@Simon12U mnie centralka telefoniczna działała również po ethernecie. Dwa gniazda RJ45 w każdym boxie. Lewe telefon, prawe internet. No, oczywiście dekoder miał osobny kabel zamiast telefonu przy TV
Jestem pod pozytywnym wrażeniem jak wiele informacji można na tym forum uzyskać. Myślałem, że moja odpowiedź będzie wisiała w nieskończoność.
Podziękowania dla @agat13 , @Samotnick @pirenej za tak dogłębną analizę przypadku.
Na pewno wezmę pod uwagę:
- Switch z PoE ( + IGMP Snooping i Uplink jak modem będzie jednak w salonie), zawsze wtedy mniej kabli w pokojach i wolne gniazdka.
- AP faktycznie nie jakieś drogie, byle z WiFi 6 jak FB i PoE.
- Skrzynka RACK pod Switcha też brzmi sensownie plus wykończenie skrętek na patchpanelu.
@Simon12 Patchpanel jak najbardziej. Niestety możesz mieć problem z dobraniem AP z PoE. Większość z nich jest przeznaczona do montażu na suficie lub na ścianie. Jeżeli masz gniazda sieciowe przy podłodze to sufitowy odpada. Naścienny ze zwisającym przewodem będzie szpecił, w dodatku emitował sygnał tylko przed siebie. Trzeba więc umieścić go w przemyślanym miejscu. Lepszym wyborem mogą okazać się AP zintegrowane w zasilaczem, podłączane bezpośrednio do gniazda elektrycznego, które jak napisałeś znajdują się obok gniazd sieciowych. Wystarczy do podłączenia krotki patchcord. Konstrukcja anten w takich urządzeniach jest przystosowana do miejsca montażu przy podłodze.
@Simon12napisał(-a)- Skrzynka RACK pod Switcha też brzmi sensownie
taki przedmiot polecam. Szafka zamknięta czyni ciasnotę, a taki uchwyt daje trochę swobody. Przyda się też półka, albo dwie, listwa zasilająca rackowa i zapas śrub uchwytowych z tymi nakrętkami kwadratowymi ze sprężynkami.