Jak zmienić numer w Orange Na kartę na numer bez historii (nieużywany)

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 35
  • 0

Planuję zmianę numeru telefonu, interesuje mnie Orange na kartę, jest jeszcze czas, bo do 2026, ale jak wiadomo, szybko zleci itp. 🙂

Moje pytanie natomiast jest związane stricte z czystym numerem telefonu, ale prostym (nie musi być złoty), jak zrobić to najlepiej, aby nie trafił mi się używany numer, ew. czy konsultant może sprawdzić czy numer był używany przez kogoś? W takim wypadku odpada raczej chyba numeracja 50X, ze względu na to jak długo są na rynku, może ma ktoś jakieś inne rady? 451, 452 i 453 wybrałbym w ostateczności, bo nie każdy nadal jest chętny na odbieranie telefonów z takim początkiem 

27 ODPOW. 27

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Zmiana numeru telefonu

Na stronie njumobile można sobie wybrać nr. Mi się udało wyklikać naprawdę fajne cyferki 🙂 

atlas_cudow_0-1763991217324.png

Potem przenieść nr do Orange do kwestia jednego SMS.

• 15
  • 35
  • 0

Zmiana numeru telefonu

Ale jest jakaś możliwość sprawdzenia czy numer był używany poza kupnem startera przez WWW i przekonaniu się samemu? XD, nie chcę żeby mi się zaśmiecony trafił, a jak mam kupować co chwilę to średnio mi się chce :p, ale spróbuję, myślałem nad tym żeby w jakimś MVNO kupić łatwy i do Orange

• 2842
  • 12100
  • 74

Zmiana numeru telefonu

Musiałbyś wybrać nr z nowej puli. 789 i 797 są  chyba od niedawna. Natomiast np 798 to dość stara pula. 

BTW. Z puli 797 jest jeszcze jakiś wybór. Np:

atlas_cudow_0-1763992476117.png

• 15
  • 35
  • 0

Zmiana numeru telefonu

No właśnie na 798 znajomego (ma od 2021) przychodzą jakieś życzenia urodzinowe do Pani Moniki i wiadomości z Hebe, 789 też taki nowy chyba nie jest

• 2842
  • 12100
  • 74

Zmiana numeru telefonu

Wiesz... Teraz jednym kliknięciem zablokujesz dany nr telefonu. Ja np zablokowałem alerty RCB 😄

Wydaj mi się, ale bez przekonania, że pula 797 to świeże numeny.

• 15
  • 35
  • 0

Zmiana numeru telefonu

@atlas_cudow napisał(-a)

Wiesz... Teraz jednym kliknięciem zablokujesz dany nr telefonu. Ja np zablokowałem alerty RCB 😄

No właśnie średnio mi się chce w przenoszenie bawić już, chciałem w Lycamobile jakiś 579 czy inny dorwać i przenieść, ale generują się te numery losowo niestety i nie można wybrać sobie, ewentualnie wykluczając wymóg łatwego numeru to 737 w Virgin też może być?

• 15
  • 35
  • 0

Zmiana numeru telefonu

@atlas_cudow napisał(-a)

Ta, ale chodzi mi bardziej o ryzyko tego, że trafi mi się numer po jakimś dłużniku, i wtedy blokowanie mało da 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 701
  • 2452
  • 3

Zmiana numeru telefonu

Dlatego polecam sprawdzić https://numeracja.uke.gov.pl/pl/plmn_tables    

Ta strona pokazuje to jakie są najnowsze prefiksy. Nowe prefiksy mogą ograniczyć ryzyko otrzymania nr po kimś do jakiegoś minimum.

• 2842
  • 12100
  • 74

Zupełnie się nie orientuję jeżeli chodzi o inne sieci. Pewnie zaraz ktoś inny podpowie 🙂