Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

konfiguracja modemu


Poziom 7, Poszukiwacz
  • 3
  • 1
  • 0

konfiguracja modemu

Mam pytanie dotyczące konfiguracji własnego modemu (D-link) do neostrady. Wpisując parametry podane znalezione na stronach Orange (załączone zdjęcie) router jest połączony, natomiast żadne urządzenie nie może skorzystać z sieci wi-fi - widzą router i nie ma problemu z konfiguracją, ale nie ma łącza internetowego. Zgłaszane są problemy z dns'em lub bład: czas oczekiwania jest zbyt długi.

Może ktoś ma pomysł jak rozwiązać problem? 

 

Image1.jpg

5 ODPOW. 5

Poziom 24, Specjalista
  • 541
  • 640
  • 24

konfiguracja modemu

Ja bym zmienił DNS na tą opcję niżej i w pierwszej rubryce wpisał 8.8.8.8, a w drugiej 8.8.4.4, a potem poniżej wybierz domyślną jako te podane ręcznie.

 

Poza tym w drugiej ramce powinno chyba być Connection type: PPPoE VC-Max.


Poziom 7, Poszukiwacz
  • 3
  • 1
  • 0

konfiguracja modemu

Niestety sytuacja jest taka sama przy wpisanych DNS'ach. Sprawdzałem również warianty z PPPoE VC-Max oraz PPPoA VC-Max - nadal bez zmian.

Router ma komunikację z siecią, jednakże żadne z kilku urządzeń nie ma dostępu do internetu. 

Anonim

Nie dotyczy

konfiguracja modemu

Na obrazku brakuje wypełnionych Username i Password. PPPoA VC-Mux się ustawia. D-link chyba ma MTU 1500. I jeszcze trzeba zaznaczyć NAT i FIREWALL


Poziom 40, Guru *****
  • 31312
  • 28818
  • 1330

konfiguracja modemu

Jaką masz umowną prędkość neo?

Poziom 7, Poszukiwacz
  • 3
  • 1
  • 0

konfiguracja modemu

Prędkość umowna to 10. A co do Username i Password - to oczywiście zakryłem je na screenie.

 

Jednakże pomogło zaznaczenie opcji "Enable NAT" oraz wpisanie ręczne DNS'ów + ustawienie PPPoE VC-Mux.

 

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam 🙂