- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Włączenie funkcjonalności MLO na Funboxie 10 powoduje jego ciągłe restarty
Witam,
jestem posiadaczem Funbox 10.
Zauważyłem w ustawieniach WiFi 7 opcję "Funkcjonalność MLO", lecz po włączeniu modem w kółko się uruchamia ponownie.
1. Czy jest to jakiś znany problem?
2. Czym może być spowodowany?
3. Czy warto z tego korzystać?
4. Czy ktoś z Was z tego korzysta i może się wypowiedzieć na ten temat?
5. Jaką maksymalną prędkość pobierania i wysyłania można uzyskać na najnowszym urządzeniu z WiFi 7 przy Funbox 10 i światłowodzie 8G/1G? U mnie jest to +/- 2 Gb/s.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ashwa MLO (Multi-Link Operation) w routerze to funkcja technologii Wi-Fi 7, która pozwala urządzeniom na jednoczesne połączenie z routerem przez kilka pasm częstotliwości (np. 2,4 GHz i 5 GHz, a nawet 6 GHz) zamiast tylko przez jedno, jak to było w starszych standardach. Główne korzyści to wyższa prędkość, niższe opóźnienia i większa niezawodność połączenia.
Przy starszych urządzeniach z praktyki wiem, że to bardziej szkodzi niż pomaga. Jest problem z ich adaptacją do wifi7 i dlatego prawdopodobnie router wciąż się rozłącza
Co do prędkości, to trudno nadążyć za zmieniającymi się parametrami odbiorników, ale wydaje mi się, że jest ok. Na czym mierzysz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)@Ashwa MLO (Multi-Link Operation) w routerze to funkcja technologii Wi-Fi 7, która pozwala urządzeniom na jednoczesne połączenie z routerem przez kilka pasm częstotliwości (np. 2,4 GHz i 5 GHz, a nawet 6 GHz) zamiast tylko przez jedno, jak to było w starszych standardach. Główne korzyści to wyższa prędkość, niższe opóźnienia i większa niezawodność połączenia.
Przy starszych urządzeniach z praktyki wiem, że to bardziej szkodzi niż pomaga. Jest problem z ich adaptacją do wifi7 i dlatego prawdopodobnie router wciąż się rozłącza
Co do prędkości, to trudno nadążyć za zmieniającymi się parametrami odbiorników, ale wydaje mi się, że jest ok. Na czym mierzysz?
Dziękuję za odpowiedź - czy wpływ MLO na starsze urządzenia zostanie w przyszłości rozwiązany czy to raczej niemożliwe i zawsze będzie powodować restarty modemu?
Prędkości mierzyłem na S24 Ultra i S25 Ultra przy wyłączonym MLO.
1.5-2 Gb/s jestem w stanie uzyskać będąc blisko modemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
MLO nie powinno powodować restartu modemu. Wygląda na to, że router nie działa prawidłowo . Ewentualnie może być uszkodzony zasilacz. MLO potrzebuje więcej prądu i może zasilacz nie wyrabia ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ashwa cóż napisać? Jeśli określisz to do weryfikacji w laboratorium i opiszesz w dziale "pomysły", dojdzie to do uszu i oczu techniki operatora
Czy coś w tej kwestii zrobią? Na pewno się pochylą nad testami...