- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W uzupełnieniu wpisu "Konfiguracja własnego routera do telewizji IPTV i VoD"
dzielę się rozwiązaniem problemu, na który napotkałem chcąc umieścić zarządzalny switch (u mnie: Cisco 2960) pomiędzy ONT a moim routerem.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dzielę się rozwiązaniem problemu, na który napotkałem chcąc umieścić zarządzalny switch (u mnie: Cisco 2960) pomiędzy ONT a moim routerem.
%SPANTREE-2-BLOCK_PVID_PEER: Blocking GigabitEthernet0/24 on VLAN0838. Inconsistent peer vlan. %SPANTREE-2-BLOCK_PVID_LOCAL: Blocking GigabitEthernet0/24 on VLAN0839. Inconsistent local vlan.
no spanning-tree vlan 838-839
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
%SPANTREE-2-BLOCK_PVID_PEER: Blocking GigabitEthernet0/24 on VLAN0838. Inconsistent peer vlan. %SPANTREE-2-BLOCK_PVID_LOCAL: Blocking GigabitEthernet0/24 on VLAN0839. Inconsistent local vlan.
no spanning-tree vlan 838-839
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zarządzany switch pomiędzy ONT a własnym routerem
TV masz przez switch czy przez router ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie rozumiem pytania. Port LAN routera mam podłączony przewodem do switcha, a urządzenia, w tym dekoder TV, mam podłączone do switcha.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Myślałem że wpinając ONT-SWITCH-DEKODER da się pominąć kwestie routera i jego ustawień do IPTV
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ahcosnapisał(-a)TV masz przez switch czy przez router ?
Najpierw musi być router, by usługi ustawić, potem to jak kto uważa, pytanie zaskakuje... Bo to podstawa internetu i sieci 🤔😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie musi być routera. Robiąc trunk na wejściu do switcha to w kolejnym porcie można wpiąć TV. Podając vlan 839 na port - tv działa. Problem jest z tym że tv wymaga jeszcze Internetu i działa tylko do momentu potrzeby odświeżania uprawnień czy restartu dekodera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ahcosnapisał(-a)Nie musi być routera. Robiąc trunk na wejściu do switcha to w kolejnym porcie można wpiąć TV. Podając vlan 839 na port - tv działa. Problem jest z tym że tv wymaga jeszcze Internetu i działa tylko do momentu potrzeby odświeżania uprawnień czy restartu dekodera.
Czyli nie działa. No i switch musi być odpowiednio skonfigurowany. To mocno egzotyczna konfiguracja i choć rozumiem jak i dlaczego to ma prawo tak działać/nie-działać, to na potrzeby typowych problemów konfiguracyjnych lepiej założyć, że jednak najpierw do ONT powinno być wpięte urządzenie które potrafi nawiązać sesję PPPoE. Oczywiście jeśli ktoś potrafi ogarnąć bardziej skomplikowaną topologię, to pewnie nie potrzebuje niczyjej pomocy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ahcos Switch L3 powinien poradzić sobie z przeniesieniem ruchu z VLANu telewizyjnego do VLANu, który ma wyjście do Internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Switch L3 to nie router (w kontekście warstw modelu sieci)?
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »