Skoki pingu w grze Valorant i Apex Legends

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9652
  • 40018
  • 330

@k23msnapisał(-a)

...

twórcy Valoranta blokują pingowanie ich serwerów, co uważam za dziwne, bo sami proponują wykonywanie tracertów i wysyłanie do nich
...

Bardzo słuszna obserwacja i właściwy wniosek.

Prawdopodobnie nie byli przygotowani na początek wakacji.

"Problemy" z rutingiem pakietów (jeśli to o to tu chodzi, co wcale nie jest takie pewne) nie są czymś niezwykłym: cały sens pakietowej transmisji danych polega na tym, że każdy pakiet może wędrować do celu inną drogą. Wobec tego zmienność nie jest czymś "chwilowym", to jest cecha wbudowana w same podstawy sieci internetowej, od początku jej istnienia. Naturalnie, mimo to, poszczególni dostawcy mają określone punkty wymiany ruchu i te się tak szybko nie zmieniają. Ale najczęściej tych punktów jest wiele i nie ma żadnej gwarancji którędy i jak szybko pójdzie konkretny pakiet. Sytuacja zależy od wielu czynników nad którymi ty nie masz żadnej kontroli, tak czy owak.

IMHO bez jakichś konkretów (a to co pokazujesz to jednak wybacz ale żaden konkret - nie sprawdziłeś np. nic u siebie, nie pokazałeś żadnych wyników choćby speedtestów, nic nie napisałeś o konfiguracji sieci LAN - ile urządzeń i jak korzysta z niej na raz) zgłoszenia techniczne nie mają sensu i zostaną zignorowane.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 28
  • 0

Cześć!

Przychodzę do was z kolejna wiadomością w tej sprawie! 😁

Wcześniej miałem ip na 79.xxx/83.xxx, dzisiaj stwierdziłem ze zresetuje funboxa, może wymusze inny adres IP, który będzie miał lepsze trasy?

Teraz mam adres IP na 178.xxx, sytuacja jeśli chodzi o problemy z skaczącym pingiem w grze Valorant teraz na adresie IP 178.xxx wygląda tak:

- zamiast co 5-10 sekund skoku pingu do 70-90ms na Frankfurtcie, teraz mam co 2-3 minuty skok pingu do 190-230 ms na około 2-3 sekundy. 

- trasy do Niemiec (Frankfurt) według komendy tracert sie nie zmieniły nadal jest twelve99

Nie wiem, czy to zwykły przypadek z ta zmiana IP, czy tak to działa? I zastanawiam się w czym teraz tkwi problem.

Co o tym sądzicie? 

Pozdrawiam 😎

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9652
  • 40018
  • 330

Zwykły przypadek. Jeśli chcesz się w to bawić, to musisz obserwacje prowadzić nieprzerwanie przez co najmniej kilka dni (hint: pingplot). Trasy aż tak się nie zmienią - do tych serwerów z Orange idzie ruch przez łącza z siecią firmy Arelion konsekwentnie od dawna i raczej nie zanosi się na jakieś zmiany w tym akurat zakresie, bo i po co miałoby się to zmieniać?
A czasy odpowiedzi jak najbardziej mogą się zmienić. Tropiąc anomalie musiałbyś szukać korelacji, a nie koincydencji. Przy czym znalezienie korelacji niewiele daje jeśli chodzi o ustalenie przyczyny - istnieje mnóstwo korelacji które nie implikują związku przyczynowo-skutkowego.