Nie można wyświetlić tego widżeta.

TP-Link MR600 Simlock?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 36
  • 0

TP-Link MR600 Simlock?

@j131napisał(-a)

@elephantaonapisał(-a)

...
W jaki sposób mogę się pozbyć tego simlocka?

...

To raczej nie jest "simlock".

Próbowałeś zresetować ruter i ustawić od nowa po wymianie SIM?

Musi być simlock / albo brand lock - bo natychmiast po wsadzeniu karty Orange/NJU działa od dotknięcia...

• 10
  • 36
  • 0

TP-Link MR600 Simlock?

Ok, to mam potwierdzenie z TP-Link że robili dla Orange całą serię routerów z blokadą operatora...
A infolinia Orange udaje greka, co teraz?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19515
  • 56458
  • 767

TP-Link MR600 Simlock?

@elephantao najlepiej jak masz potwierdzenie zakupu od Orange, np: faktura, paragon. Jeżeli nie posiadasz dowodu zakupu, to z routera nie zdejmiesz SIMLock-a. Musi być potwierdzone, że jesteś właścicielem urządzenia. W serwisie pewnie po okazaniu dowodu zakupu będą mogli zdjąć SIMLock-a. 

• 14152
  • 58201
  • 705

TP-Link MR600 Simlock?

@elephantao  z tego co wiem, to nie ma żadnego procesu zdejmowania SIMlocka u operatora. Ten modem to rzadkości osobiście się nie spotkałem z takim problemem..

Według mnie, tylko oprogramowanie alternatywne z rynku

Może nowy operator ma na to patent. Jeśli nie...modem do szafy

• 19515
  • 56458
  • 767

TP-Link MR600 Simlock?

Orange tak informuje o SIMLock-ach:

https://www.orange.pl/omnibook/zdjecie-blokady-sim-lock

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6199
  • 25297
  • 211

TP-Link MR600 Simlock?

@elephantao 

Mimo wszystko simlock wydaje mi się mało prawdopodobny. Raczej coś w ustawieniach jest zablokowane/domyślnie ustawione "nie tak" czyli "pod operatora".

Nie pokazałeś jak wyglądają ekrany z konfiguracją internetu i APN, ale zakładam że oczywistych błędów tam nie ma. Mimo to chwilę jeszcze bym się tymi opcjami pobawił.

Zdaje się też że jest nowszy firmware do tej wersji - też nie zaszkodzi spróbować zaktualizować. Wgranie alternatywnego WRT nie pomoże jeśli to faktycznie simlock, ale jeśli to tylko utrudnienie w konfiguracji  to pomoże. Zdalnie trudno coś konkretnego doradzić w takiej egzotycznej sytuacji. Rozumiem że masz pretensje do Orange o tego simlocka, ale NO za działania Orange odpowiada w takim samym stopniu jak Ty.

• 14152
  • 58201
  • 705

TP-Link MR600 Simlock?

@ketrasaArtur  i ani słówa o modemach stacjonarnych, dlatego to trudny temat. 

@elephantao Spróbuj na infolinii biznesowej 510600600 i wybierz dział techniczny. Oni wiedzą więcej

• 19515
  • 56458
  • 767

TP-Link MR600 Simlock?

@agat13 na samym końcu jest tylko wspomniane o urządzeniach. Swego czasu męczyłem się z SIMLockiem ale na routerze zielonego. Ostatecznie leży gdzieś na regale i zbiera cenny kurz. 

• 10
  • 36
  • 0

TP-Link MR600 Simlock?

@j131napisał(-a)

@elephantao 

Mimo wszystko simlock wydaje mi się mało prawdopodobny. Raczej coś w ustawieniach jest zablokowane/domyślnie ustawione "nie tak" czyli "pod operatora".

Nie pokazałeś jak wyglądają ekrany z konfiguracją internetu i APN, ale zakładam że oczywistych błędów tam nie ma. Mimo to chwilę jeszcze bym się tymi opcjami pobawił.

Tu przejechałem się po wszystkim co było IPv4/v6 autentykacja na NONE/PAP/CHAP - wszystkie APNy świata 🙂

@j131napisał(-a)

@elephantao 

Zdaje się też że jest nowszy firmware do tej wersji - też nie zaszkodzi spróbować zaktualizować. Wgranie alternatywnego WRT nie pomoże jeśli to faktycznie simlock, ale jeśli to tylko utrudnienie w konfiguracji  to pomoże. Zdalnie trudno coś konkretnego doradzić w takiej egzotycznej sytuacji. Rozumiem że masz pretensje do Orange o tego simlocka, ale NO za działania Orange odpowiada w takim samym stopniu jak Ty.

Nowy firmware nie wchodzi, właśnie przez tę blokadę.
Ja mam tylko pretensję, że miało nie być simlocków a są, to raz, a 2 że nie wiedzą że są.

Wg. Serwisu wygląda na to, że któryś z pracowników Orange pobrał powystawowe,demo urządzenia i je sprzedaje...

No nic, poćwiczę z OpenWRT i dam znać z jakimi efektami.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2309
  • 12803
  • 61

TP-Link MR600 Simlock?

@elephantao zawsze można wgrać oprogramowanie czyste, ale musisz mieć programator, na Elektroda pl są tacy co się tym zajmują, więc jak ci mocno zależy, to trzeba się dogadać i zapłacić, sam tego nie zrobisz, ciekawe czy alternatywne oprogramowanie to obejdzie, ja wątpię, ale mogę się mylić 😉