Statyczne APN (vpn.static.pl) nie działa na routerze ZTE MC888B

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 1

Jeszcze nie mam zainstalowanego światłowodu, więc na ten czas otrzymałem router ZTE MC888B (dziwne, bo na pudełku pisze ZTE MC888). Z tego co widzę, router jest za NAT-em CGNAT. Problem polega na tym, że muszę port forwardować SSH z mojego Raspberry Pi 5. Spróbowałem użyć APN IPv6, ale opcje port forwardingu akceptują tylko adresy IPv4. Dzisiaj natrafiłem na APN vpn.static.pl, który daje adres IPv4, który nie jest CGNAT-owany. Dodałem ten APN, zmieniłem ustawienia na niego i uruchomiłem router ponownie. Spróbowałem połączyć się przez Wi-Fi, ale Windows mówi że nie ma internetu. Wszedłem na 192.168.0.1 i router nawet nie był połączony z kartą SIM. Zmieniłem APN na IPv6 i teraz działa. Czy ktoś wie dlaczego APN statyczne nie działa? Załączyłem również zdjęcie konfiguracji APN statycznego. (hasło to vpn.static.pl, tak jak pisało na https://www.orange.pl/view/vpn)

image.png

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 2
  • 4
  • 1

Tak, zapłaciłem i mam ją dostępną w mojej ofercie.

Okazało się, że wystarczyło zmienić uwierzytelnianie na PAP. Teraz jakoś działa. Nie wiem czemu CHAP robił problemy, ale skoro działa to już nie będę dotykał.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Nie napisałeś czy usługa Orange VPN jest dostępna w Twojej ofercie i czy za nią zapłaciłeś?

• 2
  • 4
  • 1

Tak, zapłaciłem i mam ją dostępną w mojej ofercie.

Okazało się, że wystarczyło zmienić uwierzytelnianie na PAP. Teraz jakoś działa. Nie wiem czemu CHAP robił problemy, ale skoro działa to już nie będę dotykał.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@winboyml jak korzystasz z VPN-a, to PDP Type trzeba ustawić na IPv4 lub samo IP, z IPv6 mogą występować problemy.

Podlinkowałeś stronę z parametrami do ustawienia VPN:

https://www.orange.pl/view/vpn

Tam wyraźnie jest zaznaczone, że do ustawienia VPN, PDP Type ma być ustawione na IPv4

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@winboymlnapisał(-a)

Teraz jakoś działa. Nie wiem czemu CHAP robił problemy, ale skoro działa to już nie będę dotykał.

A jaki sens  szyfrować dane logowania, które są publiczne:)?