- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana kanału dla 5 GHz na Funboxie 6
@SonorovJak to miło, że pochwaliłeś tą funkcjonalność po testach. Większość użytkowników "wymagających" raczej ma niepochlebne opinie, ale my wiemy, że jest to modem powszechny w dość okrojonej wersji menu i możliwościach, więc każde jego działanie "na plus" jest cenne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"zmiana kanału na "lepszy" to funkcjonalność "auto" w modemie"
Nie sądzę, że ta opcja działa na zasadzie smart - tzn. Funbox sam dopiero najmniej zapchany kanał i z czasem zmienia w zależności od środowiska.
W/g mnie raz - początkowo - ustawia kanał i tak zostaje...
Nieświadomi użytkownicy (sąsiedzi) "chodzą" w czterech, pięciu na tym samym kanale.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@voytusUspokoję Cię-tak właśnie to działa na "auto". Nawet sprawdzone przez @Sonorov i pochwalone w stosunku do innych routerów 🙂
Wszystko jednak zależy od progu sygnału docierającego od sąsiadów do routera. Jest ustawiony tak, że dopiero sygnał powyżej określonej siły odbieranej przez nadajnik powoduje (po dogłębnej analizie) przełączenia kanału
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Mam powód, to chwalę, ale skoro już poruszyłeś ten temat, to przydałoby się w oprogramowaniu FB6 trochę posprzątać – sporo rzeczy tam od mojego pierwszego kontaktu z urządzeniem w styczniu (jeszcze z oprogramowaniem przedprodukcyjnym) wciąż działa byle jak i nie widać, by ktoś się tym przejmował. Przydałoby się też trochę wzbogacić funkcjonalność z myślą o użytkownikach zaawansowanych.
@voytus działa działa – parę dni temu sąsiedzi piętro niżej zainstalowali sobie światłowód i po uruchomieniu swojego FB6 na kanale 100 mój po jakimś czasie przełączył się na 112.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aaa, to o tym nie wiedziałem...🤔
To niezły ten Funbox (do tej pory miałem do czynienie z innymi routerami).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No to jeśli tak przełącza 5GHz, to analogicznie działa również w przypadku 2,5?
Więc lepiej zostawić dobór kanałów na "auto"?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Działa, tylko w paśmie 2,4 GHz często jest taki tłok, że nie ma dobrego rozwiązania 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@voytusPasmo 5GHz jest mniej obciążone i okrojone w kwestii dostępu kanałów (z powodów bezpieczeństwa). Tu myślę,że niewiele to da
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A ja mam trochę inne pytanie. Dlaczego dla pasma 5Ghz jedyne kanały możliwe do "ręcznego" ustawienia to 36-48? Domyślnie Funbox 6 ustawia na "piątce" (w trybie 'Auto') kanał 100 i to jest dla mnie optymalne. Niestety dzisiaj samoczynnie zmienił go na 36, a ten jest dosyć "zaśmiecony" przez routery sąsiadów.
Lista kanałów w paśmie 5 Ghz jest dłuuuga i szeroka: List of WLAN channels - Wikipedia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W tym samym artykule na wiki (a nawet na załączonym screenie) podana jest przyczyna – kanały oznaczone jako DFS (dynamic frequency selection) współdzielą pasmo z urządzeniami radarowymi. W przypadku ich wykrycia router musi w ciągu maksimum 10 sekund zmienić kanał na inny. Kanały 36-48 natomiast nie są współdzielone z takimi urządzeniami. Orange uznało najwyraźniej, że zamiast robić zamieszanie, udostępnią do ręcznego wyboru tylko kanały bezpieczne.