Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z prędkością internetu

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 10
  • 0

Witam , jakiś czas temu zakupiłem router z anteną zewnętrzną ( Internet home office IDO ODU ) prędkości utrzymywały się w okolicach pob 800 mb/s   wys / 70 mb/s .

Wczoraj wieczorem pojawił się problem , prędkość spadła do ok 70kb/s i tak się utrzymywała , zadzwoniłem do Orange i bot poinformował mnie że po ich stronie wszytko jest ok , no i to racja dlatego że na telefonie są normalne prędkości ( 300mb/s ) . 

Wina leży po mojej stronie tylko nie wiem w czym tkwi problem coś się zepsuło bez mojej ingerencji . Dwa razy resetowałem router do ustawień fabrycznych i nic .

Zarówno na routerze jak i na antenie zewnętrznej świecą się te same diody co zawsze , w aplikacji jest napisane że antena odbiera sygnał z doskonałą jakością 5g . Zostawiłem odłączony router na całą noc i rano spróbowałem i wszystko  wróciło do normy ale znowu po 40 min wszystko się spieprzyło aż do teraz .

Nie wiem co zrobić.

6 ODPOW. 6

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20350
  • 58780
  • 799

@Arek21 jaką masz ofertę internetową?

Druga sprawa, czy karta SIM z zestawu ODU IDU była sprawdzana na innym urządzeniu?

Być może skończył się pakiet GB lub jeśli to oferta abonamentowa, nie dokonano płatności. Wtedy operator ma prawo zwolnić prędkość działania internetu.

• 4
  • 10
  • 0

Nie wiem dokładnie , chyba internet biurowy ( 600gb /m ) odnowienie było 2 dni temu .

Z kartą sim jest wszystko ok bo nie wyświetla się komunikat a błędnej karcie sim i antena normalnie odbiera sygnał 5G/4G

Tak jak wspomniałem , dzisiaj jak podłączyłem na nowy router to było wszytko dobrze na 40 mi. potem znowu spadła 

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20350
  • 58780
  • 799

@Arek21 może w Twojej okolicy trwają prace konserwacyjne, modernizacja nadajnika, zakłócenia lub zwyczajnie, nadajnik jest przeciążony. Jak możesz podać przybliżoną lokalizację, to będzie możliwość dokładniejszego zweryfikowania sytuacji z nadajnikiem. 

To co MAX podaje, to może być prawidłowe działanie nadajnika na obecną chwilę. Podejrzewam, żę nie wszystko jest w stanie sprawdzić. 

• 4
  • 10
  • 0

W telefonie mam prędkości  350 mb/s

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 1190
  • 4875
  • 22

Ponieważ to zestaw Odu /Idu to pewnie modem masz na dachu? Może modem zewnętrzny loguje się do innego BTS niż telefon?  Co to za zestaw? Możliwość ręcznego wybrania pasm?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2192
  • 6352
  • 206

Sprawdź czy masz poprawnie wyznaczoną strefę biurową, zobacz w Mój orange z czego idzie zużycie czy ze strefi biurowej czy z dodatkowego pakietu 100GB. Wygląda mi na to jakby właśnie szło z dodatkowego 100GB które się wyczerpało, ale...