- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeszcze nie mam zainstalowanego światłowodu, więc na ten czas otrzymałem router ZTE MC888B (dziwne, bo na pudełku pisze ZTE MC888). Z tego co widzę, router jest za NAT-em CGNAT. Problem polega na tym, że muszę port forwardować SSH z mojego Raspberry Pi 5. Spróbowałem użyć APN IPv6, ale opcje port forwardingu akceptują tylko adresy IPv4. Dzisiaj natrafiłem na APN vpn.static.pl, który daje adres IPv4, który nie jest CGNAT-owany. Dodałem ten APN, zmieniłem ustawienia na niego i uruchomiłem router ponownie. Spróbowałem połączyć się przez Wi-Fi, ale Windows mówi że nie ma internetu. Wszedłem na 192.168.0.1 i router nawet nie był połączony z kartą SIM. Zmieniłem APN na IPv6 i teraz działa. Czy ktoś wie dlaczego APN statyczne nie działa? Załączyłem również zdjęcie konfiguracji APN statycznego. (hasło to vpn.static.pl, tak jak pisało na https://www.orange.pl/view/vpn)
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, zapłaciłem i mam ją dostępną w mojej ofercie.
Okazało się, że wystarczyło zmienić uwierzytelnianie na PAP. Teraz jakoś działa. Nie wiem czemu CHAP robił problemy, ale skoro działa to już nie będę dotykał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Statyczne APN (vpn.static.pl) nie działa na routerze ZTE MC888B
Nie napisałeś czy usługa Orange VPN jest dostępna w Twojej ofercie i czy za nią zapłaciłeś?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, zapłaciłem i mam ją dostępną w mojej ofercie.
Okazało się, że wystarczyło zmienić uwierzytelnianie na PAP. Teraz jakoś działa. Nie wiem czemu CHAP robił problemy, ale skoro działa to już nie będę dotykał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@winboyml jak korzystasz z VPN-a, to PDP Type trzeba ustawić na IPv4 lub samo IP, z IPv6 mogą występować problemy.
Podlinkowałeś stronę z parametrami do ustawienia VPN:
https://www.orange.pl/view/vpn
Tam wyraźnie jest zaznaczone, że do ustawienia VPN, PDP Type ma być ustawione na IPv4
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@winboymlnapisał(-a)Teraz jakoś działa. Nie wiem czemu CHAP robił problemy, ale skoro działa to już nie będę dotykał.
A jaki sens szyfrować dane logowania, które są publiczne:)?