Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak zrobić ujemne saldo na koncie ofnk...

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 396
  • 1626
  • 7

Opiszę tu mały eksperyment, który mimochodem udało mi się przeprowadzić.

Miałem sobie numer o OFnK z saldem 1,50. To pomyślałem tak... Zobaczę co się stanie jak spróbuję włączyć 5G pass...

Efekt - 5G pass zostało włączone a saldo numeru to -3,50 (minus). Dla wyjaśnienia nie włączałem usługi kredytowej.

No to na czat i prośba o wyjaśnienie bo w regulaminie ani słowa, że włączą jak jest za mało środków.

Odpowiedź... "usługa (kredytowa) przyznawana jest automatycznie aby aktywować usługę jeżeli brakuje do 5 zł" i drugie zdanie "jest to automatycznie od sieci", znaczy się gratis...

Niestety na pytanie, gdzie jest jakiś zapis regulaminowy dotyczący tej sytuacji odpowiedzi nie uzyskałem.

Czyli brak środków na koncie nie jest w Orange żadną gwarancją, że nie zostanie coś włączone  powyżej salda. Bo to jest tak automatycznie od sieci włączane...

Reklamacja złożona, na razie przez czat, ale zapowiada się, że trzeba będzie bardziej formalnie.

6 ODPOW. 6

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1823
  • 7953
  • 65

• W sytuacji gdy włączasz wybraną płatną usługę lub gdy próbujemy automatycznie odnowić ją na Twoim koncie, następuje weryfikacja czy wystarczy Ci środków na pokrycie kosztu zakupu / odnowienia wybranej usługi.
  • Jeśli brakuje Ci środków i Twój staż w Orange na kartę to min. 31 dni, otrzymasz bezpłatnym SMS-em z numeru 8051 propozycję pożyczki brakującej kwoty (od 1 gr do nawet 5 zł).
  • Wystarczy odpowiedzieć TAK na SMS-a (bezpłatnie), aby zaakceptować propozycję pożyczki.
  • Usługa zostanie włączona. Możesz swobodnie z niej korzystać. Twoje konto zostanie zdebetowane na kwotę pożyczki (jego saldo będzie ujemne). Stan konta możesz w każdej chwili sprawdzić bezpłatnie wybierając numer *124*# i potwierdzając przyciskiem połączenia.
  • Zwrot pożyczonych środków nastąpi automatycznie i bezpłatnie przy najbliższym doładowaniu.

Kredyt na zakup i odnowienie usługi - Usługi dodatkowe w Orange | Orange Polska

Nie dostałeś do potwierdzenia akceptacji pożyczki?

Regulamin usługi „Kredyt na odnowienie usługi”

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19651
  • 56936
  • 775

@Ianus72 kiedyś aktywowało się SMS-em i to było pewniejsze, że żadnego kredytu nie aktywuję. Obecnie bardzo często @andrzej1441 opisywał, że aktywacja usługi na którą brak środków dobierana jest z kredytu, ale kredyt tylko do 5 zł.

• 396
  • 1626
  • 7

@ketrasaArturGdybym miał włączony kredyt to OK. Choć tak też się ztcw ustawia próg zadłużenia. Ale nie miałem, więc jest to według mnie delikatnie mówiąc trochę nie w porządku. Tym bardziej, że nie widzę żadnego regulaminu który to opisuje. Na pewno nie ma o takiej możliwości ani słowa w regulaminie 5G pass.

Sprawdziłem nawet przed chwilą i usługa "automatyczny kredyt" według MO jest wyłączona.

• 396
  • 1626
  • 7

@tolek

Nie dostałeś do potwierdzenia akceptacji pożyczki?

Regulamin usługi „Kredyt na odnowienie usługi”

Oczywiście, że nic takiego nie dostałem. Raczej bym zauważył.

Po prostu usługa 5G pass się aktywowała a na koncie pojawiło się ujemne saldo.

Tak jak wspomniałem usługa "kredyt" była i jest nieaktywna.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1801
  • 6347
  • 71

@Ianus72kredyt do 5 zł na zakup lub odnowienie usługi jest ustawiony domyślnie.

regulaminowo:

8. Abonent ma możliwość zrezygnowania z automatycznego otrzymywania Kredytu na zakup lub odnowienie usługi poprzez wysłanie
bezpłatnego SMS-a o treści STOP pod numer 8051.

Zamiast reklamować sprawdź w usługach aktywnych po rozwinięciu usługi 5G pass  jest dostępny guzik zwrotu.

Nie wiem czy nie lepiej zachować możliwość skorzystania ze zwrotu złotówek za niechciany zakup przy większej kwocie.

• 396
  • 1626
  • 7

@andrzej1441napisał(-a)

@Ianus72kredyt do 5 zł na zakup lub odnowienie usługi jest ustawiony domyślnie.

regulaminowo:

8. Abonent ma możliwość zrezygnowania z automatycznego otrzymywania Kredytu na zakup lub odnowienie usługi poprzez wysłanie
bezpłatnego SMS-a o treści STOP pod numer 8051.

Zamiast reklamować sprawdź w usługach aktywnych po rozwinięciu usługi 5G pass  jest dostępny guzik zwrotu.

Nie wiem czy nie lepiej zachować możliwość skorzystania ze zwrotu złotówek za niechciany zakup przy większej kwocie.

O jakim regulaminie mowa? Bo nie 5G pass raczej?

Nie mam opcji zwrotu, jest tylko "wyłącz usługę"