- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zwiększenie zasięgu wi-fi
Witajcie.
Posiadam do mojej neostrady Funboxa 2. 0 i w jaki sposób najlepiej mogę zwiększyć zasięg Wi-Fi? Czy wynająć od Orange Smart Wi-Fi BOX, czy może zakupić inny sprzęt?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pepsiu23 można po przez wzmacniacz sygnału WiFi, rozwiązanie łatwiejsze, bo sygnał pobierany jest z obecnej sieci WiFi i nie trzeba ciągnąc dodatkowych przewodów lub zastosowanie drugiego routera, rozwiązanie bardziej pracochłonne i najlepiej podłączyć przez przewód RJ-45. Polecam drugie rozwiązanie, pewniejsze i stabilniejsze połączenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tam gdzie chcę zwiększy zasięg Wi-Fi mam podłączony komputer przez kabel RJ45. Więc może jakiś router czy wzmacniacz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pepsiu23 moim zdaniem najlepiej będzie zastosować drugi router i wpiąć go w port WAN zamiast komputera, natomiast z nowego routera drugim kabelkiem z portu LAN nowego routera podłączyć komputer.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur A czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach routerów? I czy może jest jakiś dobry router, który dobrze będzie współpracował z FUN Boxem 2.0?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pepsiu23 przy konfiguracji z dodatkowym routerem w FunBox-ie nie trzeba nic zmieniać. Trzeba będzie drobne konfiguracje przeprowadzić tylko w drugim routerze. Ja używam routerów TP-Link, ale to może być dowolny inny, aby miał wejście WAN. W zależności od możliwości finansowych można dobrać najbardziej odpowiedni router. Proponuję wybrać taki, który będzie obsługiwał dwa zakresy sieci WiFi: 2,4G oraz 5G.
Z konfiguracją poradzisz sobie, bo wystarczy na forum napisać, i zawsze znajdzie się osoba, która poprowadzi jak skonfigurować. Wszystko zależy, jaki model zostanie wybrany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Posiadam poprzedni router Tp-link AC1750 Archer D7 ADSL2+ , czy taki mógł by być?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pepsiu23 wygląda, że powinien się nadać. Port LAN1 pełni również opcje portu WAN. Więc w routerze powinna być możliwość przestawienia i uruchomienia internetu na tym routerze. Do tego obsługuje sieci WiFi 2,4 GHz oraz 5 GHz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pepsiu23 Uzupełnię info od @ketrasaArtur
Jeśli masz kabel eth to znaczy, że bezstratnie prześlesz internet po sieci LAN bezstratnie.
Co do routera. Nie polecam stosowania portu WAN. Wprowadzasz podwójne routowanie w sieci. Tu trzeba uważać, aby zakres adresów IP z FB2 nie pokrywał się zakresem dodatkowego routera. Dwie sieci uniemożliwią np. wejście na router FB2 i jego siec z sieci routera dodatkowego (np. dysk NAS i drukarka podłączone do FB2) Jest inny sposób . Nie wiem czy router, który wymieniłeś przy wejściu ADSL się sprawdzi, ale spróbuj wyłączyć serwer DHCP na dodatkowym routerze i zastosować go w trybie switcha z Access Pointem. To rozwiązanie praktyczniejsze, bo nie tworzysz opóźnień na dwóch kaskadowych sieciach LAN. Konfigurcja jest prosta, spróbuj lub pytaj
Rozwiązanie takie jest zdecydowanie skuteczniejsze jeśli grasz na kompie stacjonarnym
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
miałem kiedyś do czyniena z fb 2.0 i miał całkiem niezły zasięg. jak chcesz możesz kupić smart wifi box ale ja np mam w domu repeatery. A już najlepiej by było całkowicie zrezygnować z wifi i wszystko mieć na kablu, wiem, że to trudne, ale się da 🙂
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »