TP-Link MR600 v3 brak aktualizacji

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Cześć,  kupiłem parę lat temu ten oto sprzęt w raamch umowy Internetu mobilnego. Od samego początku nie dostał ani jednej aktualizacji kiedy to na stronie tp-link były dwie albo trzy. Dlaczego Orange blokuje aktualizacje? A jeżeli nie może zapewnić takowych to niech pozwoli wgrać niebrandowane oprogramowanie.

Na razie router odrzuca aktualizacje ze strony TP-Link.

6 ODPOW. 6

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3207
  • 14121
  • 80

Jak to odrzuca? To tam masz jakiś soft od Orange?

BTW.: W TP-Link często trzeba wgrywać po kolei każdą wersję, aż do najnowszej a nie od razu najnowszą.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1250
  • 5276
  • 45

@JacekCzarny 

Sprawdzasz v3 ? 

Orange raczej nie blokuje a wątpliwe aby dawali do dosyć leciwego sprzętu swoje oprogramowanie...a jeśli tak jest to zapewne nikt tego nie będzie aktualizował z Orange do niszowego sprzętu.

Z tego co widzę są trzy aktualizacje:
podstawowa: Archer MR600(EU)_V3_220307
i nowe: Archer MR600(EU)_V3_220727 ,  Archer MR600(EU)_V3_240716

https://www.tp-link.com/pl/support/download/archer-mr600/v3/#Firmware 

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Cały problem tkwi w tym, że:

1. Orange sprzedał mi wersję PLORG (patrz. zał. obr.)
  2. TP-Link nie zezwala na wgrywanie EU na sprzęt operatorski.
  3. Próbowałem wgrać oprogramowanie beta z forów TP-Link, które umożliwiało wgranie EU, ale ten firmware też został odrzucony przez router.
  4. Straciłem już nadzieje a za razem szacunek do Orange. Co mi z tego, że sprzęt nie posiada blokady, skoro pozostaje na archaicznym firmwarze.

20250301_2-obfuscated.jpg20250301_1.jpg20250301_5-obfuscated.jpg

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2418
  • 10651
  • 94

Widzę że na wersję sprzętową v2 jest wsparcie aktualnej wersji OpenWRT. Porównaj czy hardware jest bliźniaczy do wersji v3. Możesz dopytać w repo projektu o szczegóły. OpenWRT da Ci znacznie więcej niż oficjalny firmware. Możesz zawsze spróbować wrzucić firmware przez TFTP.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 3066
  • 12663
  • 126

Cześć @JacekCzarny 

Orange nie blokuje aktualizacji routerów. Jeśli router TP-Link MR600 od Orange odrzuca firmware to najczęściej problem leży w niezgodności wersji pliku. Spróbuj pobrać firmware z polskiej strony wsparcia TP-Link rozpakuj plik .zip, otrzymasz plik .bin – to ten plik jest potrzebny. Wgraj tylko plik .bin przez narzędzie w interfejsie routera (System Tools -> Firmware Upgrade) Wybierz plik .bin i kliknij "Upgrade" , a jeśli to nie pomoże, wykonaj reset do ustawień fabrycznych i spróbuj wgrać firmware po resecie. Sprawdź również czy nie masz włączonego trybu VPN i że połączenie internetowe działa poprawnie.
Daj znać czy udało się rozwiązać problem 🙂
Pozdrawiam 🙂

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3207
  • 14121
  • 80

@JacekCzarnyMasz na myśli ten wątek? https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/649164

Tak naprawdę to tak leciwy sprzęt, że update softu zupełnie nic by nie zmienił. Gdyby wyszła jakaś ważna łatka bezpieczeństwa to by soft też wyszedł