Vpn statyczny router zte T5400

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Jak ustawiam typ IPv4 to jest połączony ale nie otwiera sie żadna strona... internet mam na Nasuwa się oczywiście pytanie po co wykupywałeś statyczny adres IP?

Właśnie miałem o to samo zapytać ...

Przy konfigurowaniu dwóch ruterów w kaskadzie nic ci ten statyczny adres nie da, jeśli ruter "wewnętrzny" będzie robił NAT.

Chyba przekierowanie portów właśnie jest po to, aby to nie był problem? 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

@atlas_cudow Skrót myślowy: OP zdaje się oczekiwać statycznego, publicznego IP w LAN, a w każdym razie na wewnętrznym ruterze. O otwieraniu portów na razie się nie zająknął, zakładam że nie wie co to takiego.

• 2842
  • 12101
  • 74

Tak tak. Czasem lubię się do czegoś przyczepić:)  A tak serio to masz rację. Autor tematu chyba podjął działania bezcelowe.   Niech napisze po co mu to . Może się okazać , że wszystko jest na marne.... A poza tym myślę, że ten ZTE 889 powinien pracować w bridge....

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 23
  • 0

1000020065.jpg

To może wyjasnie: W mojej wsi jest słaby zasięg, jednak najlepszy z orange doradzono mi bym kupił ten zestaw antena zew.+ plus router i faktycznie antenę mam na dachu i prędkość z 50 mb/s wzrosła do 150 mb/s wiec super ale pojawił sie problem z pracą zdalna. Mianowicie jak łącze sie przez vpn  global protect to połączyć ale nie działają programy SAP itd jednak jak połączyć sie z plusa to dziala wszystko normalnie i informatycy stwierdzili ze to znany problem orange cos blokuje i trzeba mieć VPN statyczny. 

• 2842
  • 12101
  • 74

OK. W pewnych sytuacjach faktycznie jest tak, że klient musi mieć publiczne IP. Raczej wtedy,  kiedy admin w firmie uczył się sieci z pudełka po routerze.  W każdym razie, potrzebujesz albo VPN albo VPN static. W tym przypadku bez różnicy....

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

@keraJ87 

To jest generalnie bardzo dobre rozwiązanie sprzętowe w Twojej sytuacji. Informatycy w firmie się nie popisali, to też fakt. Natomiast mogliby chociaż pomóc ci skonfigurować sieć pod ich wymagania. Każdy taki VPN ( w sensie połączenie do firmy) jest trochę inny, tylko osoba która go skonfigurowała "po drugiej stronie" tak naprawdę wie jakie wymagania i jaka konfiguracja od strony klienta jest potrzebna, my tu coś tam niby wiemy, ale w sumie więcej zgadujemy więc sam rozumiesz że efekt końcowy tych "dobrych rad" nie musi cię satysfakcjonować.

Sprawa tu rozbija się o adres IPv4 który powinieneś mieć żeby nawiązać połączenie do pracy zdalnej (VPN do firmy). Orange nie daje takich adresów w usługach opartych na sieci komórkowej, chyba że się za to zapłaci. Zapłaciłeś i masz (zignoruj fakt, że usługa dodatkowa dająca ci ten luksus też ma w nazwie "VPN", nie jest do końca jasne dlaczego). Ale tu zaczynają się dla Ciebie schody: masz (chyba tak, choć z załączonych zrzutów tak na 100% nie jestem pewien bo nie znam tego sprzętu) ten adres na "zewnętrznym" ruterze/modemie czyli tym 889. Nie wiem z jakiej maszyny i jak to docelowe połączenie VPN jest nawiązywane, ale skoro nie działa to znaczy że coś jest nie tak z konfiguracją pomiędzy twoimi dwoma ruterami ZTE. Najsensowniej byłoby po prostu ten zewnętrzny ustawić w tryb mostu, i wtedy to ten wewnętrzny rurer (o nazwie zgodnej z nagłówkiem wątku) miałby adres publiczny IPv4. To w sumie nie jest aż takie trudne do skonfigurowanie, ale znajomość podstaw adresacji IPv4 bardzo by ci pomogła. Oczywiście najlepiej pomóc mógłby ci ktoś od pracodawcy - tak naprawdę pracodawca ma obowiązek zapewnienia ci technicznych warunków do pracy zdalnej. Łącznie z pokryciem kosztów, o konfiguracji nie wspominając.