Włączenie funkcjonalności MLO na Funboxie 10 powoduje jego ciągłe restarty

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 20
  • 32
  • 0

Witam,

jestem posiadaczem Funbox 10.

Zauważyłem w ustawieniach WiFi 7 opcję "Funkcjonalność MLO", lecz po włączeniu modem w kółko się uruchamia ponownie.

1. Czy jest to jakiś znany problem?

2. Czym może być spowodowany?

3. Czy warto z tego korzystać?

4. Czy ktoś z Was z tego korzysta i może się wypowiedzieć na ten temat?

5. Jaką maksymalną prędkość pobierania i wysyłania można uzyskać na najnowszym urządzeniu z WiFi 7 przy Funbox 10 i światłowodzie 8G/1G? U mnie jest to +/- 2 Gb/s.

4 ODPOW. 4

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

@Ashwa  MLO (Multi-Link Operation) w routerze to funkcja technologii Wi-Fi 7, która pozwala urządzeniom na jednoczesne połączenie z routerem przez kilka pasm częstotliwości (np. 2,4 GHz i 5 GHz, a nawet 6 GHz) zamiast tylko przez jedno, jak to było w starszych standardach. Główne korzyści to wyższa prędkośćniższe opóźnienia i większa niezawodność połączenia. 

Przy starszych urządzeniach z praktyki wiem, że to bardziej szkodzi niż pomaga. Jest problem z ich adaptacją do wifi7 i dlatego prawdopodobnie router wciąż się rozłącza 

Co do prędkości, to trudno nadążyć za zmieniającymi się parametrami odbiorników, ale wydaje mi się, że jest ok. Na czym mierzysz?

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 20
  • 32
  • 0

@agat13napisał(-a)

@Ashwa  MLO (Multi-Link Operation) w routerze to funkcja technologii Wi-Fi 7, która pozwala urządzeniom na jednoczesne połączenie z routerem przez kilka pasm częstotliwości (np. 2,4 GHz i 5 GHz, a nawet 6 GHz) zamiast tylko przez jedno, jak to było w starszych standardach. Główne korzyści to wyższa prędkośćniższe opóźnienia i większa niezawodność połączenia. 

Przy starszych urządzeniach z praktyki wiem, że to bardziej szkodzi niż pomaga. Jest problem z ich adaptacją do wifi7 i dlatego prawdopodobnie router wciąż się rozłącza 

Co do prędkości, to trudno nadążyć za zmieniającymi się parametrami odbiorników, ale wydaje mi się, że jest ok. Na czym mierzysz?

Dziękuję za odpowiedź - czy wpływ MLO na starsze urządzenia zostanie w przyszłości rozwiązany czy to raczej niemożliwe i zawsze będzie powodować restarty modemu?

Prędkości mierzyłem na S24 Ultra i S25 Ultra przy wyłączonym MLO.

1.5-2 Gb/s jestem w stanie uzyskać będąc blisko modemu.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

MLO nie powinno powodować restartu modemu. Wygląda na to, że router nie działa prawidłowo . Ewentualnie może być uszkodzony zasilacz. MLO potrzebuje więcej prądu i może zasilacz nie wyrabia ?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

@Ashwa  cóż napisać? Jeśli określisz  to do weryfikacji w laboratorium i opiszesz w dziale "pomysły", dojdzie to do uszu i oczu techniki operatora 

Czy coś w tej kwestii zrobią? Na pewno się pochylą nad testami...