Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy uda się odzyskać utracony numer?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 27
  • 0

Witam 

Również mam problem z odzyskaniem numeru

Pamiętam że już kiedyś miałem taką sytuację i numer byl uaktywniony ponownie.

Nie wiem aktualnie na jakim etapie jest mój numer (3 czy 4) bo nawet nie mam dostępu do konta MO

Dzwoniłem dziś na Biuro Obsługi chyba z 7 razy otrzymując od każdego z konsultantów inne porady i informacje.

Z ich rada przeniesienie numeru do innej sieci nie jest możliwe bo numer nie jest aktywny. Reklamacji zlozyc nie mogę bo nie mam aktywnego numeru Orange

Jedna z rad było zakupienie nowej startowki i zarejestrowanie utraconego numeru na nowej karcie 🤔 hmm

Dodam tylko se zawsze otrzymywałem wiadomości przypominające o zbliżającym się końcu ważności konta ale nie tym razem. Konsultant stwierdził że opcja takich wiadomości musiała zostać wyłączona o czym ja nie ma wiedzy

Dodam tylko ze przebywam za granicą a numer służył mi m.in. do logowania na apce bankowej i rządowej jak takze kilku innych stronach do których teraz tracę dostęp 

Co mogę zrobić?

13 ODPOW. 13

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1900
  • 6719
  • 75

Taki duży problem stanowi raz na rok doładowanie za 5 zł albo przed wyjazdem zagranicę i to gdy numer wykorzystywany w aplikacji bankowej?

A może w grę wchodzi dodatkowo FUP, bo piszesz, że przebywasz zagranicą.

Zawsze na początek radzę sprawdzić, czy zadziała doładowanie numeru.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 192
  • 869
  • 21

Reklamację możesz złożyć nawet nie mając aktywnego numeru. Masz na to 12 miesięcy. Możliwość przywrócenia numeru jednak nie zawsze jest oczywistą sprawą. Konsultanci mają taką możliwość i nigdy nie utrudniali celowo, być może sprawy zaszły za daleko?

Co do przeniesienia numeru - możesz przenieść numer do 30 dni po dezaktywacji. Jeśli dostajesz odmowę reaktywacji, to nie widzę innego wyjścia. To się wiąże jednak z wizytą w kraju i załatwieniem sprawy w salonach, bo online będziesz miał weryfikację sms numeru.

• 6
  • 27
  • 0

Doładowałem konto w grudniu 2023 aby je przedłużyć. Przyjechałem na ostatnie Boże Narodzenie i miałem ponownie doładować ale poprostu zapomniałem.

Nie mam nic na swoją obronę w tym przypadku 

• 6
  • 27
  • 0

Dzisiaj rozmawiałem z kilkoma doradcami z Biura Obsługi i kazdy z nich mial rozne pomysly i jak na razie zaden nie wypalił. Jeden z nich powiedzial mi że nie mogę złożyć reklamacji na swój numer bo jest nieaktywny a gdybym mial to zrobic na inny numer to musiałby być również z Orange.

Gdybym udało mi się w końcu dogadać z jakimś ogarniętym doradca to co musiałbym zawrzeć w treści tej reklamacji. Jak to wygląda?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1900
  • 6719
  • 75

Odpowiedź na reklamację można otrzymać na email albo SMSem.

Ostatnio jak reklamowałem to wybrałem email i odpowiedź wpadła do segregatora [powiadomienia]. Podobno zdarzało się, ze wpadała do spamu.

• 6
  • 27
  • 0

Czyli wszystko zależy od kogoś z obsługi bo na moje pytanie czy jest inna opcja reklamacji np. email dostałem odpowiedź negatywną. Chciałbym trafić na kogoś tak kompetentnego aby mi naprawdę pomógł choćby w złożeniu tej reklamacji ale wydaje się że nie można na to liczyć 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20254
  • 58583
  • 795

@sidiks1 niestety nie masz precyzyjnej daty wyłączenia numeru, więc trudno podpowiedzieć, czy jest szansa jego odzyskania. Teoretycznie 3 do 6 miesięcy od wyłączenia numeru konsultanci pomagają w odzyskaniu numeru. Na jakiego trafisz, to już sprawa losowa. Jeden z zaangażowaniem pomoże, inny nie będzie miał chęci, czy kompetencji.

Jeżeli nie masz dostępu do konta MO, to jest duża szansa, że numer już ma czas na odzyskanie przekroczony i mała szansa na jego odzyskanie.

• 14679
  • 60386
  • 747

@sidiks1 wszystko zależy od daty wygaśnięcia karty. Ja jednak spotkałem się z przypadkiem, gdzie ogarnięty konsultant wysłał sprawę do działu technicznego i przywrócili numer sporo po jego wyłączeniu. To nie jest niemożliwe, pod jednym warunkiem, że numer będzie wolny, a nie przydzielony do nowego startera w ramach odzysku, po kwarantannie 

• 20254
  • 58583
  • 795

Właśnie, dwa podstawowe warunki, numer wolny oraz rozgarnięty konsultant. Czasami trzeba kilka razy kontaktować się, aby trafić na kumatego konsultanta.