Blokada RCS

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

@atlas_cudownapisał(-a)

Nie pozostaje Ci nic innego jak zgłosić pomysł o likwidację RCS. Nie powiem, że oddam głos ale będę trzymał kciuki, że chcesz zmienić świat na swój sposób 🙂 

nie mam zamiaru zacząć jeść pałeczkami bo nóż i widelec zupelnie mi wystarczają co nie znaczy, że mam zamiar wystąpić o zakaz albo likwidację dalekowschodniego sposobu jedzenia 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2573
  • 11502
  • 101

Blokada RCS

Ja u siebie widzę w Mój Orange usługę Blokada RCS która jest aktywna (od 26.07.2017 na czas nieokreślony). Jak rozumiem blokada jest by default włączona? Mimo tego na szczęście RCSy działają mi na sieci mobilnej Orange bo w opisie usługi mogę przeczytać:

Usługa powoduje zablokowanie możliwości korzystania z funkcji RCS na poziomie sieci. Kiedy jest aktywna, RCS nie będzie działać, pomimo włączonej tej funkcji z pozycji urządzenia.

Ryzyka jakie widzę i jeśli to dobrze rozumiem, to nagle klientom może zacząć przestać działać RCS na sieci mobilnej i mogą nie być tego nawet świadomi bo wiadomość się wyślę SMSem/MMSem. A wyśle się SMSem jeśli mają włączoną opcję "Automatycznie wyślij ponownie jako SMS/MMS" - tak mi się wydaje, bo mamy nagle dwa poziomy włączenia RCS - na poziomie sieci mobilnej po stronie Orange i w samej aplikacji. Albo wiadomość w innych przypadkach nie zostanie wysłana aż do momentu zestawienia połączenia RCS na WiFi. 

Może ta blokada jest prawnie uzasadniona/wymuszona, ale zdroworozsądkowo, jeśli ktoś do tej pory korzystał z RCSów to też korzystał z nich w sieci mobilnej a więc nie ma perspektywy zwiększonego zużycia danych bo nagle RCS obsługuje Orange.

Nie mam opcji wyłączenia blokady na tę chwilę w aplikacji Mój Orange.

Też nie wiem czy już jestem na RCS od Orange czy nadal na platformie Google (bo miało być stopniowe wrzucanie klientów), chyba nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować, a może wyskakuje jakiś komunikat w aplikacji Messages że zmienia się firma obsługująca RCS? 

• 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

żeby używać  rcs i np wysyłać film albo zdjęcia w wysokiej jakości (100 MB) to wszyscy z którymi się kontaktujemy muszą miec

Telefon z systemem obsługującym rcs

Mieć operatora który wspiera rcs 

to ze ty sobie ustawisz rcs to jeszcze nic

(i komunikatory nie mają takich problemów)

Mam kogoś w kontaktach komunikatora to mu wysyłam film fotki pliki bez zastanawiania się czy jest albo nie jest w tmobile jak pisał 

czy ma telefon z odpowiednim nowszym systemem - mam go w kontaktach zwykłych to na pewno dostanie sms, mam go w kontaktach komunikatora to mogę mu wysyłać co potrzeba - proste

A czy operator tego kolegi wspiera RCS? Bo może jest fioletowy, a u nich tej usługi nie ma (poza kilkoma wyjątkami)? 

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10179
  • 42879
  • 354

Blokada RCS

Tak dla równowagi: komunikatory tez mają swoje ograniczenia. WhatsApp przycina choćby rozdzielczość filmów. Nic wielkiego przez ten komunikator nie prześlesz. Ale do tego są inne narzędzia.

• 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

RCS ma ograniczenie do 100 MB

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 319
  • 809
  • 2

Blokada RCS

Ryzyko było zawsze, natomiast w sytuacji, gdy obsługą RCS zajmował się Google, Orange nie miało nad tym procesem bezpośredniej kontroli. Obecnie ta sytuacja się zmieniła.

Wyobraź sobie sytuację, w której użytkownik nie ma aktywnego pakietu internetowego, a RCS automatycznie mu się włączy. W takim przypadku korzystanie z RCS może wygenerować dodatkowe koszty sięgające setek złotych, a w przypadku korzystania z usług za granicą nawet tysięcy złotych.

Kolejną kwestią jest interoperacyjność. Z tego, co wynika z dostępnych informacji, Orange nie wdrożyło standardowego RCS w pełni zgodnego ze specyfikacjami GSMA, lecz rozwiązanie dostosowane przede wszystkim do aplikacji Google, która sama jest tylko częściowo zgodna z tym standardem.

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

Odnośnie roamingu, to zawsze można wyłączyć pobieranie plików.  W zasadzie ta opcja jest domyślnie wyłączona. 

Screenshot_20261006-184403.png

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 319
  • 809
  • 2

Blokada RCS

Lepiej mieć możliwość wyłączenia nie nie mieć, może ktoś nie chce tego używać a w telefonie w każdej chwili może się po prostu włączyć . 

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

U mnie w telefonie nic samo się nie włącza. Myślę, że schodzenie w stronę zjawisk paranormalnych to już lekka przesada XD. 

• 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

@xethnapisał(-a)

Kolejną kwestią jest interoperacyjność. Z tego, co wynika z dostępnych informacji, Orange nie wdrożyło standardowego RCS w pełni zgodnego ze specyfikacjami GSMA, lecz rozwiązanie dostosowane przede wszystkim do aplikacji Google, która sama jest tylko częściowo zgodna z tym standardem.

Wysle ci nie za długi  film ale najpierw muszisz 

sprawdzić czy masz odpowiedni telefon z systemem który wspiera ten sposób komunikacji 

sprawdzić swojego operatora czynię tnobail i jak tam u niego  wdrożeniem 

upewic sie ze masz włączone odbieranie palików 

wszystko po to żeby nie używać jak ludzie narzędzi które są proste i wygodne czyli komunikatorów