- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router do światłowodu 1gbps
@Piotrek94 co do bezpieczeństwa, jak komputer ma ochronę to router może mieć słaby soft, korzystam z Norton 360 i jestem bezpieczny, router może nawet frytki robić dla hakerów z Pakistanu, ci ostatnio goszczą u nas na serwerach 🤣
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Szczególnie, gdy Ci podmienią serwery DNS na routerze, a ty o tym nie będziesz wiedział bo będzie to ukryte w sofcie i GUI nie pokaże. To wtedy będzie niezły ubaw. Zrobisz przelew w banku, ale on nie dojdzie tam gdzie trzeba 😉 Dodatkowo antywirus nie chroni przed wszystkim. A poza tym miałem tego Nortona i same problemy. Tyle bugów było, że szkoda gadać 😉 Ale może miałem pecha? Nie wiem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
OK, załóżmy, że scenariusz jest realny. Chodzi mi o to, że jeśli router sam pobiera aktualizację, to pobiera ją z właściwego adresu. Zakładam też, że DNSy są właściwe. Wtedy szansa na zainstalowanie phishingowej aktualizacji jest mała. Mylę się?
No to jeśli założymy, że Asus jest podatny, to co powiesz o FB6? Jest bezpieczniejszy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@yygrekonapisał(-a)No to jeśli założymy, że Asus jest podatny, to co powiesz o FB6? Jest bezpieczniejszy?
To jest niedobre porównanie, bo FB pracuje w zamkniętym środowisku, kontrolowanym przez operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli FB pracuje w "zamkniętym środowisku", cokolwiek to znaczy, to przecież jest dostępny z internetu jak każdy inny router. Pobiera aktualizacje z serwera Orange, ale jeśli ktoś włamie się na serwer Orange i tam wgra phishingowy soft, a FB6 np. też nie sprawdza hasha pliku, to problem może być dokładnie taki sam jak w Asusie... Poza tym wifi też jest standardowe, oparte na WPA2 (lub WPA3? skoro ma wifi ax), i tutaj też na pewno jakieś exploity mogą istnieć.
Zatem pytanie o relatywne bezpieczeństwo FB6 vs. Asus jest jak najbardziej wciąż aktualne i chciałbym podpytać jak @Piotrek94 skomentuje...?
Czy ktoś wie jaki procesor jest zastosowany w FB6? Podają RAM i flash ale procka nie widziałem...
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli faktycznie byłby włam na serwery operatora, a soft w Funboxie nie sprawdza sum kontrolnych, to moje zdanie znacie. Nie jesteśmy wówczas bezpieczni! Niestety taka jest prawda.
Zapytam się w inny sposób, czy ktoś wie czy software w Funboxie sprawdza hashe? Jeśli nie to moim zdaniem nie ma czym się chwalić ze strony Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Unifi slabo nadaja się do Orange, przynajmniej te zwyklaki jak UDM czy Dream Router czy Dream Machinę. Na PPPoE wyciągają jakieś 600mbps na łączu 1gb, testowałem i zrezygnowałem. Maja fajny interfejs fakt i dużo bajerow, ale nie maja HW direct przez co zostaje zakup UMD Pro ale nie uśmiechało mi się pakować rackowy router do szafy żeby mi szumiał. Wziąłem TPLinka i daje rade
- « Poprzedni
- Następny »