[1.08.2022] Likwidacja przelewu SMS

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 914
  • 3211
  • 27

Racja, więc pewnie nie spełniłeś warunku rocznej karencji zgaduję.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2453
  • 9336
  • 98

Czyżby ręczne ingerencje  w prawa nabyte bez ostrzeżenia?

Screeny aktualne z dzisiaj.

SMSdoc_09-07-2026_01.png

Od wielu lat  (może już kilkunastu) miałem aktywny przelew cykliczny 5 zł co 7 dni z numeru .... na numer ....
Dzisiaj zauważyłem ze przelew został 3 razy wykonany i po każdym wykonaniu cofnięty.
Co się stało , że cofano wykonany przelew.
Poza tym w webowej wersji MO przelew SMS był na zielono-włączony, teraz jest wyłączony.

SMSzrodlo_09-07-2026_02.png

Reklamowałem na czacie. Miła rozmowa. Niby później mam reklamować jak więcej będzie widać w systemie.

Jednak wiem swoje.

Pozycja przelewu SMS w MO w zakładce Pakiety i usługi nie jest na zielono.

Przypatrzyłem się historii doładowań i dzisiaj nie 3 a 4 razy cofnięto usługę przelewu, że zwrotem 5 zł.

Pewnie w ten sposób wyczerpano próby przelewów, co spowodowało wyłączenie przelewów SMS przez system. Nie będzie dalszych prób przelewów.

Archiwalnych usług nie przywróci się, nawet jak wina po stronie Orange. Można tylko dostać jakąś rekompensatę.

*Scaliłem posty - moderator Wojciech.

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 1
  • 0

Też mam ten sam problem. Też 4 próby. Reklamacje przyjęli i będą analizować. Też mam najgorsze obawy.

W webowej wersji MO jest na zielono nadal. Aplikacji nie posiadam. Net tylko w laptopie.

Objaw po stronie numeru przyjmującego przelew - jest na wykazie 4 doładowania, jednak stan konta sie nie zmienił. Ja to bym nie miał nic przeciwko jeśliby te 4x5zł zmieniło konto w +20 w prezencie, ale niestety... 😕

Chyba pokiereszowany system po tej awarii 2 września przyznającej 0,01-0,02zł  i wybudzaniu numerów uśpionych i pobieraniu prowizji 10%.

No jak na działającą od tylu lat usługę w tzw. likwidacji to chyba spora ta rekompensata powinna być. Pewno jutro/pojutrze ogłoszą po małej fali reklamacji (pewno mało kto to jeszcze ma aktywne), że usługa definitywnie wygasła z dniem 7wrz 😜

Całe Orange. Szkoda słów, ale swoje i tak zyskaliśmy przez te lata ostatnie, więc płakać będe mało.

3 dychy się zmarnuje na inne cele najwyżej, ale u kolegi widze więcej zainwestowane niestety.

Seniorke pod moją opieką przeniosę najwyżej do innej sieci, najpewniej takiej bardzo taniej wirtualnej, bo tylko jeszcze przelew sms ją tu trzymał w Orange. 79gr/min za drogo, a 31zł za NL m-c bardzo mało używany także.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2453
  • 9336
  • 98

@XYZ26  na razie zauważyłem, że przelew SMS znowu jest na zielono, czyli coś dzieje się.

Za 3 dni lub 7 dni znowu sprawdzę. Jak naprawili to powinien przyjść SMS informacyjny z nr 316 za 2 albo raczej 6 dni w niedzielę o zaplanowanym doładowaniu. Z ewentualnymi krokami wstrzymam się do następnego poniedziałku.