- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
połączenie FunBoxa 2.0 z Routerem tp link w8960n
Wywal ten splitter, nie potrzebujesz go.
Wydaje mi się, że problem jest z końcówką tego długiego kabla RJ11 - tą bliższą komputerowi stacjonarnemu. Zrób zdjęcie tej końcówki, obejrzyj dokładnie tą końcówkę, czy nie ma żadnych zagnieceń, itd. Być może FunBox i ruter TP-Linka wpinają się inaczej do tego kabla. Spróbuj wpiąć tą końcówkę inaczej do rutera FunBox-a.
Z ciekawości: po co kupowałeś kabel z 4 żyłami?
Czy na pewno ten kabel posiada 4 żyły? Końcówka RJ11 ma 2 żyły, jeśli ten kabel ma 4 żyły, to są to końcówki RJ14.
Mógłbyś podejść do jakiegoś serwisu komputerowego i tam pożyczyć za niewielką opłatę zaciskarkę + tester kabla.
Czy masz w ruterze TP-Linka jakieś informacje o poziomie sygnału / szumu, itd.? Czy mógłbyś je tutaj podać po podłączeniu tego rutera TP-Linka w starym miejscu?
Jaką kiedyś miałeś prędkość Internetu kiedyś na ruterze TP-Linka?
A jeśli chodzi o połączenie WiFi, to podaj moc sygnału na tym komputerze stacjonarnym.
EDIT: Być może ten długi kabel telefoniczny został uszkodzony przy przytrzymywaniu go do podłogi tymi hakami. Być może jedna z jego żył została przebita albo np. zwarta do ziemi. Ruter TP-Linka może to tolerować, FunBox niekoniecznie. Tester kabla może tego nie wykryć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@nalesnik1988Czy udało się rozwiązać problem i już wszystko działa ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@nalesnik1988Wyrazy współczucia.
Na OLX możesz kupić używaną zaciskarkę za kilkanaście zł.
Jeśli rzeczywiście kabel jest 4-żyłowy, to możesz zarobić tak końcówki, żeby używać drugiej pary żył. Być może para główna jest uszkodzona.
Czy masz możliwość w miarę łatwej wymiany tego kabla?
EDIT: Jak jesteś zdeterminowany, to powinieneś dać radę zarobić wtyczki bez zaciskarki.
EDIT2: Kabel nie musi być 4-żyłowy, chyba często instalowane są wtyczki RJ12 na kablu dwużyłowym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Generalnie obecne ułożenie kabla jest chyba najlepsze, zawsze mogę spróbować położyć go nie przez korytarz ale salon tak jak w schemacie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak chodzi o kabel nie koniecznie jest uszkodzony większość przypadków jest źle zaciśnięty kabel w tyce. Można samemu to wykonać nawet beż ściskarki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, jeśli faktycznie kabel jest 4-żyłowy. Jednak co do tego nie ma pewności a nawet bym w to wątpił.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FRODO dzięki za odpowiedź. Zaobserwowałem dziś - według mnie - ciekawą rzecz, otóż: w gnieździe DSL które znajduje się w Fun Boxie są tak jakby 2 "żyłk"i, natomiast w gnieździe ADSL tp-linka są te "żyłki" 4. Czy to może być faktyczną winą braku synchronizacji? I możesz określić czego dokładnie tyczą się Twoje odpowiedzi z dwóch ostatnich postów, bo się trochę pogubiłem ;/
Gdzie mogę sprawdzić szumu z rutera?