- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam
Mam funboxa 6 oraz 1 Gbps. Problem jest z funboxem, tzn nie konkretnie z funboxem bo kilka razy mi wymieniali 🙂
Co się dzieje?
Otoz wi fii działa z prędkością ok 1000 Gbps. Jednak po wypięciu routera z prądu i ponownym jego zalogowaniu mam oj 650. Przez czas nieokreślony, samo "wskakuje" na 1000 Mbs. Czasem to chwilą, czasem wiele godzin.
Ten sam serwer testowy, to samo miejsce (1,5 m od routera), ten sam sprzęt czyli Huawei p30. Czemi się tak może dziac?
Ustawienia routera?
Coś w tel zmieniać?
A może fimbox to crap i mam wymienić
Byłbym bardzo wdzięczny za konstruktywna podpowiedź, straaznie frustrujące
Mam bowiem ta usługę kilka tyg i nie wiem czy ona wariuje itd
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wi Fi wariuje
@Szkieletor wstaw screena z ustawieniami WiFi z menu konfiguracyjnego FunBoxa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wi Fi wariuje
@Szkieletor telefon nigdy nie utrzyma max prędkości po wi-fi, kwestia oszczędzania energii baterii, zanik prądu czy restart routera też ogranicza, na jakiś czas szybkość po wi-fi, więc to nie wina FunBox6, bo to zdaża się w innych routerach (TP-Link/ ASUS i inne), proponuję w twoim wypadku testy certyfikowane na Laptopie po wi-fi i tak z marszu, zmień nazwy wi-fi 2,4Ghz i 5GHz, bo standardowo to mają jedną nazwę SSID.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wi Fi wariuje
Ustawienia deflautowe. Jedynie co zmieniałem to hasło i nazwę sieci, plus wyłączyłem 2,4 GHz bo mi się często pzelaczalo samo, co skutkowało chwilowym brakiem sieci
Jak potrzeba to wrzucę gdy będę przy PC
-----
Druga kwestia to pomiar na laptopie. Kablem
Speed testy wychodzą dobre, tj ok 1000. Ale juz pobieranie uwaga uwaga, tego samego pliku testowego w odstępie minuty np, wypada mi gorzej na laptopie niz na wspomnianym telefonie
Laptop ma dysk ssd, kartę 1gbps. Speedtest pokazuję 1000, pobieranie już nie. Wnioskuję że zapisanie pliku na dysku to wyższa półka dla mojego sprzętu niż Speedtest sam tylko.
Na telefonie leci ten sam plik 1000 Mbs więc powinno być ok... z tym że kurde reset funboxa i mam 600 przez losowa ilość czasu. Pomieszane, dlatego jestem skonfundowany
---
Może jakieś ustawienia w wi fi tel zmienić? Byłbym szczęśliwy gdybym to ogarnął, może to głupie dla was, ale tak mam 🙂
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wi Fi wariuje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wi Fi wariuje
@Szkieletornapisał(-a)Ustawienia deflautowe. Jedynie co zmieniałem to hasło i nazwę sieci, plus wyłączyłem 2,4 GHz bo mi się często pzelaczalo samo, co skutkowało chwilowym brakiem sieci
Jak potrzeba to wrzucę gdy będę przy PC
-----
Druga kwestia to pomiar na laptopie. Kablem
Speed testy wychodzą dobre, tj ok 1000. Ale juz pobieranie uwaga uwaga, tego samego pliku testowego w odstępie minuty np, wypada mi gorzej na laptopie niz na wspomnianym telefonie
Laptop ma dysk ssd, kartę 1gbps. Speedtest pokazuję 1000, pobieranie już nie. Wnioskuję że zapisanie pliku na dysku to wyższa półka dla mojego sprzętu niż Speedtest sam tylko.
Na telefonie leci ten sam plik 1000 Mbs więc powinno być ok... z tym że kurde reset funboxa i mam 600 przez losowa ilość czasu. Pomieszane, dlatego jestem skonfundowany
Nie ma szans by na telefonie po wi-fi, była szybkość pobierania 1Gb/s, ba nawet na laptopie tego nie wyciągniesz, chyba że po AX, ale mało komputerów ma takie karty, te drogie tak, inna kwestia to wydajność sprzętowa, by komputer utrzymał szybkość pobierania, musi być mega wydajny i dysk M2, nie SSD na Sata3.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wi Fi wariuje
Jest opcja taka.
Irek Huawei p30 obsługuje 1Gbps wi fi i działa u mnie równiez, serio serio.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wi Fi wariuje
@Szkieletor to co w specyfikacji, to odrębna sprawa, liczą się realne wyniki, nie testy a realne pobieranie z serwerów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wi Fi wariuje
- Jest taka opcja zmiany kanału ręcznie
Czemu wg was router po resecie traci na jakiś czas prędkość po wi fi? Czemu ten czas jest losowy?
- « Poprzedni
- Następny »