Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

własny modem i router w pakiecie Love neo 10 Mb

mystic74
Poziom 13, Tropiciel Przestworzy

Witam

Mam pakiet Love z neo 10 Mb, czy mogę postawić własny router z modemem ? Obecnie mam Fun Boxa którego wifi to porażka i chyba zaczyna się sypać, już parę lat ma. Potrzebuję porządny zasięg wifi w całym domu i wolał bym żeby to było jedno urządzenie.

10 ODPOW. 10
ketrasaArtur
Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny

@mystic74 możesz użyć własnego routera aDSL. Trzeba będzie tylko go ręcznie skonfigurować. Powpisywać loginy i hasła, ustawić WiFi. FunBox o tyle jest wygodniejszy, że cała konfiguracja przebiega z automatu i trwa około 5 minut. Wadliwy model FunBox-a możesz bezpłatnie wymienić w salonie po uprzednim zgłoszeniu na infolinii.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@mystic74Słusznie pisze @ketrasaArtur  o wymianie modemu...Zawsze lepiej mieć dobry backup dla własnego sprzętu. Pozwolę sobie jednak zauważyć, że sieć wifi to nie garnitur z marketu-może pasować do Twojego domu, ale nie musi...tak, właśnie siec do domu...Nie każdy dom/mieszkanie wygląda tak samo na planie, ma taki sam układ pokoi, powierzchnię czy środowisko panujące dla wifi w całym budynku. To użytkownik musi dostosować uniwersalny modem który ma od operatora do warunków panujących w lokalu i albo będzie działać, albo trzeba zastosować "wspomagacze". Jednym z nich może być router rynkowy z lepszym nadajnikiem wifi, innym sieć LAN i dołączone do niej Access Pointy czy ostatecznie Range Extender. Rozwiązanie się zawsze  znajdzie. Trzeba jednak zbadać najpierw potrzeby i możliwości techniczne, a później działać. Kupowanie "w ciemno" routera alternatywnego jest ryzykowne-a jak i on nie zadziała? Podejdź z głową, a będzie Ci dane super wifi...choć usługa ma lichą prędkość...i to może od tego warto zacząć...

mystic74

O punkcie dostępowym myślałem i to pewnie by rozwiązało sprawę tylko chciał bym jedno urządzenie.

Prędkość niestety się nie zmieni, Orange ma wywalone na małe wioski i nawet 20 Mb nie dadzą, sieć radiowa to też porażka jak wszyscy siedzą na necie teraz. Czasami prędkość gsm spada do 2-3 Mb.

Dzięki za odpowiedzi, poszukam odpowiedniego sprzętu i postaram się resztę puścić kablem. Niestety skrzynkę z kablami mam na balkonie

agat13

@mystic74Z doświadczenia wiem, że układ kabel i AP jest najlepszy dla mieszkań. Po pierwsze bezstratne przesyłanie sygnału (prędkości) w drugi punkt mieszkania po LAN, co pozwala za pomocą switcha podłączyć np laptop czy komp stacjonarny tak jakby bezpośrednio do routera. Po drugie dwa doskonale silne sygnały w mieszkaniu eliminują martwe strefy. Dla dużych prędkości strata 20% sygnału to pestka, dla 10Mb/sek to już sporo...Jeśli po wymianie modemu w menu zauważysz prędkość max (około 12Mb/sek down i 1,2mb/sek up) to dopiero (po odliczeniu niewielkiej straty prędkości na routerze) możesz brać się za resztę sieci. Zalecam wcześniejsze sprawdzenie otoczenia sieciowego i optymalnego ustawienia drugiego AP za pomocą Wifianalyzera na Androidzie. Jeśli za pomocą tej aplikacji i delikatną korekcją ustawienia wymienionego modemu uzyskasz w całym mieszkaniu do -60dBm, to drugi AP jest niepotrzebny. Zerknij też na ilość i moc sąsiednich sieci wifi i kanały ich pracy.

Zainteresowałeś mnie tymi kablami na balkonie

LAN to sieć kat5e, więc zweryfikuj jakość tych kabli...i to, do czego służą

Pytaj, podpowiemy

mystic74

Wiadomość zawiera obraz

Kable były układane jak mnie jeszcze tu nie było i gościu wsadził skrzynkę na balkonie. Balkon z trzech stron osłonięty i zadaszony. Kable są kat 5e i niestety mam po jednym kablu w pomieszczeniu. W skrzynce jest też kabel 230V myślałem o jakiejś hermetycznej skrzynce i tam wsadzić modem.

Dom jest na wsi sąsiadów mało żadnych obcych sieci nie wykrywam. Dwa piętra. Modem na parterze na piętrze mam extender i jest około -60dBm  -65dBm ale i tak są problemy.

Mogę też przenieść (przedłużyć ) kable na strych około 6-7 m i tam zamontować wszystko. To chyba będzie najlepsze rozwiązanie.

Na zdjęciu skrzyneczka

Dzięki za wszelką pomoc.

IMG_20201119_103640.jpg
agat13

@mystic74Pomysł z modemem na zewnątrz-be

Pomysł z przedłużaniem kabli -cacy

Przepraszam za skróty myślowe, ale na 100% pochylimy się nad problemem i znajdziemy wspólnie rozwiązanie.

mystic74

O przedłużeniu kabli myślałem już wcześniej i teraz na tym się skupię

Sposób przedłużenia kabli, może dwa patch panele (żeby nie zarabiać 15 końcówek) i połączyć je patchcordem (Patchcord jest chyba krosowany? ) lub zwykłym kablem 10 cm UTP/FTP do kupienia gotowce w necie

W zasadzie to już wszystko wiem. Dzięki bardzo.

AP i tak muszę kupić żeby korzystać z sieci przez telefony i od tego zacznę.

agat13

@mystic74Szybko myślisz...

Ja robiłbym to inaczej.Patchpanel i patchcordy są dobre do pomieszczeń. Na zewnątrz bym tego nie instalował. Różnice temperatury spowodują wilgotnienie i będziesz miał problemy z siecią i to duże. Są dwa rozwiązania. Jedno, to wprowadzenie kabli do wewnątrz (jeśli zapas pozwoli) i wykonanie złączy na specjalnych złączkach z grzebieniem KRONE, co pozwoli zachować kategorię i nie zajmie miejsca. Ostatecznie na przejściówkach (beczkach) RJ45, co będzie kosztować sporo wysiłku z zarabianiem kabli, ale też jest akceptowalne z założeniem ich dobrej jakości i trzymania kategorii. Drugim pomysłem jest zrobienie złączy na zewnątrz i spakowanie w puszkę hermetyczną (również za pomocą przejściówek z KRONE) Tylko stosowanie odpowiedniego wyposażenia zapewni prawidłowe działanie sieci LAN

Patchpanel bym założył na w/w strychu w szafie RACK powiedzmy 6U z własnym zasilaniem...Ważne, aby kable użyte do przedłużania były tej samej kategorii co wcześniej ułożone. Nie mieszaj kategorii, co najwyżej możesz zastosować kat5e FTP...

Co do AP...możesz wybrać router ze switchem i za pomocą odpowiedniej konfiguracji zrobić z niego AP ze switchem, co jest bardzo wygodne...

Jak Ci się podoba moje spojrzenie na sprawę?

mystic74

@agat13 Pomysł z łączeniem kabli bardzo dobry, tego szukałem

Muszę posprawdzać czy kable wszystkie są sprawne bo z elektryką w tym domu różne cuda się dzieją. Wifi też muszę mieć w całym domu i na razie od tego zacznę a kabelki będę układał stopniowo bo trochę sprzętu będę potrzebował

Teraz internet mam doprowadzony do salonu i kablem spięty jest telewizor i dekoder. Jak zrobię kabelki to wtedy AP będę mógł postawić w lepszym miejscu.

Ewentualnie kupię  jakiś router wifi z modemem żeby nie zaśmiecać salonu i będzie jedno urządzenie.

Dzięki.

Myślę że temat będzie przydatny dla innych osób