Blokada RCS

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 90
  • 337
  • 0

Blokada RCS

Na liście włączonych usług pojawiła się blokada RCS. O co w niej chodzi? Po co Orange to wprowadziło?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 129
  • 496
  • 6

Blokada RCS

Od poniedziałku wchodzi RCS świadczony bezpośrednio przez Orange i jeśli nie chcesz tej usługi, np. by nie musieć płacić za transmisję danych, możesz ją sobie zablokować. Jest to lepszy poziom kontroli niż suwak w aplikacji, który może się niepostrzeżenie włączyć...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

48 ODPOW. 48

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

Może aby użytkownik mógł wyłączyć RCS dla swojego numeru?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2694
  • 12673
  • 78

Blokada RCS

@krycek  wprowadzili ją dlatego, że RCS wymaga dostępu do internetu, więc muszą dać wybór, czy włączyć, czy nie. Przepisy...

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 129
  • 496
  • 6

Blokada RCS

Od poniedziałku wchodzi RCS świadczony bezpośrednio przez Orange i jeśli nie chcesz tej usługi, np. by nie musieć płacić za transmisję danych, możesz ją sobie zablokować. Jest to lepszy poziom kontroli niż suwak w aplikacji, który może się niepostrzeżenie włączyć...

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 177
  • 481
  • 1

Blokada RCS

Pełna integracja z wiadomościami sms  i przesyłanie plików multimedialnych do 100 MB z pełną kontrolą ich odczytu 

To ma oznacac że teraz już nie tylko sms reklamowe ale całe filmiki i tym podobne miałyby wpadać na telefon?

nie widzę w opcjach sms możliwości wyciszenia rcs więc albo wyciszam wszystkie sms (czego nie chce) albo zbieram wszystko co przyjdzie jako reklama

mozliwoaci zablokowania tylko rcs od numerów spoza listy kontaktów też nie widze

no i za żadnego powodu do przejścia ze starego sprawdzonego komunikatora na rcs też nie widzę 

ps

na liście usług mam ją zablokowaną już dużo wcześniej od czasu konfiguracji numeru w Oranie (w aplikacji jest widoczna data włączenia tej blokady) więc nie jest to ostatnio wprowadzona nowość 

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

@jawwa2026 Wszystko to o czym piszesz możesz sobię włączyć / wyłączyc z poziomu telefonu dla danego kontaktu.  Możesz też ograniczyć wielkość odbieranych plików itp... Całkowicie RCS też możesz wyłączyć z poziomu ustawień wiadomości.... 

Screenshot_20261005-081828.png

• 177
  • 481
  • 1

Blokada RCS

Ustawienia zależą od konkretnego telefonu 

w aplikacji mój Orange widzę że wyłączyłem  RCS zanim zmieniłem telefon na taki który już ma wersje OS która wspiera RCS bo poprzedni system byl za stary na to 

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

Eee chyba nie. Przecież to sieci w aplikacji Google Wiadomości. Każdy ma mniej więcej taką samą aplikacje. 

• 177
  • 481
  • 1

Blokada RCS

Ja w ogóle nie mam Google wiadomości tylko zwykłe wiadomości sms i iMessage

sprawdziłem teraz:

ios 27, mogę zintegrować inne komunikatory ale RCS natywnie nie ma y ustawieniach. Wogole nie ma takiego skrótu w ustawieniach systemu 

poptzedni telefon wygole nie obsługiwał RCS 

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

Aaa hah. Bo ty mówisz o iPhone. No użytkownicy tego typu wynalazków muszą mieć twardą skórę. Nawet ich podziwiam, że na własne życzenie wykluczają się technologicznie. Ale to wasz wybór.... 🙂