atlas_cudow chodzi o pojawiający komunikat co zostało z jakichś powodów powiązane z numerem centrum SMS. BTW nie przyszłoby mi do głowy sprawdzać nr centrum sms i a tym bardziej próbować coś zmieniać przecież wszystko działa z automatu niezależnie kartę jakiego operatora się wkłada. Nawet nie jestem w stanie znaleźć gdzie to jest w iPhone. 

145 kiedyś nie budził niepokojów i chyba? teraz też nie powinien. Przypuszczam choć nie dam sobie uciąć, że 145 miałem przy numerze centrum sms w swoim HTC touch pro 2, ale to dawne czasy