- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
Witam forumowiczów 👋
Dzisiaj przychodzę problemem dotyczącym zasięgu. Od około 15 lat (czas od kiedy tu mieszkamy) zmagamy się ze słabym zasięgiem. Nikt z tym nic niestety nie zrobił. Ostatnio zainteresowały mnie owe "popularne" Tajfuny II od SignaFlex na new-electric.pl. Poczytałem i stwierdziłem, że to bez sensu. Prosto mówiąc - okłamują ludzi, fałszywa reklama.
Poszukałem troche i stwierdziłem, że dobrym pomysłem byłaby antena od dipola (tu macie linka: https://www.dipol.com.pl/antena_atk-log ... 054_10.htm) chciałbym połączyć ją z routerem B525 od Huawei. Mieszkam w Kosobudz, 66-220, Lubuskie i chciałbym celować na nadajnik o częstotliwościach LTE800,1800,2100. w Toporowie oddalony o ok. 3,7km ode mnie. Aktualnie jedyne co odbieram to LTE800, które stojąc na 1 piętrze osiąga 13Mbps pobierania, 4Mbps wysyłania. Natomiast na "2 piętrze", czyli na strychu osiąga 11Mbps pobierania, 6Mbps wysyłania. Jestem w stanie odebrać LTE2100 na 1 kresce, lecz nie da się wykonać speedtesta. Uzyskałem również LTE1800 na 0 kreskach zasięgu. Kiedy wyniosłem router na balkon transfer osiągał nawet 21Mbps pobierania. Do tego nie wiem czy antenę/y zamontować na kominie czy na balkonie.
Za jakiekolwiek rady byłbym wdzięczny, dzięki!
PS Zastanawiałem się również nad tą anteną: https://www.dipol.com.pl/antena_trans-data_lte_kyz_10-10_mimo_10_m_przewodu_z_wtykiem_sma_A741024.ht...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
Bierz w ciemno model Dipola - sprawdzony przez wielu internatów. Kosmos. Ta marka to premium wśród producentów anten. Tu płacisz za jakość.
*3 Lata gwarancji.
*Zawsze możesz zwrócić w ciągu 14 dni.
Dodatkowo :
W przypadku zasięgu telefonii komórkowej polecam Ci skorzystać z usługi WIFI Calling.
Jeśli pomogłem oznacz moją odpowiedź jako rozwiązanie. Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
Pewnie, wezmę. Powiedz mi tylko którą z dwóch podlinkowanych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
Osobiście wybrałbym ten model :
Jeśli pomogłem oznacz moją odpowiedź jako rozwiązanie. Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
Z krótszym kablem ja bym wybrał, chyba że musi być dłuższy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
@magiq jeszcze dodam umiejscowienie anteny. Zastanawiasz się: komin, czy balkon? Jeżeli balkon masz skierowany w stronę nadajnika, to bez problemu tam zamontuj. Uchroni to od odbioru sygnału z ewentualnych nadajników z tyłu. Warto również przeprowadzić próbę na kominie, bo być może poprawi odbiór sygnału.
Trochę mnie dziwi, że przy odległości ponad 3 km nie łapiesz dobrego sygnału LTE po wyżej 800 MHz. Korzystam z takiego modelu routera i u mnie nawet na LTE 2100 łapie zasięg. Odległość też mam podobną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
Odległość to jedno, a drugie czy po drodze nie ma przeszkód.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
Chciałbym wspomnieć, że po drodze jest gęsty las. Może to wpływać na brak sygnału w okolicy.
PS Wiem, że ludzie używają repeaterów niedaleko mnie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
@jarynnapisał(-a)Z krótszym kablem ja bym wybrał, chyba że musi być dłuższy.
Wezmę najkrótszy 10 metrowy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z zasięgiem LTE
Mam tutaj dylemat z tym umiejscowieniem, bo tylko w okolicy komina odbierałem LTE2100 i LTE1800, na balkonie niestety nie.
- « Poprzedni
- Następny »