- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmieniłem umowę z 2 Gb/s na 8 Gb/s ale nie widzę poprawy w transferach
@owsialg WiFi 7 to standard, który działa na wszystkich trzech aktualnie używanych częstotliwościach. Spróbuj w ustawieniach FB10 wyłączyć "Oszczędzanie energii 6Ghz".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
wi-fi 7 jest kilka wersji.
dwu band , tri band do tego dochodzi obsługa multi lub nie.
Żeby to razem działo to nadajnik i odbiornik muszą obsługiwać pełny zakres.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@owsialgnapisał(-a)
...
Nie pozostaje mi jak zrezygnować z 8 wrócic do 2 i tyle jak to ma tak działac ,nie bedę bulic 170 zł za cos czego nie mam albo kupował sprzet
...
Słuszna konstatacja.
WiFi działa ci najlepiej jak może działać i na dziś nie ma fizycznej możliwości żeby przy umowie na 8 Gbps mieć istotnie lepsze "osiągi" (=obrazki ze speedtestu) niż na umowie na 2Gbps. Przekroczenie 1Gbps po WiFi to i tak jest duże osiągnięcie.
Wszystko to nie zmienia faktu, że po kablu masz coś grubo skopane, niezależnie od umowy. Jeśli z FB7 było lepiej, to pewnie masz kartę która nie chce współpracować z kartę 10Gbps a współpracuje z kartą 2.5Gbps. Nie wiem. U mnie w każdym razie w LAN mam pełne 2.5Gbps do swoich zasobów lokalnych, nawet na leciwym Dellu Precision M6700, z odpowiednią kartą na PCIe. Kiedy próbowałem z kartami podpinanymi pod USB, to nawet jeśli karta raportowała połączenie 2.5Gbps, to i tak nigdy wydajność się nie zbliżała do deklarowanej. Jeszcze raz, powoli: uzyskanie >1Gbps po kablu eternetowym wymaga nieco więcej zachodu niż uzyskanie 1Gbps po tym samym kablu. Jest to jednak możliwe, i w którejkolwiek z Twoich umów powinno działać. Natomiast z umową na 8Gbps teoretycznie mógłbyś po kablu uzyskać pełne 8Gbps do internetu (jak na FB10), ale połączenie musiałoby zapiąć się na 10Gbps, co jest już dużym wyzwaniem. Karty 10Gb na miedzi są ekstremalnie drogie i grzeją się jak małe piecyki. Przy takich prędkościach sensowniejszym rozwiązaniem jest przejście na okablowanie optyczne, co jak najbardziej jest możliwe. Tylko znowu: trochę trzeba by zakupów zrobić.
Twoja irytacja (miało być lepiej a nie jest) wynika w pierwszym rzędzie z niezrozumienia co kupiłeś. Orange nie sprzedaje sieci LAN tylko dostęp do internetu - jak ten dostęp wykorzystasz to już twoja sprawa. To że rutery wynajmowane przez operatora mają w ogóle wbudowane punkty dostępu WiFi to bonus i udogodnienie, ale operator nie gwarantuje w zakresie ich działania niczego poza tym że będą sprawne. Osiągi na nich uzyskiwane zależą od zbyt wielu czynników aby dało się cokolwiek zagwarantować. Jeśli ktoś przekonał cię że jest inaczej, to dałeś się nabić w butelkę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wyłaczyłem bez rewelacji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Że się podłączę , mam to samo, czyli wykazuje mi 1500/1100, czy to wina, że technicy coś skopali i źle ustawili, czy też po prostu serwery, na których się bada, serwery, z których ściągam, czy ostatecznie shell 10/10 Gb/s nie wyrabiają, bo nie są przystosowane do takich prędkości. Z 8 Gb/s nie zrezygnuję, ale chciałbym wiedzieć, czy składać do Orange jakąś reklamację, czy nie ????
- « Poprzedni
- Następny »